Tezos Nedir, Nasıl Satın Alınır? Uzmanından XTZ Rehberi

Tezos Nedir, Nasıl Satın Alınır? Uzmanından XTZ Rehberi

Tezos, yazılım geliştiricilerin hiçbir şekilde sansürlenmeyen ve üçüncü kişiler tarafından etkisiz hale getirilemeyen merkeziyetsiz uygulamalar ve akıllı sözleşmeler oluşturabildikleri, açık kaynaklı yazılımdır ve Blockchain üzerine inşa edilmiştir.

A+A-

Tezos Blockchain’i diğer Blockchain platformlarından ayıran en önemli özellik, Blockchain’in kendi kendini geliştirebiliyor olması ve bölünmeye gerek kalmadan değişebilmesidir.

Tezos Nedir?

Tüm Tezos (XTZ) sahiplerinin protokol yönetimine katılabilmesine olanak tanıyan Tezos platformu, tam demokratik Blockchain ekosistemi olarak tanımlanmaktadır. Tezos’daki seçim döngüsü, XTZ sahiplerine resmi ve sistematik bir prosedür sunmakta, bu sayede tüm paydaşlar protokol değişikliği önerilerine oy vererek oylama veya reddetme imkanına sahiptirler.

Kısacası Tezos, tüm katılımcıların protokol değişikliği önerilerine oy vererek onaylama veya reddetme imkanına sahip oldukları bir platformdur. Tüm katılımcılar yönetime dahil olarak Blockchain’in gelişimine katkıda bulunabilir.

Merkeziyetsiz, eşler arası ağa bağlı olan tüm node’lar (düğümler) ağı çalıştır durumda tutmak için gerekli hesaplama gücünü sağlar. Tezos Blockchain’inde gerçekleşen işlemler Hisse Kanıtı (PoS) madenciliği ile doğrulanır. Bu sayede, doğrulama süreci daha az maliyetli, daha verimli ve daha fazla kullanıcının katılımına açıktır.  Tezos’un fırınlama olarak adlandırdığı Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (dPoS) madenciliği, Blockchain’inde doğrulama sürecini hızlandırarak, işlem sürelerini kısaltmanın yanı sıra tüm Tezos katılımcılarına, işlemleri doğrulama ve ödül kazanma imkanı vermektedir.

Proje, Arthur ve Kathleen Breitman öncülüğünde kurulan Tezos Vakfı tarafından yönetilen projeye katkı sağlayan yazılım geliştiriciler, önerdikleri değişikler için XTZ ile ödeme kabul edebilir. Değişiklik önerileri tamamen demokratik bir şekilde topluluk tarafından oylanır ve kabul edilmesi halinde, geliştiriciye ödeme yapılır. Bu sayede, geliştiriciler ekosisteme katkı sağlamak için teşvik edilir.

Tezos Nasıl Alınır ve Saklanır?

Tezos ağının kripto para biimi XTZ’dir ve XTZ’yi kripto para borsalarından alabilinmektedir. Türk Lirası ile XTZ alabilmek için yerli kripto para borsaları kullanılabilir. Bu borsalara havale/EFT ile Türk Lirası yatırarak dakikalar içerisinde XTZ alabilirsiniz.

XTZ alarak kripto para dünyasına yatırım yaptıktan sonra Tezos haberleri kadar kripto para haber tarafındaki tüm gelişmeler dikkatle takip edilmelidir. Gelebilecek büyük ve önemli bir haber fiyatı doğrudan doğruya etkileyecektir.

XTZ’lerinizi mobil ve web cüzdanları ya da donanım cüzdanlarında saklayabilirsiniz.Tezos’un ilk cüzdanlarından bir tanesi olan Tezbox cüzdanı web, mobil, masaüstü ve tarayıcı eklentisi olarak kullanılabilmektedir. Alternatif olarak Exodus, AtomicWallet ve Guarda hem masaüstü yazılımı hem de mobil uygulama olarak sunulmaktadır. Sadece masaüstü bilgisayarınızda Tezos cüzdanı kullanmak istiyorsanız Galleon Wallet ile Tezos saklayabilir ve transfer edebilirsiniz.

AirGap, TrustWallet cüzdanları mobil cüzdan alternatifleri arasında öne çıkmaktadır.  Tezos bakiyenizi çevrimiçi cüzdanda saklamak isterseniz Kukai, Tezbox veya Guarda cüzdanlarını kullanabilirsiniz.

Seçeceğiniz cüzdanın, özel anahtarı ya da 12–24 kelimelik kelime grubunu sizinle paylaştığından emin olmalısınız. XTZ bakiyenizi, sürekli internete bağlı olmayan, taşınabilir ve de güvenli donanım cüzdanlarında da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanlarından XTZ gönderebilmek için cihazı bilgisayarınıza bağlamanız ve cüzdana ait uygulama aracılığıyla işlem yapmanız gerekiyor.

Ödeme işlemlerini, cihaz üzerindeki fiziksel butonlar ile şifre girerek yaptığınız için cüzdanınızı güvenle taşıyabilirsiniz. XTZ adresinizi QR kodu olarak yazdırıp kağıt cüzdan olarak kullanabilirsiniz. Kağıt cüzdan kullanırken, özel anahtarınız ile genel anahtarınızı (Tezos adresinizi) aynı yerde saklamamaya özen göstermelisiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.