Yaz Aylarında Bu Hastalığa Dikkat !

Yaz Aylarında Bu Hastalığa Dikkat !

Denizli Kale Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilem Eriş, bebeklerde ve çocuklarda bilhassa yaz mevsimlerinde daha da yükselen ishale dikkatleri çekip bazı uyarılar yaptı.

A+A-

Yaz aylarının gelmesi ile beraber çocuklarda çok fazla rastlanan bulaşıcı hastalık ishalin yoğun sıvı kaybına sebep olduğunu belirten Eriş, ishal için erkenden önlem alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarının meydana gelebileceği belirtti.

 

Dilem Eriş, sulu veya cıvık dışkılamanın, acil ve devamlı bir şekilde tuvalete gitme ihtiyacının olması, büyük tuvaletini tutamama, susuzluk, kusma, bulantı, halsizlikle karın bölgesinde gaz şikayetinin de ishalin en önemli belirtileri olduğunu, hastalığın çoğu zaman çevresel faktörler ile ortaya çıktığını,  yaz aylarında çok sık karşılaşılan yaz ishalinin, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkilediğini, ishalin yanında kusma ve ateş de varsa çocuğun hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini,  ateş ve kusma olmayan ishalin sıvı kaybıda yoksa evde tedavi edilebileceğini belirtti.

 

“Anne Sütü Çocuğu İshalden Korur”

Dr. Dilem Eriş, ishal halinde, içeriğinde şeker ve tuz olan sıvılarla evde ilk tedavinin uygulanabileceğini veya eczanelerden “ishal için şeker–tuz paketi” alınarak bu paketlerden bir tanesinin 1 litre temiz suya karıştırılarak içilmesiyle ishal sonucunda yitirilen sıvının yerine konulabileceğini belirtti.

 

Genelde sıvı ve tuz ihtiyacı karşılanmış olan çocukların kusmasının bir süre sonra düzeleceğini ama gözlerde çöküklük, ağız kuruluğu gibi orta derecede sıvı kaybı bulguları olan çocukların tedavi planlarının bir sağlık merkezinde yapılmasının daha uygun olduğunu dile getiren Eriş, tedavi esnasında çocuğun beslenmesinin sürdürülmesinin gerekliliğini ifade etti.

 

Eriş son olarak uzun zaman bekletilmiş ve iyi pişirilmemiş besinlerin yanında, kaynağı belli olmayan içme sularını da içeren mikropların da ishale sebep olduğunu söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.