Türk Ekonomisi Üzerine Söyleşi

Türk Ekonomisi Üzerine Söyleşi

Türk Ekonomisi Üzerine Söyleşi

A+A-

Pamukkale Üniversitesi Türkçe Bakış Topluluğu’nun düzenlediği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kök’ün konuşmacı olduğu ‘Türk Ekonomisi Üzerine’ adlı söyleşisi katılımcılar ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.

Söyleşiye; Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Organ, Türkçe Bakış Topluluğu Danışman ve PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu, ‘Türkçe Bakış’ın Türk dünyasında iki metaforik anlamı olan ‘Kartal Bakışı’ ve ‘Kurt Bakışı’nın önemine değindi. Prof. Dr. Eroğlu, ‘‘Kartal, gökyüzünü ve yeryüzünü en ince ayrıntısına kadar görebilir,  görüşü keskindir, gerçeği ve hakikati görür ve ona göre adım atar. Gördükleri bir sonraki hareketinin dayanağıdır. Bu bakımdan ‘Kartal Bakışı’ Türk dünyasında tarihsel olarak önemlidir ve birçok Türk toplumunun da sembolü olmuştur. Diğer metaforik anlam olan ‘Kurt Bakışı’nın ise en iyi hisseden ve gören kurtların hareketlerini ve davranışlarını bu keskin görüşü ile neticelendirmesinden kaynaklanan bir sembol olmasıdır. Bu sembol de Türk destanlarında tarihte karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan ‘Türkçe Bakış’ hem bir kartal bakışı hem de bir kurt bakışı olarak görülmektedir. Günümüzde bu bakışın en önemli karşılığı stratejik bakıştır. Son derece ileri görüşlü rasyonel akıllıca düşünülmüş, ne yapılması ve ne yapılmaması gerektiği konusunda isabetli bir karar vermek adına bakışın arka planını oluşturmaktadır’’ şeklinde konuştu. Konuşmasında ayrıca uluslararası ilişkilerde ‘Türkçe Konuşmak’ kavramının tanımına değinen Prof. Dr. Eroğlu,  tarihte batı ile olan diplomasiye bu terimi kazandıran en önemli olayın ‘Kurtuluş Savaşı’ olduğunu belirtti. ‘Türkçe Konuşmak’ kavramına önemli bir örnek olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Baş Komutan olarak başlattığı Kurtuluş Savaşı ile kazanılan zaferin diplomatik dilde ‘Türkçe konuşmak’ olduğuna değinerek, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından, söyleşinin konuk konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kök, Türkiye’nin iktisadi kalkınma sürecindeki sorunlarına değindiği sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye’nin ekonomik anlamda gelişmekte olan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Recep Kök; Türkiye’nin ekonomisinin entelektüel, kurumsal ve teknolojik anlamda üçüz açık sorunu olduğuna değindi. Bu üçüz sorunun aşılması ile Türkiye ekonomisinin diğer ekonomik refaha ulaşmış devletler gibi olacağını belirten Prof. Dr. Kök, bilgiye egemen ve bilgiyi işleyen insan yetiştirmenin bu sorunların aşılmasında önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Söyleşinin son kısmında Prof. Dr. Recep Kök öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.