Türkiye'nin En Büyük Soykırım Anıtı Denizli'de

Türkiye'nin En Büyük Soykırım Anıtı Denizli'de

Türk tarihindeki en kara günlerden biri olan 26 Şubat 1992 Hocalı Katliamı’nın izleri Denizli'deki Türkiye'nin en büyük soykırım anıtıyla unutturulmuyor.

A+A-

Denizli'nin Merkezefendi İlçesi Çakmak-Karahasanlı-Çakmak ve Selçukbey Mahalleri kesişiminde kalan Azerbaycan Karabağ Parkı, toplam 123 dekar alanda tesis edilmiştir. 

Hocalı Soykırımı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisindeki Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşımaktaydı. Bu nedenle;  Ermeniler, Aralık 1991’de Hocalı  Kasabası’nı tamamen abluka altına almış, 30 Ekim tarihinden itibaren ise karayolu ulaşımını kapatarak tek ulaşım helikopter vasıtası ile yapılabilmiştir. 20 Kasım 1991’ de Hocalı semalarında Azerbaycan helikopterinin Ermeni kuvvetler tarafından vurulmasıyla birlikte tek vasıta olan havayolu ulaşımı da kesilmiş, işgalden hemen önce kış aylarında (1991-1992)  Hocalı Kasabası sürekli bombalanmıştır. 

1992 yılının 25 Şubat gecesi Ermeni güçlerinin, giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görülmüştür. Hamile, kadın, yaşlı, çocuk demeden tüm halkın işkenceye  maruz kaldığı ve  katliam sonrası, 2.605 aileden 11.356 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir. Hocalı Kasabası 26 Şubat 1992 tarihinde işgal ve yağmaya maruz kalmış, bölgeye girilerek uzun süre cesetlerin bile alınması mümkün olmamıştır.

1994’e kadar süren savaşta 1 Milyondan fazla Azerbaycan Türkü Dağlık Karabağ’dan Azerbaycan’a göç etmiştir.

Dağlık Karabağ ve içerisinde bulunan 7 Azerbaycan ili ve  Hocalı bugün Ermenistan işgali altındadır.

Bu katliam İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından Dağlık Karabağ’ın işgalinden itibaren gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirilmiştir.

“Memorial” İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Times dergisine göre katliam, Ermenistan ve Rus 366. Motorize piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçler tarafından gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, Karabağ Savaşı’nda komutanlık yapmış olan Serj Sarkisyan  Ermenistan Cumhurbaşkanıdır.

2-036.jpg

Azerbaycan- Karabağ Parkı

Denizli'nin Merkezefendi İlçesi Çakmak-Karahasanlı-Çakmak ve Selçukbey Mahalleri kesişiminde kalan Azerbaycan Karabağ Parkı, toplam 123 dekar alanda tesis edilmiştir.  Park, Denizli'nin ana arterlerinden biri haline gelen 50 m genişliğindeki Ali Marım Bulvarı’nın her iki tarafına şerit halinde tesis edilmiş, dinlenme ve sosyal alanları ile birlikte bölgedeki yerleşim yerleriyle bütünlük oluşturmaktadır. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 19.04.2016 tarih ve 555 sayılı kararı ile mevcut adını almıştır.

Park alanı düzenlemesi yapılırken mevcut ağaç dokusuna zarar verilmeden ilave ağaç, çalı ve mevsimlik çiçek dikimleri gerçekleştirilmiştir. Parkın çamlık ve çim alan olmak üzere % 70’ni (87 dekar) yeşil doku oluşturmakta, bu doku içerisinde ağaçlandırma ve çiçek ekimi ile görsel-estetik alanlar bulunmaktadır.

Ayrıca park alanında; 1 adet kafeterya, basketbol sahası, tenis kortu, mini futbol alanı, 2 adet WC, biri şelaleli olmak üzere 837 m2  ve 504 m2 2 adet süs havuzu, 3 adet çocuk oyun grubu, 3 adet spor aletleri grubu, 2 adet kaykay rampası, 2,7 km koşu-yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

1-039.jpg

Azerbaycan- Karabağ Hocalı Katliamı Anıtı

Zemin 200X300X20 cm galaksi granit ile kaplanmıştır. Zemin üzerine 100X200X250 cm ebatlarında galaksi granit kaplı diğer bir sütun konulmuştur. Onun üzerine yine galaksi granit kaplı 200X100X200 cm ölçüsünde fiberglass malzeme kullanılmış, Ayyıldız ve hilal  arasına soykırımı anlatan kucağında çocuk olan kadın figürlü heykel yerleştirilmiştir.

Bağlantı yerleri profiller ile desteklenerek hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde imalatı yapılmıştır.

Türk tarihi için oldukça kara gün olan 26 Şubat 1992 Hocalı Katliamı’ nın izlerini silmek mümkün olmasa da “ Tek Millet İki Devlet” diyerek, Azeri kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu ortaya koymak için çalışıyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum