Türkiye’deki Ünlü Kütüphaneler

Türkiye’deki Ünlü Kütüphaneler

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma, araştırma yapma ve yeni bilgiler öğrenme gibi pek çok ayrıcalık sunan kütüphaneler, nostaljik atmosferleri ve kitap dolu rafları ile her daim ilgi görüyor

A+A-

Türkiye’deki ünlü kütüphaneler de büyüklükleri, mimarileri ve geniş koleksiyonları ile dikkat çekiyor. Her biri farklı nitelikleri ile öne çıkan bu kütüphaneler; öğrenciler, kitap meraklıları ve araştırmacılar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

 

Kadim kültürlerin izlerini topraklarında barındıran Türkiye, tüm bu medeniyetlerin birikimlerini taşıyan eserleri de kütüphanelerinde barındırıyor. Tarihi öneme sahip kütüphanelerden, modern olanaklara sahip yepyeni binalara kadar pek çok farklı mekân, kitapseverlere kapılarını aralıyor. Türkiye’nin en önemli kütüphanelerini sizler için bir araya getirdik.

 

Beyazıt Devlet Kütüphanesi - İstanbul

Türkiye’deki kütüphaneler arasında en bilinenlerden biri olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul’un en ünlü lokasyonlarından birinde konumlanıyor. 1884 yılından beri hizmete açık olan kütüphane, aynı zamanda Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olma özelliğine de sahip olmasıyla biliniyor.

 

Geniş koleksiyonu ile göz dolduran Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde bir milyonu aşkın eser bulunuyor. Ziyaretçilerine 7 gün 24 saat hizmet veren kütüphanede, görme engelliler için sesli kitap koleksiyonlarının yer aldığı bir bölüm de mevcut. İstanbul’un Fatih semtinde Beyazıt Meydanı’nda bulunan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak rahat bir biçimde ulaşabilirsiniz.

 

Atatürk Kitaplığı- İstanbul

İstanbul’un Taksim semtinde bulunan Atatürk Kitaplığı da Türkiye’deki en ünlü kütüphaneler arasında yerini alıyor. Yerli ve yabancı eserlerin bir arada bulunduğu alan, 7/24 açık. Cumhuriyet Döneminin de önemli kütüphaneleri arasında yer alan mekanda, özel koleksiyon alanları da mevcut.

 

Atatürk Kitaplığı ayrıca zengin; kartpostal, gazete ve el yazmaları koleksiyonları ile de dikkat çekiyor. Tüm arşivini dijital mecraya taşımaya başlayan kütüphane, çağın gerekliliklerine de ayak uyduruyor. İstanbul’un en ünlü turistik destinasyonlarından biri olan Beyoğlu ilçesinin Taksim bölgesinde yer alan kütüphane, boğaz manzarası eşliğinde kitap keyfi yapmanıza olanak sağlıyor.

 

 

 

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi- Ankara

2020 yılından beri Türkiye’nin en büyük kütüphanesi unvanına sahip olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, başkent Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde Beştepe mevkiinde konumlanıyor. Ankara araç kiralama imkanlarından faydalanarak ulaşım sağlayabileceğiniz mekan, 125 bin metrekarelik genişliği ile göze çarpıyor.

 

Aynı anda 5 bin kişiye hizmet verme kapasitesine sahip olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde, 4 milyon kitap ve 120 milyon da makale ve rapor yer alıyor. Kütüphanede yer alan rafların toplam uzunluğunun 201 km’yi bulduğu alanda, 134 farklı dilde eser bulunuyor. 10 ayrı bölüm ve salon içeren Millet Kütüphanesi’nde; çocuk, gençlik ve nadir eserler bölümlerinin yanı sıra okuma salonları ve konferans salonu da mevcut.

 

Kadın Eserleri Kütüphanesi - İstanbul

Türkiye’deki en dikkat çeken kütüphaneler arasında, İstanbul Balat’ta yer alan Kadın Eserleri Kütüphanesi de yer alıyor. Sadece kadın yazarların eserlerine ve belgelerine yer verilen müze, 1990 yılından beri kitapseverleri ağırlıyor.

 

Osmanlı Döneminden bu yana kadınların ortaya koyduğu farklı eserlerin yer aldığı kütüphanede; akademik kaynaklar, Osmanlıca kitaplar, nadide eserler, özel arşivler, fotoğraflar ve mektuplar yer alıyor. Kadınların sanat tarihindeki etkilerini yakından gözlemlemek için Fatih semtinde yer alan Kadın Eserleri Kütüphanesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Milli Kütüphane- İzmir

İzmir kentinde yer alan Milli Kütüphane hem ismiyle hem de mimari özellikleri ile bir ilk olma özelliği taşıyor. 1912 yılında Türkiye’de “milli” ismiyle açılan ilk kütüphane olma niteliği taşıyan mekan, Neo Klasik Türk mimarisine uygun olarak inşa edilmesiyle de dikkat çekiyor.

