Tarihte Kanlı Bir Sayfa: Gulca Katliamı

Tarihte Kanlı Bir Sayfa: Gulca Katliamı

5 Şubat 1997’de tarihe “Gulca Katliamı” olarak geçen feci olay zulmün ve devlet terörünün doruğa çıktığı olaydır.

A+A-

5 Şubat 1997 günü, Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde, Kadir Gecesi için toplanan Uygur kadınlarının olduğu ev, basan Çinli polisler, ibadet eden kadınları hiçbir gerekçe olmadan tutukladı. Buna direnen kadınları da gözlerini kırpmadan öldürdüler. Olayı öğrenen kadınların aileleri, tutukluların derhal serbest bırakılmasını ve suçluların cezalandırılmasını talep ettiler. Çinli polisler ise bunun yerine demirle dövülerek öldürülen ve sürüklenen kadınların cesetlerini ailelerinin önüne attı. Artık bu bıçağın kemiğe direndiği andı.

Katliamla Bastırıldı

Zulüm karşısında ayağa kalkan halk sadece adalet istiyordu. Fakat Çin Hükümeti bölgeye acil asker sevk ederek silahsız Uygur Müslümanlarına karşı tarihte eşi benzeri görülmeyen bir katliam yaptı. Böylece bu hak arayışı kanlı bir şekilde bastırıldı.

Kızıl Çin, Gulca ayaklanması sırasında 400 Doğu Türkistanlı kandaşımızı olay yerinde şehit etmiş, yüzlerce soydaşımız ağır yaralanmıştır.

2 Bin Kişi Tutuklandı

İlk aşamada 2000 kişiyi tutuklamıştır. Ölen 400 kişinin 16’sı havaların aşırı soğuk olması nedeniyle üzerlerine sıkılan tazyikli su etkisiyle donarak ölmüş, 90’ı dövülerek öldürülmüş ve 160’ı da Çin güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateşle şehit edilmiştir.

5 Şubat 1997 ile 31 Aralık 1997 tarihleri arasında bütün Doğu Türkistan’da 100.000’den fazla Doğu Türkistanlı Türk tutuklanmış, tutuklulara ağır işkenceler uygulanmış ve uluslararası televizyon kurumu CNN’in 9 Aralık 1997 tarihinde yayınladığı bir haberinde de teyit edildiği gibi 1.000’den fazla Müslüman Doğu Türkistan Türk’ü Çin hükümeti tarafından idam edilmiştir.

Akishaber olarak katliamın yıldönümünde, Gulca’da Kadir Gecesi şehit olan analarımıza rahmet ve Müslüman Türk Dünyası’na başsağlığı diliyoruz…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.