Türkmen Katliamı Soykırım Sayılsın!

Türkmen Katliamı Soykırım Sayılsın!

Irak Türkmenleri, kendilerine yıllardır uygulanan katliamı dünyaya soykırım olarak kabul ettirmek için çalışacaklarını yayınladıkları bildiriyle açıkladı...

A+A-

Bağdat’taki toplantıda, aralarındaki mezhep ayrılıklarını ortadan kaldırıp “millet” kimliği ile hareket etme kararı alan 110 Irak Türkmen temsilcisi, Davutoğlu’nun kendilerine destek sözü vermesine rağmen ilgi göstermediğini, AKP’nin ise bu toplantıyı engellemek için baskı yaptığını belirterek, “IŞİD başta olmak üzere Türkmenlere yönelik senelerdir süren katliamın dünyaya soykırım olarak kabul ettirilmesi için çalışma yapacağız" dedi.

Irak Türkmenleri, aralarındaki mezhep ayrılıklarını ortadan kaldırarak millet kimliği ile hareket etme kararı aldı. Irak’ın Başkenti Bağdat’ta hafta sonunda gerçekleştirilen toplantının ardından kaleme alınan bildiride, “IŞİD başta olmak üzere Türkmenlere yönelik senelerdir süren katliamın dünyaya soykırım olarak kabul ettirilmesi için çalışma yapacağız ” denildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Irak ziyareti sırasında Irak Türkmenlerine destek sözü vermesine rağmen ilgi göstermediği ortaya çıktı. AKP’li bazı yöneticilerin ise toplantıyı engellemek için Türkmenlere baskı yaptıkları öğrenilirken, 4 sayfalık bir bildiri hazırlandı. Bildiri de öne çıkan başlıklar şunlar:

Dünyaya anlatılacak: Irak’a komşu olan ülkelere heyetler oluşturularak ziyaret edilmesi. BM, AB ve Avrupa Parlamentosu nezdinde girişimler gerçekleştirilecek. BM Güvenlik Konseyi’nde başta ABD olmak üzere Türkmen halkının çıkarlarını ve haklarını korumak için girişimler ve görüşmeler yapılacak. Türkmenlerin Irak’ta yaşadığı sıkıntılar uluslararası girişimlerle dünyaya anlatılacak. Türkmen davasının Irak’ta çözülmesi, hakların alınması için komşu ülkelerin ve uluslar arası camianın desteği sağlanacak. Türkmenlere karşı işlenen suçların, cinayetlerin soykırım olduğunun dünyaya kabul ettirilmesi için çalışılacak.

Birlikte hareket: Türkmenlerin Iraktaki varlıkları ve gelecekleri tehlikeli hale gelmiştir. Bu tehlikeleri ortadan kaldırmak için birlik ve beraberlik için hareket etmesi gerekir. IŞİD’in Türkmenlere yönelik saldırıları Türkmenleri birbirine yaklaştırdı ve bir araya gelmelerini sağladı.

Kerkük özerk bölgesi: Kerkük’ün özerk bölge olması için özel statü talep edilecek. Tuzharmatu ve Telafer’in il olması istenecek. Federal ve bölgesel hükümetlerde Türkmenlerin adil bir şekilde temsilinin sağlanması için çalışılacak.

Silahlı güç: Türkmenlerin kurdukları güçler, Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde desteklenecek. Bütün Türkmen bölgelerinde Türkmen gücü kurulacak. Irak anayasasının 9. maddesi gereği Irak’ın emniyet, asker ve istihbarat birimlerinde Türkmenlerin de yer alması sağlanacak.  Göç komisyonu: Türkmen göçmenlerin yerlerine dönmelerinin sağlanması ve bu bölgelerin imar edilmesi. Bu çalışmaları yürütmek üzere Türkmen göçerlere yardım etmek için komisyon kurulacak.  Türkmen kurultayı: Türkmen Meclisi yeniden yapılandırılacak. Türkmenlerin tüm kesimlerinin temsili sağlanacak.

10 yıl sonra bir ilk

Türkmen Milletvekili Hasan Özmen, son 10 yılda ilk defa bu kadar büyük bir toplantı gerçekleştirildiğini kaydederek, şunları söyledi: “Bu toplantıda mezhep ortadan kalktı. Mezhep ayrışması ortadan kalktı. Sadece Türkmen kimliği ve Türkmenlerin çıkarları ön plana çıktı. İlk defa böyle bir birlik ve beraberlik sağlandı. Irak’ta bu günlerde Erbain ziyaretleri var. Muharrem ayının 40. Gününden sonra izleme komisyonu toplanacak ve başta Irak merkezi yönetimi olmak üzere uluslar arası temaslarda bulunacak.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.