Yeni Sistem İlk Kez Uygulandı

Yeni Sistem İlk Kez Uygulandı

DENİB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ocak ayı ihracat rakamlarına ile alakalı bir açıklama yaptı.

A+A-

Ocak ayı ihracat rakamlarının, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından açıklandığını belirten ve ülkenin ihracatının, ocak ayında da artış ivmesini koruduğunu söyleyen Başkan Memişoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

İhracat rakamlarımızın, bugün ilk kez “Genel Ticaret Sistemi” ne göre açıklanacağı duyurulmuştu. Buna göre; geçmiş dönemde açıklanan verilere sınırlarımız içinde üretilen tüm ürünler dâhil edilmiyordu. Yeni sistemle birlikte, serbest bölgelerden yapılan ihracat ve antrepo verileri de kapsam dâhilinde olacak.

Genel Ticaret Sistemine göre açıklanan ihracat rakamları, aynı zamanda önceki dönemlerde açıklanan “Özel Ticaret Sistemi” ne göre de açıklanmaya devam edecek.

Bu bağlamda; “Özel Ticaret Sistemi” ne göre ihracatımız, geçtiğimiz yılın ocak ayına kıyasla yüzde 5,9 artarak 13 milyar 171 milyon USD oldu. “Genel Ticaret Sistemi” ne göre ise ihracatımız, yüzde 6,33 artışla 13 milyar 904 milyon USD olarak kaydedildi.

Bilindiği gibi; ABD, Kanada, Rusya, Çin, Hindistan, İngiltere gibi ülkeler ihracat rakamlarını Genel Ticaret Sistemi’ne göre açıklıyorlar. Yeni sistemin, ihracatımızın seyrini ve performansını daha kapsamlı bir şekilde ortaya koyabileceğini düşünüyoruz.

Bugün, açıklanan rakamlarda da görüldüğü üzere, ihracatımız bu sene de artış ivmesini koruyarak Yeni Ekonomi Programı’ndaki ihracat hedefimiz olan 182 milyar USD’ye olan yolculuğunu güçlü adımlarla yıl boyunca sürdürecek ve ekonomik büyümeye olumlu katkılar sağlamaya devam edecek.

DENİZLİ VE DENİB İHRACATINA PARİTE ETKİSİ

Geçtiğimiz sene ocak ayında 1,22 seviyelerinde izleyen paritenin, bu sene aynı dönemde 1,14 dolaylarında olduğunu ve bu durumun da ihracatımızı etkilediğini söyleyebiliriz. Bilindiği gibi, ilimizin en önemli ihracat pazarı Avrupa Birliği. Bu yüzden, Euro/USD kurunda yaşanan gelişmelerin ihracatımız üzerinde önemli etkisi bulunmakta. İlimiz ihracatında ocak ayında yaşanan gerilemede, paritedeki trendin etkisi olumsuz oldu.

Parite etkisiyle beraber, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı, yüzde 3,4 azalışla 252 milyon USD oldu. DENİB üyelerince ocak ayında yapılan ihracat ise, bir önceki seneye kıyasla yüzde 6,1 azalarak 196 milyon USD olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.