 

Konak semtinde yer alan Milli Kütüphane, halkın çabalarıyla açılan bir yer olmasıyla da önem kazanıyor. Bir sivil toplum örgütü olan İzmir Milli Kütüphane Cemiyeti tarafından kurulan yer, bu niteliği ile de ilkler arasına giriyor.

 

Oldukça önemli nadide eserlere ev sahipliği yapan İzmir Milli Kütüphanede, 1 milyondan fazla eser raflarda yerini alıyor. Didim araç kiralama alternatifleri ile kolayca ulaşabileceğiniz kütüphane, pazar günleri hariç haftanın altı günü açık.

Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi- İstanbul

Hem tarihi atmosferi hem de barındırdığı nadide yazma eserlerle, Türkiye’deki en ünlü kütüphaneler arasında gösterilen Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, İstanbul’un Tarihi yarımadasının sınırları içerisinde bulunuyor. 1918’de kütüphane olarak kullanılmaya başlanan Süleymaniye Külliyesi’nin içindeki mekanda, 70 binden fazla eser mevcut.

 

Osmanlı Devleti’nin padişahlarına ait nadide kitaplara da ev sahipliği yapan Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde, İbn-i Sina’ya ait el yazması eserler de yer alıyor. 152 ayrı koleksiyonun bulunduğu kütüphanede ayrıca hat, minyatür, ebru gibi sanatların en güzel örneklerine rastlamanız da mümkün oluyor. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Yazma Eser Kütüphanesi’ni kent ziyaretinizde mutlaka görmelisiniz.

 

Milli Kütüphane- Ankara

Türkiye’nin en geniş kapsamlı arşivine sahip kütüphanelerden olan Milli Kütüphane, Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunuyor. 1948 yılında kitapseverlerin ziyaretine açılan mekânda, 1,5 milyondan fazla eser yer alıyor.

 

Türkiye’nin “kültürel hafızası” olarak nitelenen Ankara Milli Kütüphane, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk ansiklopedisi olarak bilinen 1428 tarihli “Muradname”ye de ev sahipliği yapıyor. Kitap seslendirmelerine yer verilen “Konuşan Kitaplık” adlı bir bölüme de sahip olan kütüphane, zengin taş plak koleksiyonuyla da dikkat çekiyor. Halk edebiyatına dair nadide örneklerin de yer aldığı Milli Kütüphane, haftanın altı günü ziyaretçilerini ağırlıyor.

 

İnebey Yazma Eser Kütüphanesi - Bursa

İhtişamlı mimarisi ile göz dolduran İnebey Yazma Eser Kütüphanesi, 14. yüzyılda Bursa’nın Osmangazi ilçesinde inşa edilen bir binada kitapseverleri karşılıyor. Sadece mimari özellikleri ile değil kapsamlı koleksiyonları ile de ön plana çıkan kütüphane, yazma ve basma eser çeşitliliği ile göz dolduruyor.

 

Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılan İnebey Medresesi’nin 1969 yılında kütüphaneye çevrilmesi ile ziyarete açılan mekân, bu özelliğiyle de tarihi açıdan büyük önem arz ediyor. 20 binden fazla basılı kitap barındıran İnebey Yazma Eser Kütüphanesi’nin 9 binden fazla el yazması esere de raflarında yer verdiği biliniyor.

 

İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi- İstanbul

İstanbul’un zengin kültürel birikimini kitap tutkunlarına sunan İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, önemli eserleri okuyucularla buluşturuyor. 1924 yılında kurulan kütüphanede, Mustafa

Kemal Atatürk’ün okuduğu kitaplar da yer alıyor. Atatürk’ün 1925 yılında Yıldız Sarayı Kütüphanesi koleksiyonunu bu kütüphaneye bağışladığı biliniyor.

 

Kütüphanenin önemli özelliklerden bir diğeri de II. Abdülhamit koleksiyonuna ev sahipliği yapması oluyor. Padişaha ait; albümler, fotoğraflar, masa ve kütüphane dolapları da bu mekânda meraklılarını bekliyor. Nadir eserlerin yanı sıra hat ve porselen sanatına dair en nadide örneklerin de sergilendiği müze, İstanbul’un Fatih ilçesinde Beyazıt ile Süleymaniye semtleri arasında konumlanıyor.

 

Yazma Eser Kütüphanesi- Konya

Koleksiyonlarında barındırdığı dünyaca ünlü eserlerle Türkiye’deki en önemli kütüphaneler arasında yer alan Konya Yazma Eser Kütüphanesi, özel koleksiyonları, zengin kaynakları ve yayınları ile dikkat çekiyor. 1984 yılında açılan mekan, 101 adet özel koleksiyona ve çoğunluğu Selçuklu Dönemine ait 30 bin el yazması esere sahip.

 

Siz de Türkiye’nin kültürel ve edebi miraslarına ev sahipliği yapan bu birbirinden özel kütüphaneleri araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.