Tamirci Mehmet Seyis Zamana Direniyor

Tamirci Mehmet Seyis Zamana Direniyor

Geçmiş zamanlarda, gelinlerin çeyizlerinin vazgeçilmezleri arasında olan dikiş makineleri artık yük olarak görülmekte. Hazır giyimle evlerden kalkan dikiş makinelerinin tamirinin son temsilcileri ise ayakta durmaya çalışıyorlar.

A+A-

Çameli'de dikiş makinesi tamircisi Mehmet Seyis teknolojiye karşı direnmeye devam ediyor. Asırlık makinelerin tamir ve bakımını yapmakta olan 65 yaşındaki Mehmet yıllara meydan okuyarak 40 senedir mesleğini yapmakta.

Mehmet Seyis Hazır giyim sektörünün gelişip yaygınlaşmasıyla beraber dikiş makinesi tamirciliği yok olmak üzere olduğunu ve bir zamanlar dikiş nakış işlerinin yoğun olduğu Güneyege Bölgesinde ise dikiş makine tamircisinin kalmadığını belirtiyor. Bu Yüzden Mehmet Amca Denizli'nin Tüm İlçelerini ve Burdur'un ,ilçelerini her ay gezerek Dikiş Makineleri tamir ediyor

ZAMANA MEYDAN OKUYAN MAKİNELERİN USTASI

Çameli Cumhuriyet Meydanı yanında Pejo Minibüsüyle Dikiş Makinesi Tamirciliği Yapan Mehmet Amca Evinden Uzak bir yaşam mücadelesi veriyor.

Muğla İlinin Ortaca İlçesinde yaşayan Mehmet Abi Baba Mesleği olan Dikiş Makinesi Tamircliğini Dükkanda Değil Evim Dediği Pejo Minibüsüyle ilçe ilçe gezerek ev hanımların kabusu olan dikiş makinesi arızalarını yapıyor.

TÜRKİYE'NİN HİÇ BİR YERİNDE OLMAYAN MALZEMELER VAR

Tamirde kullandığı malzemeleri gösteren Mehmet Usta, Türkiye'de malzeme bulunmadığını deniz yolu ile geldiğini, bir çok malzemenin sadece kendisinde olduğunu vurguluyor. Makine kafalarını gösteren 40yıllık usta,"Bunları değiştirip müşterilerimizin istekleri doğrultusunda kol takıyoruz. Yüz yılı aşkın makineleri tamir ediyorum." diyor. Yeni nesil makinelerin çıkmasıyla pedallı makinelere ilginin azaldığını söylüyor.

Hayatımın büyük kısmını işyerinde tamircilik yaparak geçirdim ve geçimimi hala mesleğimle sağlıyorum. Çalışmayı sevdiğim için devam edeceğim” dedi.

ESKİDEN MAKİNESİZ GELİN YOKTU

Bir dikiş makinesinin tamirinin nasıl yapıldığını ve ne kadara mal olduğunu sorduğumuz Ömür Usta, şu cevabı veriyor: "Kırılan parçaları elimizde olan yenileri ile değiştiriyoruz. 50 yılı aşkın bir makinenin ikinci eli 300-400 civarındadır. Bir arızası ise 20 liradan başlıyor ve 100 liraya kadar çıkıyor. Kazancı tatmin etmiyor. Şimdi pek evlerde makine bulunmuyor. Eskiden gelin verdikleri zaman, makinesiz gelin gitmiyordu. Evden çıkmıyordu. Ama şimdi makineyi gördüğü zaman istemiyor. Şimdi buzdolabı, çamaşır makinesi istiyor. Bu zamanda alındığı zaman makineyi çalıştıracak, gelinlerimiz yoktur."

DENİZLİ-AYDIN-MUĞLA'DA TAMİR İÇİN ARAYAN ÇOK

Hizmetin ayagına gelmesinden dolayı çok büyük mutluluk duyduklarını ileten Çameli'li bayanlar İlçemizde tamirci yok eskiden tamir için Denizli'deki tamir atelyölerine gittiklerini buda ulaşım ve zaman kaybımıza neden oluyordu Şimdi ise Mehmet Seyis Amcamız ayda 3 gün Çameli'de hizmet veriyor ve gün içerisinde tamir ediyor Allah Razı olsun dediler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.