Türkmen Anadan Türkiye'ye Kurşun Gibi Sözler!

Türkmen Anadan Türkiye'ye Kurşun Gibi Sözler!

Rabia Kadir; "Suriyelilere sahip çıkan Türkiye, 290 Uygur Türkü'ne de sahip çıkmalı"

A+A-

Biz Türk’üz. Irkımız, dilimiz, dinimiz bir. Kültürümüz, özümüz, sözümüz bir. Türkiye 1 milyona yakın Suriyeliye kucak açtı, Irak’tan kaçanlara, Filistin’e, Libya’ya, Somali’ye başta para olmak üzere çeşitli yardımlarda bulundu. İyi de yaptı ancak Tayland’daki kamplarda tutulan ve Çin’e iadeleri halinde idam tehlikesi ile karşı karşıya olan aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu 290 Doğu Türkistanlı Uygur Türkü’ne de sahip çıkmalıdır...



‘UYGUR Ana’ adıyla anılan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Hürriyet’e konuşarak, 10 yıldır vize verilmediği için hâlâ Türkiye’ye sokulmadığını, Tayland’dan Türkiye’ye iade edilmek isteyen hastası, kadını, çocuğu, genci, yaşlısı Uygurların idam edilme endişelerini anlattı. Anlatırken bazen üzüldü, bazen güldü, bazen ağladı. 290 Doğu Türkistanlı Uygur Türkü, Çin’den kaçtıktan sonra insan kaçakçılarının girişimiyle Tayland’a girdikten sonra yakalanmışlardı. Çin, Uygur Türkleri’nin iadesini isterken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taylandlı yetkililere Uygur Türkleri’ni Türkiye’ye almak istediklerini ilettiklerini, süreci yakından takip ettiklerini söylemişti.



ÇİN’E İADEDE İDAM TEHLİKESİ


Rabia Kadir, Türkiye’ye, Çin’e iadeleri halinde idam tehlikesiyle karşı karşıya olan Uygur Türkleri’ne sahip çıkması çağrısında bulunarak şöyle dedi: “Biz Türk’üz, ırkımız, dilimiz, dinimiz bir. Kültürümüz, özümüz, sözümüz bir. Türkiye 1 milyona yakın Suriyeli’ye kucak açtı, Irak’tan kaçanlara, Filistin’e, Libya’ya, Somali’ye başta para olmak üzere çeşitli yardımlarda bulundu. İyi de yaptı ancak Tayland’daki kamplarda tutulan ve Çin’e iadeleri halinde idam tehlikesi ile karşı karşıya olan aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğu 290 Doğu Türkistanlı Uygur Türkü’ne de sahip çıkmalıdır... Onlar da Çin zulmünden, ölümden kaçıyor, ama sahip çıkılmıyor. Türkiye bu kadar Suriyeli’yi Müslüman oldukları için alıyorsa, kimsenin yardım elini uzatmadığı Uygurlar hem Türk hem de Müslüman. Onlara da el uzatsın. Çünkü onlar başımıza bir şey gelse Türk olduğumuz için Türkiye bize yardım eder, bize sahip çıkar ümidini taşıyorlar. Ancak Türkiye, Uygurları bir şeyler yapıyormuş gibi kandırıyor, yani ağızlarına kuru bir emzik verip oyalıyor. Uygur Türkleri’nin tek umudu, tek güvendiği ülke Türkiye’dir. Biz, Türkiye’nin Çin’e söz verdiğini de biliyoruz ama bu şartlar altında hiç olmazsa bizim Tayland’daki mültecilerimize sahip çıksın.”



 


TÜRKİYE İÇİN TEHLİKE MİYİM?


Rabia Kadir, ‘ikinci vatan’ olarak kabul ettiği Türkiye’ye girmesinin hâlâ yasak olduğunu, vize verilmediğini de söyleyerek, “Ben biçare bir liderim, ona rağmen bu çaresiz halkımız için elimden geldiğince bir şeyler yapmaya halkımızın umudunu canlı tutmaya çalışıyorum... Bizler Batılı ülkeler için tehlike oluşturmuyoruz da Türkiye’ye mi tehlike oluşturuyoruz? Bu aklımızın alacağı bir uygulama değildir. Araplara kapılar açıldığı gibi Türkiye’nin artık kapısını bana da açması lazım, girmeme izin verilsin” dedi. “Uygur bölgesine, komşu ülkelerden gelen, saçı sakalı, giysisi din adamı veya ulema kılığındaki cihatçı gruplar gençlerimizi yalan yanlış dini propagandalarla Allah için Suriye’ye, Irak’a cihat yapmak ve gerekirse şehit olup cennete gitmeğe çağırıyorlar” diyen Rabia Kadir, şunları da söyledi:



CİHADA GÖTÜREN EN AZ 10 KAÇAKÇI


“Kandırıp bölgeden çıkmalarına yardım ediyorlar. Türkiye’deki insan kaçakçıları bunları Irak Şam İslam Devleti’ne, Özgür Suriye Ordusu’na katılmak üzere cepheye gönderiyor. Bu insan kaçakçılarının çoğu halen Türkiye’de, biz bunların hepsini tanıyoruz. Kim olduklarını da biliyoruz. Türkiye’de bizim tanıdığımız, adlarını bildiğimiz en az 10 insan kaçakçısı var. Bunları Türk hükümetine bildirdiğimiz halde, halen Türkiye’de elini kolunu sallayarak geziyorlar. Bu insan kaçakçılarını Türkiye’nin niye yakalamadığına hayret ediyoruz. Bunlar uluslararası çalışan çeteler, onları tanıyan Uygur Türkleri’ni ‘Adımızı verirseniz sizi öldürürüz’ diye tehdit ediyorlar. Belki Türk hükümeti bunlarla ilgili soruşturma başlatmıştır bilemiyorum ama bildiğim bir şey varsa hâlâ serbestçe insan kaçakçılığını sürdürmeleridir.”

 

MUammer Elveren - Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.