Tarihi Eser Kaçakçılarına Darbe

Tarihi Eser Kaçakçılarına Darbe

Denizli Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Denizli’de “Tarihi Eser Kaçakçılığı” suçu işlemek isteyen şahıs ve organizasyonlara karşı 2 ayrı operasyon gerçekleştirildi.

A+A-

Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından kültür varlığı eserlerinden kolay saklanan ve taşınması daha mümkün olan sikke heykelcik ve değişik objelerden meydana gelen antik dönemlere ait tarihi eserleri yurt içerisinde toplayıcı ismi ile toplayan ve maddi değeri yüksek olan eserleri yasadışı bir şekilde internet siteleri ve sosyal paylaşım ağlarından satan şahıs ve organizasyonlar belirlenerek “Tarihi Eser Kaçakçılığı”nın engellenmesine yönelik ilde çalışmalar yapıldı.

 

Denizli’de bu kapsamda seyir halinde şüphelenilen bir araç belirlenip takibe alındı. Görevliler tarafından tarihi eser kaçakçılığı yapabileceği düşünülen zanlı ve kullandığı araç gerekli önlemler alınması ile durduruldu.  Gerçekleştirilen denetimlerde aracın şoför kapısının yan cebinde kilitli şeffaf poşet içinde tarihi eser olabileceği düşünülen üstünde değişik figürlerin olduğu 10 adet sikke ve 1 tane yüzük bulunup el kondu.

 

Yine tarihi eser kaçakçılığı yaptığı belirlenen şüpheli bir şahsın taşıtında gerçekleştirilen arama sonucunda tarihi eser olabileceği düşünülen 25 adet sikke ve 41 adet içinde yüzük, keski, küçük çan, küpe parçası şeklinde objelerin olduğu eserler bulunup el kondu.

Topalm 35 Sikke 42 Eser

Ele geçirilmiş olan toplamda 35 adet sikke ve 42 adet tarihi eser objenin özellikleri ve hangi döneme ait olduklarının belirlenmesi için Müze Müdürlüğü tarafından uzman arkeolog ve müze araştırma görevlilerince inceleme raporu hazırlanarak gönderildi. Gerçekleştirilen tespitlerin sonucunda ele geçirilen kültür varlığı bakır, kurşun, bronz cinsinde olan sikke ve yüzüklerin tarihi eser oldukları Roma, Grek ve Bizans dönemine ait oldukları belirlendi

 

Operasyonlar sonucunda yakalanan 2 zanlı ile alakalı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem gerçekleştirildi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.