Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği genel olarak, 2 yöntem ile yapılmaktadır : Endüstriyel tavukçuluk ve salma tavukçuluk.

A+A-

Tavuk eti ve yumurtası insanlar arasında en yaygın olarak tüketilen protein kaynağı olmaktadır. Ve genel olarak diğer et türlerine göre daha düşük fiyata sahip olması, herkesin tüketebileceği bir ürün olmaktadır. 

Tavuk etinin fiyatının artması hatta ülkelerde birçok soruna neden olabilir ve bu yüzden, tavuk yetiştiriciliği sektörü her zaman devletlerin desteğinden yararlanmaktadır. 

Ama son zamanlarda insanların organik besinlere doğru yönelmesi ile köy tavuğu yetiştiriciliği yöntemi daha yaygınlaştı ve bu sektörde çalışanlar ve çiftlik sahipleri, iyi bir gelire sahip olmaktadırlar. Bu yazıda tavuk yetiştiriciliği ile ilgili bilgileri ve ne kadar karlı olduğunu sizinle paylaşacağız. 

Tavuk yetiştiriciliği karlı mıdır?

Tavuk yetiştiriciliği genel olarak, 2 yöntem ile yapılmaktadır : Endüstriyel tavukçuluk ve salma tavukçuluk.

Ve şüphesiz eğer bilinçli olarak bu sektörde çalışmak isterseniz, yüksek seviyede para kazanabilirsiniz. Çünkü gıda ve yiyecekler ile ilgili sektörler özelliklede tarım ve hayvancılık, ülkelerin önemli ve temel üreticileri olmaktadırlar. 

Ama başlamadan eğitim almanız ve deneyim kazanmanız başarılı olmanızda son derece etkili olmaktadır.  Yazının devamında bu yöntemler ile alakalı detaylar paylaşılmaktadır. Ve bu bilgiler üzerinden ne kadar kazançlı olacağınızı tahmin edebilirsiniz. 

Endüstriyel tavukçuluk:

Endüstriyel tavukçuluk genel olarak bir toplumun en çok et ihtiyacını temin etmektedir. Ve binlerce tavuk, son derece mekanize ve gelişmiş salonlarda yetiştirilmektedir. Ve salonlarda kullanılan sistemler ve makineler sayesinde sağlıklı tavuklar kısa sürede yetiştirilmektedir. 

Bazılar ne kadar bu tavukların organik olmamasından şikayet etsede, Türkiye'de kişi başına tavuk eti tüketimi 2020 yılı verilerine göre yaklaşık 20 KG civarında olmaktadır. Ve salma olarak bu miktarda tavuk etinin üretilmesi zor olmaktadır. Bu yüzden endüstriyel tesislerde bilim yardımı ile daha hızlı üretim yapılması gerekmektedir. 

Ayrıca tavukların çok sayıda civciv üretilmesi için son derece yüksek kapasiteli Endüstriyel kuluçka makinesi kullanarak binlerce kuluçkalık yumurtayı aynı anda civcivlere dönüştürmektedirler. 

Bu makineler sayesinde üretim hızı artmaktadır ve firmaların oldukça çok miktarda üretim yapabilmeleri için olanak sağlamaktadır. 

Eğer yeterli miktarda sermayeniz varsa bir endüstriyel tavukçuluk kurarak iyi para kazanabilirsiniz. Çünkü bu tesislerde kullanılan besleme ve bakım sistemleri pahalı olmaktadır. Ve salonların tamamen standartlara uygun olması gerekmektedir. 

Devlet ise yeni girişimciler için hibe tahsis ederek destek olmaya çalışmaktadır. Bu yüzden devletimize bağlı danışmanlardan destek ve bilgi alarak, verimli bir tavukçuluk kurabilirsiniz. 

Salma tavukçuluk:

Salma tavukçuluk, veya diğer isimleri ile köy tavuğu yetiştiriciliği veya gezen tavuk yetiştiriciliği, organik tavuk yetiştiriciliği yöntemi olmaktadır. Ve bu yöntemde, tavukların açık meralarda gezmeleri ve beslenmeleri için olanak sağlanmaktadır. Bu yöntem ne kadar riskli olsada en az diğer tavuklar kadar talep almaktadır. Ve hatta fiyat olarak ise endüstriyel olarak üretilen tavuklardan daha pahalı olmaktadırlar. 

Organik tavuk yetiştiriciliği için daha az mekanize sistemler kullanılmaktadır. Ve kurulması için gereken sermaye daha az olmaktadır. Ve bu yüzden en azdan başlayarak, zaman içinde sahip olduğunuz alana göre tavukların sayısını arttırabilirsiniz. 

