Yalnızken kalp krizi nasıl atlatılır?

Yalnızken kalp krizi nasıl atlatılır?

Günümüzün büyük ve gizli sağlık sorunu kalp krizine dikkat! Tek başınızayken kalp krizini nasıl atlatacaksınız? İşte hayati bilgiler…

A+A-

Göğsün orta kısmında ağrı ve yanma, sol kolda ise şiddetli bir uyuşma ile kendi gösteren kalp krizi televizyon ya da filmlerde görüldüğü gibi değildir. Genelde görünen şekli; biri aniden göğsünde korkunç bir ağrı hisseder, kalbini tutar ve yere yıkılır. Ama kalp krizi bazen bu işaretlerden hiçbirini de vermeyebilir. Pek çok kalp krizinin aniden ortaya çıktığı bilinir ama bir o kadarı da yavaş, hafif ve ağrısız bir şekilde gelir. 

Yalnız başınızayken kalp krizi geçirirseniz nasıl hayatta kalırsınız? 

Bilincinizi yitirmeden önce  sadece 10 saniye kadar bir zaman vardır. Bu durumda öncelikle;

paniğe kapılmadan üst üste kuvvetlice öksürmeye başlayın. Öksürmeden önce her seferinde derin bir nefes alın öksürükleriniz güçlü olsun, derinden gelsin ve uzun sürsün, tıpkı göğsünüzde birikmiş balgamı atmaya çalışır gibi öksürün. 

Her iki saniyede bir derin nefes alıp öksürün ve bunu ya yardım gelene dek ya da kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın. 

derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur.  Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır. 

Tüm bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.