Yavru Vatan’da 41. Yıl coşkusu

Yavru Vatan’da 41. Yıl coşkusu

KKTC’nin Yunan zulmünden kurtuluşunun 41. yılı Türkiye ve KKTC’de törenlerle kutlandı

A+A-

Etkinlikte Barış Harekatı’nda şehit olan Türk askerleri için Kur’an-ı Kerim ve dualar okundu. Solo Türk ile Türk Yıldızları, Girne’de  gösteri yaptı.

GÜNDEM GÖRÜŞMELER

Törenlere Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da katıldı. Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis arasında sürdürülen müzakereleri de masaya yatırdı. Akıncı, Erdoğan’a bilgi verdi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da katıldı.

KKTC’de Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. yıldönümü dün düzenlenen törenlerle kutlandı. “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” etkinliklerine katılmak üzere KKTC’ye gelen Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından resmi törenle karşılandı. KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililer katıldığı törende TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da hazır bulundu. Daha sonra başbaşa görüşen Erdoğan ve Akıncı, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis arasında sürdürülen müzakereleri masaya yatırdı. Akıncı, Erdoğan’a bilgi verdi.

ŞAFAK NÖBETİ TUTULDU

Bu arada etkinlikler çerçevesinde Yavuz Çıkarma Plajı’nda şafak nöbeti tutuldu. Temsili 50. Alay, o dönem olduğu gibi sahile gelip sancaklarını açarak mücahitlerle buluştu. Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar şafak nöbetinin, Kıbrıs Türk halkını barış ve özgürlüğe kavuşturmak için canını feda eden Mehmetçikler, çocukluğunu gençliğini yaşayamayan gaziler, mevzilerde yıllarca Kıbrıs Türkü’nün güvenliği için nöbet tutan babalar ve ağabeyler anısına tutulan kutsal bir nöbet ve bir saygı duruşu olduğunu söyledi. Tanpınar 41 yıldır adada barış ve huzur olduğunu belirterek, “Buna rağmen müzakere süreci hâlâ devam ediyor. Biz 41 yıldan bu yana yaşadığımız barış ve huzuru daha da taçlandıracak bir formül yaratılacaksa bu formüle ‘elbette varız’ diyoruz. Bir kez daha bu adada, bu kez çocuklarımız için yeni bir şafağın sökmesini beklemek istemiyoruz” diye konuştu. Şafak nöbetine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt ile bazı komutanlar ve milletvekilleri katıldı. Etkinlikte Barış Harekatı’nda şehit olan Türk askerleri için Kuran-ı Kerim ve dualar okudu. Bu arada KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, tüm kısıtlamalara karşı KKTC ekonomisinin geliştiğini dile getirerek Kıbrıs’taki iki eşit halkın, yeni ortaklık devleti çatısı altında, Ada’da var olan gerçekler dikkate alınıp bir araya gelebileceğini ifade etti.

KIBRIS TÜRKLERİNİ ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. yıl dönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’yu telefonla aradı. Görüşmelerde her iki liderin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı tebrik eden Davutoğlu, 41 yıl önce en zor zamanında Kıbrıs Türk halkının yanında olan Türkiye’nin asla Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağını belirtti. Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakere sürecinin de ele alındığı görüşmelerde Davutoğlu, Türkiye’nin kapsamlı ve adil bir çözüm süreci için şimdiye kadar olduğu gibi yapıcı katkısını sürdüreceğinin altını çizdi. Görüşmelerde Akıncı ve Kalyoncu ile diğer alanlardaki ikili işbirliğinin de devamı yönünde görüş alışverişinde bulunuldu. Davutoğlu, ayrıca KKTC’de hükümeti kuran Kalyoncu’yu da yeni görevi dolayısıyla kutladı.

YILMAZ ANI DEFTERİNİ İMZALADI

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla Boğaz Şehitliği, Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük ve KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıt mezarlarında ayrı ayrı tören düzenlendi. Törenlere katılan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yılmaz, Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve diğer ilgililer anıtlara çelenk bıraktı. Törenler saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve şeref defterinin imzalanmasıyla sona erdi.

TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı “Solo Türk” ile “Türk Yıldızları” 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kapsamında Girne’de gösteri sundu. İlk gösteriyi saat 18.00’de Pilot Yüzbaşı Erhan Günar yönetimindeki F-16 savaşan Şahin ile “Solo Türk”, saat 18.30’da ise 7 jet uçağından oluşan “Türk Yıldızları” yaptı. Solo Türk yaklaşık 25 dakika süren gösterisinde Türk savaş pilotlarının üstün cesaret ve manevra kabiliyetlerini büyük bir başarıyla sergileyerek izleyenlerin büyük beğenisini aldı. Daha sonra 7 uçaktan oluşan “Türk Yıldızları” ise yaklaşık 30 dakika süren gösteriler sundu. Sergilediği 4’lü, 3’lü, 2’li ve toplu geçişlerde zaman zaman kanat açıklığı 1 metre olan tehlikeli figürler icra ederek izleyenlere heyecanlı anlar yaşatan “Türk Yıldızları” gösterilerinde ayrıca Girne semalarına kalp de çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.