Bu tür işletmeler için başlangıç olarak bir adet ticari kuluçka makinesi kullanabilirsiniz. Ve zamanla işiniz geliştiği zaman Profesyonel kuluçka makinesi kullanarak tavukların daha hızlı tavukların sayısını artırabilirsiniz. 

Tavuk yetiştiriciliği için gereken önemli malzemeler ve sistemler:

Herşeyden önce hangi yöntem ile işe başlamak istediğinizi belirlemeniz ve tavuklar için bir salon veya barınak düşünmeniz gerekmektedir. Unutmayınız salma veya endüstriyel olması fark etmez kapalı alanın ve kümes çevresinin temiz ve hijyenik koşullara uygun olması gerekmektedir. 

Tavuklar özelliklede, civciv döneminde çok hassas olmaktadırlar ve dikkatli olmanız gerekmektedir. Hatta civcivlerin bakımı ve beslenme koşulları ile alakalı bilgi edinmeniz tavsiye edilmektedir. 

Kümes içi yemlik ve suluk tavukların sayısına uygun olarak temin edilmesi gerekmektedir. Havalandırma sistemleri ve aydınlatma ve ısıtma sistemlerinin ise bulunması gerekmektedir. 

Tavukların sağlığı için ve su tüketiminde tasarruf için nipel suluk kullanmanız tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda bu sistemi kullanarak, sürekli sulukları kontrol etmenize ve doldurmanıza gerek olmamaktadır. 

Havalandırma fanları ise barınakta hava dolaşımını sağlayacaktır. Ve tavukların dışkısından oluşan amonyak gazını def ederek diğer taraftan dışarıdan temiz hava temin edilecektir. 

Bildiğiniz gibi anadolu bölgesinde kış oldukça soğuk olmaktadır ve bu yüzden tavuklar için gereken sıcaklığın temin edilmesi gerekmektedir. Sıcaklığın düşük olması tavuklarda hastalıklara neden olabilir. Ve her bir tavuğun telef olması veya tedavisi sizin için fazladan masraf demektir. 

Bu yüzden her zaman gereken önlemlerin alınması tavsiye edilmektedir. Salma tavukçuluk için temin etmeniz gerekenlerden bir diğeri ise folluklardır. Tavukların yumurtlaması için, mutlaka olması gerekmektedir. 

Çünkü tavukların yerde yumurtlaması, birçok soruna neden olabilir. Yerde kalan yumurtalar, bazı tavuklar tarafından kırılabilir. Ve hijyenik olarak ise doğru değildir. 

Endüstriyel tavuk yetiştiricilikleri için genel olarak kafes kullanılmaktadır. Ve bu yüzden folluk kullanmaya gerek olmamaktadır. Kafeslerin altında eğimli olarak ızgara gibi yumurta tepsisi bulunmaktadır. 

Tavuk yetiştiriciliği için uygun ırklar:

Irk seçimi bir tavukçuluk için en önemli konu olmaktadır. Çünkü tavukların özellikleri farklı olmaktadır. Ve bu yüzden işletmenin daha verimli olması için doğru ırkı beslemek gerekmektedir. 

Genel olarak salma tavukçuluk için ataks ve lohman brown ırkları tercih edilmektedir. Ve aslında ırk seçimi ne üretmek istediğinize bağlı olmaktadır. Eğer amacınız yumurta üretimi ise durum farklı olmaktadır. Etlik için genelde sasso veya Broiler Tavuk tercih edilir ve yumurta üretimi için ise leghorn gibi yumurta üretimi yüksek olan ırklar kullanılmaktadır. 

Sonuç:

Her işe başlamadan önce bir plan olması gerekmektedir. Ve bu planı kurmak için önce araştırmak ve bilgi edinmek gerekmektedir. Günümüzde sadece internetten araştırma yaparak, bir çok bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Ve hatta bazı web sitelerde kümes hayvanları yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler uzmanlar tarafından paylaşılmaktadır. Ve aynı zamanda bir tavuk kümesi için gereken malzemeleri ise temin etmeniz mümkün olmaktadır. 

Bu web sitelerden birisi Altın Kuluçka olmaktadır. Ve blog sayfasında kanatlılar ile ilgili bir çok, bilgiye kolay erişim sağlanmıştır. Bu firma aynı zamanda yerel kuluçka makinesi üreticisi olmaktadır. Ve yeni nesil kuluçka makinesi üretiminde 27 seneyi aşkın bir deneyime sahip olmaktadır. 

Farklı kapasitelerde ve özelliklerde kuluçka makinesi modelleri, akıllı çalışma özelliği ile kullanıcılara sunulmaktadır. Ve gelişmiş sistemleri sayesinde yüksek çıkım oranı sağlamaktadır. Daha fazla bilgi için aşağıda paylaşılan adres üzerine tıklayınız.

https://altin-kulucka.com/ 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.