Tuhafiye Malzemeleri Nelerdir?

Tuhafiye Malzemeleri Nelerdir?

Pandemi ile birlikte insanlar her zamankinden daha çok evde vakit geçirmeye başlamışlar ve bu durum da el yapımı ürünlere olan ilginin artmasına sebep olmuştur.

A+A-

Günlük yaşam içinde “tuhafiye” kavramı sıklıkla kullanılmaktadır. Kurdele, dantel, boncuk ve güpür gibi giysi süsleri ile eldiven, çorap ve mendil gibi ürünlerin satıldığı yerlere “tuhafiye” adı verilmektedir. Tuhafiye kavramı Arapçada “hediyeler” anlamına gelen “tuhaf” kelimesinden türemiştir. Eski yıllarda tuhafiyecilerde genellikle iş eğitimi dersinde kullanılan malzemeler ile örgü ipleri satılmakta iken, günümüzde tuhafiye dükkanlarında aranılan her ihtiyaç rahatlıkla bulunabilmektedir. Sabun yapım malzemelerinden, keçe iğneleme sanatında kullanılan malzemelere, seramik yapımında kullanılan malzemelerden reçine tasarım ürünlerine kadar çok farklı ürünler tuhafiye dükkanlarından satın alınabilmektedir.

 

Tuhafiye malzemeleri arasında; makas, tığ, şiş, harç, güpür, arma, şerit, ponpon, tüy, örgü ipi, yün, elyaf, keçe, baskı malzemeleri, boyama ürünleri, yazma ve oya malzemeleri, peluş, amigurumi malzemeleri, biye, fermuar, özel kumaşlar, el sanatları malzemeleri, su taşı, hobi malzemeleri, lastik, iplik, pul, eşarp, dantel, yazma modelleri, kasnak, yapıştırıcı, iğne ve kurdele gibi ürünler bulunmaktadır. Tuhafiye malzemeleri tuhafiye dükkanlarından kolaylıkla satın alınabilmektedir. Şehir merkezlerinin içinde yer alan pasajlarda, halk pazarlarında ve terzi ile konfeksiyonların bulunduğu yerlerde tuhafiye dükkanları bulunabilmektedir.

Tuhafiye Malzemeleri Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

El işi hobilerine olan ilginin artması ile birlikte tuhafiye malzemelerinin çeşitliliği de artmıştır. Tuhafiye malzemeleri seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır. Tuhafiye malzemeleri arasında en çok tercih edilenler arasında örgü ipi, örgü şişi ve tığ bulunmaktadır. Örgü ipi seçilirken tasarlanacak olan ürüne uygun olan ipin tercih edilmesi gerekmektedir. Makrome çalışmasında kullanılacak örgü ipi ile kazak yapımında kullanılacak örgü ipi çeşidi farklı olmaktadır. Bunun yanı sıra bazı örgü ipleri ilkbahar ve yaz aylarında, bazı örgü ipleri ise sonbahar ve kış aylarında kullanıma uygundur. Örgü şişi ve tığ seçiminde ise yumak üzerinde yazılı olan bilgilerin dikkate alınması örgülerin dayanıklılığını ve kusursuzluğunu etkilemektedir. Örgü çalışmalarına yeni başlayan kişiler plastik örgü şişlerini tercih edebilmektedirler.

 

Tuhafiye malzemeleri arasında yer alan dikiş iğnelerinin ise yapılacak olan dikiş işlemine uygun olması gerekmektedir. Uygun olmayan dikiş iğneleri ile yapılan dikiş sırasında dikişlerde çeşitli bozulmalar gerçekleşebilmekte, iğne kırılabilmektedir. Bu nedenle kaliteli iğne çeşitlerinin tercih edilmesi son derece önem taşımaktadır. Örgü çalışmalarına kurdele, dantel, arma, pul, tüy veya ponpon eklenecek ise, çalışmaların görsel bütünlüğünün bozulmaması adına uyumlu renk tonlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Tuhafiye malzemeleri arasında bulunan eşarp ve yazmaların ise kullanılacakları mevsime uygun olarak seçilmeleri son derece önem taşımaktadır. Kumaş seçimi yapılırken kumaşın oluşturulacak olan ürüne uygun olması, ürünün dayanıklılığını ve estetik görünümünü direkt olarak etkilemektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.