TÜRK RUHUNUN SÖZ BAYRAĞI AHMED CAVAD Kitabı Tanıtıldı

TÜRK RUHUNUN SÖZ BAYRAĞI AHMED CAVAD Kitabı Tanıtıldı

Azerbaycan milli şairi Ahmed Cavad’ın seçme şiirlerinde oluşan “TÜRK RUHUNUN SÖZ BAYRAĞI AHMED CAVAD”adlı kitabın tanıtımı Türkiye’de yapıldı.

A+A-

Azerbaycan Milletvekili, Milli Meclis Kültür Komitesi Başkanı Prof.Dr.Ganire Paşayeva ve Doç.Dr. Faik Alekberli tarafından hazırlanan kitap Ankara’da başkanlığını Prof.Dr. Aygun Attar’ın yaptığı TAVİD Şuşa kongre merkezinde tanıtıldı.

            Programa, Prof.Dr.Ganire Paşayeva ,Türkiye'nin büyükelçisi Rashad Mammadov, Prof.Dr. Aygun Attar ,Ankara Üniversitesi Rektörü  Necdet Ünüvar, Iğdır  Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Serdar Ünsal, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof Nejat Bora Sayan,Bisav Başkanı Dr Yüksel Özkale,Ankara Üniv Dekanları Trt ses sanatçısı Selma Gecer, Ahmet yesevi vakfi başkanı  ve çok sayıda davetli katıldı.

                Programın açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Aygun Attar ,”Azerbaycan Milli marşının yazarı ve istiklal şairi Ahmed Cavad'ın 130. doğum günü münasebetiyle bu programı hazırladık. Ahmed Cavat’ın şiirlerinden oluşan Türk Ruhunun söz bayrağı kitabını yazan Azerbaycan Milletvekili, Milli Meclis Kültür Komitesi Başkanı Prof.Dr.Ganire Paşayeva aramızda. Kendisine hoş geldin diyorum.Ahmed Cavat yazdığı şiirlerle bütün Türk dünyasının gönlünde taht kurmuştur. Bu programa katılan birbirinden değerli konuklara teşekkür ediyorum. Ne mutlu Türküm diyene”dedi.

           

            Yıllar geçse de Ahmed Cavad’ın gönüllerde yaşadığını belirten Prof.Dr.Ganire Paşayeva,Ahmed Cavad’ı Stalin şehit etti. Fakat gönüllerden silemedi. Bugün Türk dünyasında yaşayan herkesin gönlünde yaşıyor. Çok sıkıntılar eziyetler çekti. Fakat milli davasından vazgeçmedi. Bugün Ahmed Cavad’ın ruhu şaddır. Çünkü o bizim gönlümüzden hiç gitmemiştir. Bugün onun düşünceleri fikirleri gönlümüzde yaşıyor. O Turan sevdalısı biriydi ve bugün Turan ideali gerçekleşiyor. Ta o zaman yazdığı Turan şiiri ile bugünü işaret etmiştir. O zaman yazdığı “Çırpınırdı Karadeniz bakıp Türk’ün bayrağına “şiirini yazarak Türk dünyasına gereken mesajı vermiştir. Bugün Turan gerçekleşiyor. İstanbul’da yapılan toplantıda   Türk devletlerinin bayrağının yan yana olması bunun göstergesidir. Umumi liderimiz Haydar Aliyev,Türk dünyasının bir araya gelmesinden yanaydı bugün buda gerçek oluyor. Atatürk “Öğretmenler yeni yetişen nesil sizin eseriniz olacaktır”demiştir. Ahmed Cevad’ta aydınlanma ,Cumhuriyet ülkü,dava  sözleriyle Türk milletinin gelecekte bilim ve eğitimin önemin çok önemli olduğunu vurguluyordu günkü yönetim Türk düşüncesinin yaşamasını istemiyordu. Engellemek için her yolu yapıyorlardı.Ahmed Cavad, her türlü zulme rağmen Türklük düşüncesinden vaz geçmiyordu. Bugün Ahmed Cavad’ın mezarı bugün yoktur. Fakat milyonların kalbinde mezarı vardır.”dedi.

           

            Daha sonra ,Türkiye'nin büyükelçisi Rashad Mammadov, Prof.Dr. Aygun Attar ,Ankara Üniversitesi Rektörü  Necdet Ünüvar, Iğdır  Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, , Türk Japon Vakfı Başkanı Prof Nejat Bora Sayan,Bisav Başkanı Dr Yüksel Özkale bir konuşma yaparak Ahmed Cavad’ın şiirlerinden bahsettiler.

                Program TRT sanatçısı Selma Geçer’in seslendirdiği türküler ve Prof.Dr.Ganire Paşayeva’nın kitabını imzalaması ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.