Yasaklı 6 Köpek Irkı İçin Son Tarih Uyarısı

Yasaklı 6 Köpek Irkı İçin Son Tarih Uyarısı

Vali Tuncay Sonel başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

A+A-

Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında kurum çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmede bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Bölge Müdürü Halim Özdemir, sokak hayvanları ve yasaklı ırklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hakkında hatırlatmada bulunan Halim Özdemir, “14 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7332 sayılı Kanunla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik ve eklemeler yapılmıştır. Bunlardan önemli olanlardan bir tanesi de yasaklı ırklarla ilgili olan bölümdür. Kanunda ismi geçen Amerikan Pitbull Terrier, Fila Brasilerio, Dogo Argentino, Japanese Tosa, türlerine ilaveten Genelge ile Amerikan Staffordshire Terrier ve Amerikan Bully köpekleri de yasaklı ırklar kapsamına alınmış olup, yurda sokulması da dahil olmak üzere bunlarla ilgili her türlü iş ve işlem yasaklanmıştır. Bu yasaklara uymayanlar hakkında da 2022 yılı rakamlarına göre 14.900 lira idari para cezası, sokağa salanlar hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır” dedi.

Yasaklı ırklarla ilgili istisnalara da değinen Halim Özdemir, “Kanunun çıktığı tarih olan 14.07.2021 tarihinden itibaren 6 ay içerisinde kısırlaştırılarak, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri nezdinde müracaat ederek, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi(PETVET)’ne kaydettirenler ve kendileri adına sahiplenenler istisna kapsamına alınmıştır. Ancak, bu şartı yerine getirenlerde de tasmasız ve ağızlıksız dolaştırmak yine yasaktır. Tasmalı ve ağızlıklı olsa bile insanların toplu olduğu yerlerde, çocuk parklarında, çocuk oyun alanlarında bulundurulması yasaktır. Bunun da bir istisnası var; hamile olan köpeklerle ilgili olarak da hamileliğin sona ermesinden itibaren 4 ay sonra annenin ve yavruların da kısırlaştırılarak yine PETVET sistemine kaydedilmesi kaydıyla kısmi bir istisna tanınmıştır. 14 Ocak 2022 tarihi itibariyle bu süre bitiyor. Bu yüzden hatırlatma ihtiyacı duyduk” diye konuştu.

Yerel yönetimlere de bir hatırlatmada bulunan Özdemir, “7332 sayılı Kanunda nüfusu 75 bin ve üzeri olan il ve ilçelerde 2022 yılı sonuna kadar, nüfusu 25 bin ve üstü olanlarda da 2014 yılı sonuna kadar hayvan bakımevi yapılma zarureti getiriliyor, bunu da ilgili yerel yönetimlere hatırlatmak istedim” şeklinde konuştu.

Ali Yazan /Ordu/Akis Haber 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.