Türk Büro-Sen Soruyor Ne Olacak Bu 4/C’lilerin Hali!

Türk Büro-Sen Soruyor Ne Olacak Bu 4/C’lilerin Hali!

Türk Büro-sen Denizli şube başkanı Hüseyin Utangaç, iş hukukuna uygun, sosyal devlet ilkelerinden sapmadan bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

A+A-

Taşeron işçilere kadro verilmesi, çalışma hayatı için iyi bir başlangıç olmuştur.

Geçenlerde Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı açıklamada, “kamudaki taşeron işçilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, mevcut ücretleri üzerinden 3’er yıllık sözleşme yapılacağını…” ifade etti.

Bu açıklamalar çalışma hayatı için oldukça önemlidir. Çünkü halen taşeron çalışanların önemli bir bölümü maaşlarını tam alamıyor. İzin kullanamıyor, SSK primleri dahi yatmayan çalışanlar var. Dahası fazladan çalıştırılıp, hakları verilmeyen taşeron işçi sayısı hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Bütün bu olumsuzluklar yeni düzenleme ile ortadan kalkacaktır. Taşeron istihdamını gerçekleştiren aracı firmalarda ortadan kalmış olacaktır. Böylece çalışan ile kamu yöneticisi aracısız işlemleri gerçekleştirecek.

Taşeron işçiler için yapılacak bu düzenlemeden sonra özellikle kamuda 4/C’li ve 4/B’li olarak istihdam edilenlerin sorunları da mutlaka çözülmelidir. Bu guruplara giren çalışanlar, kurumlarda işe başlamadan önce “yeterlilik sınavına” tabi tutulup, başarılı olmaları halinde istihdam edilmektedirler. Bu nedenle taşeronlar ile ilgili düzenlemeler Meclis gündemine geldiğinde, 4/C ve 4/B’lilerin 4/A’ya geçirilmesi de kanun tasarısında yer almalıdır.

Ayrıca taşeronların yanında kamuda “geçici” ve “vekil” olarak istihdam edilen personel de bu haklardan yararlandırılmalıdır. Anayasanın eşitlik ilkesi ve eşit vatandaşlık hakkı da bunu gerektirir.

Bilindiği gibi kamuda farklı istihdam modelleri mevcut iktidar döneminde getirilmiştir. Bundan 14 yıl önce 4/B’li ve 4/C’li istihdamı yoktu. Özellikle taşeron sayısı 20 bin civarında idi. Bu süreçte Kadrolu ve çakılı sözleşmeli gibi çeşitli isimler altında Sağlık Bakanlığı’nda 7 farklı sözleşmeli istihdam gerçekleştirildi.

Bu iktidar döneminde daha önce 4/B’li 200 bine yakın memur, doğru bir kararla kadroya geçirildi. Ancak, nedendir bilinmez, kamuda 4/B’li istihdam devam etmektedir.

Biz Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, memurluk görevini ifa eden kamudaki tüm istihdam farklılıklarının giderilerek, çalışanların tamamının 4/A kapsamında yani “kadrolu memur” olmalarını istiyoruz. Yine işçilerinde, 657 sayılı yasada ifade edilen 4/D kapsamında “kadrolu işçi” olarak istihdamı sağlanmalı, geçici ve mevsimlik işçilerle ilgili iş hukukuna uygun, sosyal devlet ilkelerinden sapmadan bir düzenleme yapılması gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyururuz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.