ÜZÜMDE REKOLTE YÜZDE 70 DÜŞTÜ

ÜZÜMDE REKOLTE YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, “Bir doğal afet yaşadık. Üreticiye mutlaka destek olunması gerekir” diye konuştu.

A+A-

Bahar döneminde art arda yaşanan yağışlar üzüm üreticisini vurdu. Şaraplık üzüm bağları ile ünlü Denizli’nin Çal ilçesinde 15 bin hektar üzüm bağı mildiyö hastalığı nedeniyle büyük rekolte kaybı yaşadı. Ortalama 20 günde bir ilaç atan üretici ilaç sıklığını üç güne düşürmesine rağmen hastalıkla mücadele edemedi. İlçede ortalama yüzde 70 rekolte kaybı yaşandığı kaydedildi. Bazı üreticiler bağlarındaki tüm ürünleri kaybetti.

‘GÖRÜLMEDİK YAĞIŞLAR OLDU’

Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil; “Bu sene üzüm yok. Mildiyö hastalığı nedeniyle geçen yıla göre yüzde 70 ürün kaybı yaşandı. Bahar mevsiminde görülmedik yağış oldu. Aşırı yağışlar bağların alışık olmadığı bir ortam. Ne kadar ilaçlama da yapsak hastalığın önüne geçemedik. Normalde 17 günde bir ilaçlama yaparız ama bu yıl üç güne kadar düşürdük. Bazı bölgeler iyi kötü ürün almasına rağmen bağların büyük bölümü ürün kaybı yaşadı” ifadelerini kullandı.

‘DESTEK OLUNMALI’

Çil üretimin ve geçimini bağcılıktan sağlayan insanların hayatına devam edebilmesi için destek olunması gerektiğini belirterek; “Bu doğal afet. Üreticilerin kendi hatası değil. Bazı bağlarda hiç üzüm yok. Vatandaşın mutlaka elinden tutulması lazım. Borçları ertelenmeli, afeti yaşayan üreticilere dekar başına bin lira destek olunmalı. Bu yönde bir talebimiz oldu ama bu destek şimdilik yapılmadı” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ SIRADA’

Türkiye’de üzüm üretiminde üçüncü sırada yer alan Denizli’de geçtiğimiz yıl 282 bin tonun üzerinde ürün elde edildi. Bölgede yetişen yaş üzümün büyük bölümü ihraç edilirken, bir kısmı şarap üretiminde kullanıldı bir kısmı ise kurutmalık üzüm olarak değerlendirildi. Bölgede en çok üretimi yapılan üzüm çeşidi Çal Karası olarak açıklanırken Sultani, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Syrah, Gabarnet ve Merlot çeşitleri de azımsanmayan ölçülerde üretiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.