Yağ Oranı Yüksek Besinlere Dikkat!

Yağ Oranı Yüksek Besinlere Dikkat!

Yağ oranı yüksek olan besinler ile beslenmenin kalp damar hastalığı risklerini yükselttiği herkesçe bilinir.

A+A-

Amerika Augusta Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmada yüksek yağ oranı içeriğine sahip bir öğünün ardından metabolik değişimlerin sonuçları ve mekanizmaları değerlendirildi. Bir haftada sağlıklı bireylere yüksek oranda yağ içeriği olan diyet uygulandı ve her gün kan değerleri takip edildi. Yağ içeren öğünün ardından yapılan incelemeler neticesinde ilk 4 saat içinde kandaki yağ seviyelerinde ani yükselmelerin olduğu belirlenirken, oksijen taşıyan alyuvar hücrelerinde deformasyon ve damar cidarının bozulmasına yol açan bazı enzimlerin aktivitelerinde artışın olduğu saptandı.


LIV Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Özkara araştırmayla alakalı  sürekli yağlı yiyecekler ile beslenen bireylerde araştırma neticesinde yer alan bulguların kalıcı hale geldiği ve damar elastikiyetini bozup damar sertliğine yani kalp krizine davetiye çıkardığını yalnızca beslenme alışkanlıkları değil bunun yanında sigara ve yüksek kolesterol değerlinin de damar yüzeyi üstünde pıhtı oluşumuna sebep olduğunu, bilhassa kalp damar hastalığı olduğu bilinen kişilerin bu beslenme prensiplerine çok dikkat etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Ramazanda ve Bayramda dikkatli olun!

Özkara, Ramazan ayında kalp damar hastalığı olan kişilerin oruç tutması gerektiğini,  ancak doktorlarının izni ile oruç tutabileceklerini ama dikkat etmeleri gereken en önemli konunun iftarda veya sahurda yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınmaları olduğunu, bayramda da oldukça yoğun bir biçimde 3 öğün yağlı yiyeceklerin tüketilebildiği, bu sebeple kalp hastalığı olan kişilerin bilhassa Ramazan ayında önerilere dikkat etmelerini sözlerine ekledi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.