Taşınabilir Veri Depolama Aygıtları

Taşınabilir Veri Depolama Aygıtları

Veri işleme ve bazı hesaplamalarının yapılabilmesi için bilgisayarlar geliştirildiğinde, işlenen bu verilerin depolanması için bir kayıt cihazına ihtiyaç duyuldu.

A+A-

Bu amaçla ortaya çıkarılan sabit diskler verileri okuyup yazabiliyor ve daha sonra kullanılabilmesi amacıyla saklayabiliyordu. Ancak boyutları ve adından da anlaşılacağı üzere bilgisayara bağlı sabit araçlar olduklarından bilgisayarlardan ayrı bir şekilde taşınmaları veya kullanılmaları imkansız hale geliyordu. Bu noktada veri depolama aygıtlarının mobil hale getirilmesi bir ihtiyaçtan çok zorunluluk halini almıştı.

Sabit diskler (harddisk) içerisinde alüminyum, plastik veya cam özellikli kayıt disklerinin bir motor yardımıyla hızla döndürülürken, bir okuyucu (veya yazıcı) kol tarafından üzerlerine veri yazılması vasıtasıyla veri depolanmasını sağlayan mekanik kayıt cihazlarıdır. Ancak boyutları zamanla ne kadar küçülmüş olsa da içerisinde mekanik parçaların bulunmadığı ve çok daha küçülmüş bir veri depolayıcıya ihtiyaç duyuldu.

Veri Depolamada Mobilite Dönemi

Sabit disklerin bu özellikleri onlara alternatif arayışına itince bu defa yapısı mekanik olmayan, elektronik bir yapı düşünüldü. Yani tek bir elektronik devre üzerinde yer alacak bir hafıza çipi sayesinde veri depolama işlemini sabit disklere oranla inanılmaz derecede minimalize eden yepyeni dijital bir depolama aygıtı ortaya çıkmış oldu. Bu yeni aygıtın adı flash bellek olarak isimlendirildi. Bellek denildiğinde artık günümüzde bilgisayar haricindeki cihazlar da gelmekte. Cep telefonları, mp3 çalarlar ve dijital görüntü aygıtları gibi pek çok elektronik cihazda flash bellek yapısı kullanılmakta. Aynı zamanda bilgisayarlardaki geçici bellek dediğimiz Ram’ler, flash disklerle aynı yapıya sahiptir. Fakat buradaki temel fark, bilgisayar kapatıldığında veya elektrikler kesildiğinde Ram üzerindeki veriler siliniyorken, flash bellek üzerine yazılmış veriler, kullanıcı istemediği sürece kalıcı oluşlarıdır. Yani bu bakımdan bir flash bellek, yapısal olarak Ram’e, işlevsel olarak ise harddiske benzer diyebiliriz.

Bugün flash bellekler olabildiğince küçültülmüş ve farklı renk ve tasarımlarla kişiselleştirilmiş durumdadırlar. Fiziksel olarak küçük olsalar da veri taşıyabilme kapasitesi olarak hızla büyümektedirler. https://www.incehesap.com/usb-bellek-fiyatlari/   adresinden farklı renk, kapasite ve markalarda flash bellek çeşitlerini görebilir, kıyaslayabilir ve temin edebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.