Tarihi Kayalık Camii de Neler Oluyor?

Tarihi Kayalık Camii de Neler Oluyor?

İmam ile dernek başkanının tarihi camiye klima kavgası

A+A-

DENİZLİ'de Kayalık Camisi'ne taktırılan klima, ısıtma sistemi ve güvenlik kamerası ile pencere pervazlarına yaptırılan mermerlerin imam Hikmet Yuvacı ile Kayalık Camisi Yaptırmak ve Yaşatma Derneği Başkanı Turan Doğan'ı karşı karşıya getirdi. Caminin tarihi dokusuna zarar verildiği için yapılan bu işleri Aydın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Müftülüğe şikayetçi olarak sökülmesini sağlayan imam Yuvacı ile dernek başkanı Doğan arasındaki kavga karakolluk oldu.

 

Kayalık'taki mahalle ile aynı ismi taşıyan 800 yıllık tarihe sahip camiye, Kayalık Camisi Yaptırmak ve Yaşatma Derneği tarafından bir süre önce klima, ısıtma sistemi, güvenlik kameraları taktırılıp, pencere kenarlarına mermer yaptırıldı. Caminin 12 yıllık imamı Hikmet Yuvacı, bunun tarihi dokuya zarar verdiğini ileri sürüp, önce Denizli İl Müflüğü ve Aydın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na şikayetçi oldu.

 

Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, camide yaptığı incelemenin ardından tarihiye dokuya zarar verildiği gerekçesiyle camiye sonradan takılan ve yapılan ne varsa sökülmesine karar verdi. Ayrıca, savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı da belirtildi. Kurulun bu kararına sinirlenen Kayalık Camisi Yaptırmak ve Yaşatma Derneği Başkanı Turan Doğan, klima, ısıtma sistemi ve güvenlik kameralarını söktürüp, iddiaya göre, eline çekiç alıp caminin pencerelerine yaptırılan mermerleri de kırdı. Kırılan mermer parçaları caminin içine saçılırken, sökülen klimalar da caminin arka tarafına bırakıldı. Doğan, çaminin girişindeki ilan panosuna bir de 'Cami görevlisi Hikmet Yuvacı'nın Anıtlar yüksek kuruluna şikayetinden dolayı camiye yapılan klima, ısıtma sistemi, mermer gibi cami görünümüne zarar veren ne varsa eski duruma gelecektir. Alttan ısıtmaların 24 saat kesintisiz kullanımından dolayı biriken elektrik parası derneğe mal ediliyor. Camimiz fitne, fesat yuvası haline getirilmekte' diye yazdı. İddiaya göre, cemaatin de tepki gösterdiği Doğan ile panoya asılan duyuruyu gören imam Yuvacı arasında çıkan tartışma, kavgaya dönüştü. Kavganın ardından 2 günlük darp raporu alan imam Yuvacı, Doğan'dan şikayetçi oldu.

 

"SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

 

Kayalık Camisi Yaptırmak ve Yaşatma Derneği Başkanı Turan Doğan, camiye klima, ısıtma sistemi ve güvenlik kamerası taktırıp, pencere önlerine mermer yaptırmasının suç olduğunu bilmediğini belirtip, "7 yıldır derneğin başkanıyım. Bu süreçte camiye gelen cemaatin daha rahat bir ortamda ibadetlerini yapabilmeleri için bazı düzenlemeler yaptık. Tarihiyi dokuyu bozduğu gerekçesiyle sökülmesi istenince de söktürdük. Mermerleri de kırdık. İmamı dövdüğüm doğru değil. Karşılıklı olarak birbirimize vurduk. Cemaati bilgilendirmek için oraya bir yazı yazdım. Kavga da ondan çıktı. Olaylardan cemaat de çok rahatsız oldu. Bu yaptıklarımı iyi olduğunu düşündüğüm için yaptım. Şimdi olsa yine yaparım" dedi.

 

"DEFARLARCA UYARDIM" İDDİASI

 

İmam Hikmet Yuvacı da, tarihi caminin dokusuna zarar verildiğini belirterek, "Dernek başkanını daha önce caminin tarihi dokusuna zarar verildiği gerekçesiyle defalarca kez uyardım. Cami görevlisi olarak, görevimi yapıp durumu gerekli yerlere bildirdim. Onlar da beni haklı buldu. Bunun ardından dernek başkanı beni darp etti. Camide olmaması gereken şeyler bunlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.