Unutmadık Unutmayacağız, Gününüz Kutlu olsun Gazim

Unutmadık Unutmayacağız, Gününüz Kutlu olsun Gazim

Gazim, sizleri minnet ve hürmetle selamlıyorum. Vatan için can vermek,canını ortaya koymak, GAZİ olmak ve bunun sıkıntılarını yaşamak her babayiğidin karı değildir.

A+A-

Tarihimizde özellikle ŞEHİTLİK ve GAZİLERİN özel yeri vardır. Her Türk Vatandaşı da bu şerefe ve onura kavuşmak için gözünü bile kırpmadan Vatanını müdafaada canını seve seve ortaya koyar. Bu uğurda canını verenlere ŞEHİT, yaralananlara ise GAZİ unvanı verilir. Her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak bilinmektedir. Neden 19 Eylül onun tarihçesi de aşağıdadır.

Gaziler günü neden 19 Eylülde kutlanıyor?

13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasından sonra, 14-15 Eylül 1921 tarihinde Batı cephesi Kumandanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa Mustafa Kemal Paşanın yaralı olduğu halde göstermiş olduğu üstün gayretlerden dolayı Edirne ve Kozan Milletvekili sıfatları ile TBMM’ye bir telgraf gönderir.

Telgrafta: “Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine…  Müşirlik rütbesi ile gazilik unvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.” yazmaktadır.

Bunun üzerine TBMM’ce 19 Eylül 1921 tarihinde, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” unvanı verilmiştir. Böylelikle Atatürk tarihe adını GAZİ Mustafa Kemal Atatürk olarak yazdırmıştır.

Bu tarihten sonra 19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Ama resmi olarak Gaziler Günü 19 Eylül 2000 tarihinde ilan edilmiştir.

Sonuç olarak:

Gazilere olan sevgi ve saygı kişinin kendine ve vatanına olan saygısıdır. Milletimiz de bu anlamda gazilerine sahip çıkarak saygısını ve şükranını göstermelidir. Bizlerde her şeyi devletten gelmesini beklemeden, birey olarak minnet borçlu olduğumuz GAZİLERİMİZİN her türlü yardımına koşmalı ve her konuda yanlarında olmalıyız.

Ben de bu vesile ile tanışmama vesile olanlara şükranlarımı ilettiğim, tanışmaktan büyük onur duyduğum,  Kıbrıs  Gazisi, Denizli'nin Acıpayam İlçesi Darıveren mahallesinden Zübeyir Özdağ gazimin gününü kutlar, onun nezdinde tüm gazilerimize sağlıklı uzun ömürler dileyerek ellerinden hürmetle öperim. Bu cennet vatan uğruna canını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

S.Özlem Öztürk 

Akishaber

Genel Yayın Yönetmeni

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.