Yeni Kimlik, Ehliyet ve Mavi Kartlar Tanıtıldı

Yeni Kimlik, Ehliyet ve Mavi Kartlar Tanıtıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni kimlik, ehliyet ve Mavi Kartı tanıttı.

A+A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen programda Yeni Yerli E-Pasaport, Yeni E- Mavi Kart ve Yeni E- Sürücü Belgelerinin tanıtımını yaptı.

“Yeni yerli E-pasaport birçok yeniliği beraberinde getiriyor”

Uygulamaya koyacakları yeni nesil pasaportun detaylarını açıklayan Bakan Soylu, “İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yine köklü bir kamu kurumu olan ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, yeni yerli E-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Seri üretim için son aşamadayız. Kendi E-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz. Yeni yerli E-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Ağustos ayında kendi E-pasaportumuzu kendimiz üretmeye başlıyoruz. Yeni yerli E-pasaport; halen kullanılmakta olan pasaporta kıyasla, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle, birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Sürücü belgelerinin, dünyadaki yeni teknolojilere ve standartlara uyarlanması, artık bir zorunluluk halini aldı”
Yeni sürücü belgelerinin teknolojik ve güvenlik alanları bakımından geliştirildiğini söyleyen Bakan Soylu şunları dedi:
“2016 yılından itibaren Yeni Nesil Sürücü Belgesi’ni vermeye başlamıştık. Bugüne kadar 15 milyon 940 bin sürücü belgesi verdik. Ancak bu yeni nesil sürücü belgelerinin, dünyadaki yeni teknolojilere ve standartlara uyarlanması, artık bir zorunluluk halini aldı. Dolayısıyla burada da geç kalmadan, pasaport atağımızla birlikte, bu konuyu da ele aldık. Yine İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen bir çalışma sonucunda, bu sürücü belgeleri de yeniden tasarlandı. Yeni E-sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarılmıştır. Öte yandan barındırdığı standartlar itibariyle de hem AB hem de ISO Regülasyonları ile uyumlu hale getirilmiştir. Yeni e-sürücü belgesinde de, yeni e-pasaportlarda olduğu gibi ‘Turkey’ yerine ilk kez ‘Türkiye’ ifadesi kullanılacaktır.”

Yeni ehliyetlerde “TOGG” detayı

Bakan Soylu, yeni sürücü belgelerinde Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) ürettiği otomobilin siluetinin yer alacağını açıkladı.

“Yeni E-mavi Kart talepleri tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden ve dış temsilciliklerden yapılabilecek”
Mavi Kartlarda yapılan yeniliklerden de bahseden Bakan Soylu, “Bir diğer projemiz ise Yeni E-mavi Karttır. Hali hazırda Mavi Kart talep halinde yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından kağıt ürün olarak eski usulle düzenlenmektedir. Yurt dışında yaşayan ve Mavi Karta sahip soydaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen çalışma sonucunda; kağıt malzeme temelli tahrifata açık Mavi Kartın yerine; biyometrik verileri barındıran, temassız çipe sahip, birçok güvenlik öğelerini içeren, dayanaklı ve uzun ömürlü polikarbon malzemeden üretilen yeni E-mavi Kart tasarlanmıştır. Ayrıca yeni E-mavi Kart talepleri tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden ve dış temsilciliklerden yapılabilecektir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.