Uzm. Dr. Karaca: "Verem önlenebilir bir hastalıktır"

Uzm. Dr. Karaca: "Verem önlenebilir bir hastalıktır"

Veremin önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm.

A+A-

Veremin önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftasına özel yaptığı açıklamada, halk arasında verem olarak bilinen Tüberküloz hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftasına özel açıklamalarda bulundu. Manisa'da Akhisar, Salihli ve Şehzadeler ilçelerinde toplam 3 Verem Savaş Dispanseri bulunduğunu kaydeden Karaca, "Dispanserlerimizde 2023 yılında toplam 163 vaka takip edilmiştir. Vakalarımızın 155'i yeni vaka olup 8'i nüks vakadır. Bu durum il genelinde her yüz bin nüfus başına 10 yeni vaka beklendiğine işaret etmektedir. Hastalarımızın 105'inde Akciğer Tüberkülozu, 52'sinde Akciğer Dışı Tüberküloz olup 6'sında hem Akciğer hem de Akciğer dışı Tüberküloz tespit edilmiştir. Bu hastaların 53'ü yıl içerisinde tedavisini tamamlarken, 73'ü halen tedavi almaya devam etmektedir. Ayrıca Aralık 2023 itibariyle bütün hastalarımıza Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmıştır." dedi.

Kalabalık ortamlara dikkat

"Kalabalık ve az havalanan ortamlarda yaşayanlar, tüberküloz hastalarının temaslıları, cezaevlerinde kalanlar ve sağlık çalışanları toplumun diğer bireylerine göre daha fazla risk altındadırlar." diyen Karaca, "Ayrıca huzurevleri ve maden ocaklarında uzun süre kalanlar, göçmenler, kaçak işçiler, sığınmacılar, evsizler, HIV pozitif bireyler ile tütün, alkol ve ilaç bağımlıları da riskli grupta ele alınmaktadır. Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir." diye konuştu.

Tüberküloz hastalığı gelişen kişiler ilaçlara duyarlı iseler 6-9 aylık ilaç rejimi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini vurgulayan Karaca, "Tedavide ilaçların düzenli ve yeterli süre kullanılması çok önemli. Bütün hastaların tercihen bir sağlık personelinin gözetiminde ilaçlarını alması şeklinde uygulanan "doğrudan gözetimli tedavi (DGT)" düzenli ilaç kullanılması için en uygun yoldur. Aksi halde ilaç direnci, tedavi başarısızlığı veya nüks meydana gelebilir. İlaç direnci mevcut ise tedavi süresi 18-24 ay arasında değişebilir. Hedefimiz 2030 yılına kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmek olup bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması, bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması, yaşanılan ortamların temiz hava alacak şekilde havalandırılması, öksürük hapşırık sırasında ağzın kol veya temiz bir mendille kapatılması, uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi; tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir. Hedefimiz veremsiz bir Türkiye!" diye konuştu.

IHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.