WhatsApp, Instagram, Facebook neden çöktü?

WhatsApp, Instagram, Facebook neden çöktü?

Dün akşam saatlerinde, Facebook ve bu şirkete bağlı WhatsApp ile Instagram'da meydana gelen erişim sorunu dünyanın gündemine bomba gibi düştü.

A+A-

Herkes ne olduğu ile alakalı bir yorumda bulunurken Facebook ve bu şirkete bağlı WhatsApp ile Instagram'da meydana gelen erişim sorunu hakkında açıklama geldi.

Ağ trafiğinde kesinti meydana geldiği ve veri merkezlerinin iletişim kurma şeklini kademeli olarak etkileyerek hizmetlerin durdurulduğu açıklandı.

Dün akşam saatlerinde çöken ve saatlerce düzelmeyen Facebook, WhatsApp ve Instagram'a ne oldu sorusu kullanıcılar tarafından merak edildi. Ortaya pek çok iddia atılsa da uzun süre resmi bir açıklama yapılmadı. Facebook çalışanları sistemdeki sorun nedeniyle ofislerine dahi giremedi. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e ait şirketin hissesinde düşüş meydana geldi.

Facebook'un mühendislik ve altyapı ekibinden sorumlu başkan yardımcısı Santosh Janardhan imzasıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ta yaşanan erişim sorununa ilişkin detaylara yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dünyanın her yerinde bize güvenen tüm insanlara ve işletmelere, bugün platformlarımızda yaşanan kesintinin neden olduğu rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Erişimi geri yüklemek için elimizden geldiğince çok çalışıyoruz ve sistemlerimiz artık yeniden çalışıyor. Bu kesintinin altında yatan neden, günlük operasyonlarımızda kullandığımız birçok dahili araç ve sistemi de etkileyerek sorunu hızlı bir şekilde teşhis etme ve çözme girişimlerimizi karmaşık hale getirdi.

'AĞ TRAFİĞİNDE KESİNTİ'

Mühendislik ekiplerimiz, veri merkezlerimiz arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerindeki yapılandırma değişikliklerinin bu iletişimi kesintiye uğratan sorunlara neden olduğunu öğrendi. Ağ trafiğindeki bu kesinti, veri merkezlerimizin iletişim kurma şeklini kademeli olarak etkileyerek hizmetlerimizi durdurdu.

'TAMAMEN NORMALE DÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Hizmetlerimiz artık tekrar çevrimiçi durumda ve bunları tamamen normal işlemlere döndürmek için aktif olarak çalışıyoruz. Bu kesintinin temel nedeninin hatalı bir yapılandırma değişikliği olduğuna inandığımızı şu anda netleştirmek istiyoruz. Ayrıca, bu kapalı kalma süresinin bir sonucu olarak kullanıcı verilerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıtımız yok.

'HERKESTEN ÖZÜR DİLERİZ'

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar ve işletmeler, bağlantıda kalmak için her gün bize güveniyor. Bunun gibi kesintilerin insanların yaşamları üzerindeki etkisini ve hizmetlerimizdeki kesintiler hakkında insanları bilgilendirme sorumluluğumuzun farkındayız. Etkilenen herkesten özür dileriz ve altyapımızı daha dayanıklı hale getirmeye devam edebilmek için bugün olanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.