Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân) Nedir, Nasıl Alınır?

Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân) Nedir, Nasıl Alınır?

Mesken olarak kullanılan yapılar için izin belgesi isteniyor.

A+A-

Bu izin belgesi inşaat tamamlandıktan sonra alınıyor ve bu belgelere iskân deniyor. Oturulacak olan yapının can ve mal güvenliğini tehdit etmediğini gösteren bir belge niteliğindedir ve sadece ruhsatlı binalara verilir. Ruhsatsız ve eski binalara iskân verilmez. Aynı zamanda ruhsatlı binalarda da ruhsatın alınmasından sonraki 2 yıl içerisinde yapımına başlanmış olması şartı aranır.

Ruhsat alındıktan sonraki 5 yıl içinde yapı tamamlanmalıdır ve tamamlandığında projedekinden farklı olmamalıdır. Ayrıca almak istediğiniz ev için kredi hesaplama yaparak başvuru nedeniyle gittiğiniz bankalar, evin iskanı yoksa konut kredi başvurunuzu kabul etmeyecektir. Bu yüzden yapı kullanma izin belgesi olmayan evlerin değeri de düşecektir.

İskân İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

İskana başvurmanın ilk aşaması bu belgeyi istediğinizde dair bir dilekçe yazmanızdır. İskân alabilmek için sizden bazı evraklar istenir. Bunlar iskân istediğinize dair dilekçe, tapu kaydı bilgileri, dış kanal belgesi, Telekom vizesi, Vergi Dairesi’nden alacağınız ve borcunuzun olmadığını belirten yazı, proje müellifleri raporu, iskân alınacak yapının cephe fotoğrafları, SGK’dan alacağınız borcunuzun olmadığı belirten belge ve son olarak Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alacağınız belge ile giderek iskân başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başvuracağınız yer ise belediyelerin İmar Müdürlükleri’dir. Ev sahibi olmak için aldığınız eve elektrik, su, doğalgaz gibi tesisatları yaptırabilmeniz için iskân almanız gerekiyor.

Başvuru sonrasındaki aşama ise belediye teknik personellerinin gelerek iskân verilip verilmeyeceğine karar vermek için yapıyı kontrol etmesidir. Güvenli ve oturulabilir olduğuna karar verdiklerinde iskân belgesi alınır. Kiracıya ev kiralarken de evin iskanının olması önemlidir. İskanı olmayan evlerde kimse oturmak istemez ve eviniz boş kalabilir.

İskân Almanın Avantajları

İskanı alınmayan evler satılırken veya kiraya verilirken sorun çıkarabilir, değeri düşebilir. Bu belgeyi aldığınızda evinizi değerinden daha düşük fiyatlara satmak veya kiralamak zorunda kalmazsınız. İskanlı ev güvenli ev demektir ve bu evlere olan talep de artacaktır.  Aynı zamanda belediye teknisyenleri tarafından denetlenmesi sayesinde, senetle ev aldığınızda buranın güvenli olduğundan emin olabilir ve gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.