Yine Bir Kadın! Kadınlar için Harekete Geçtiler

Yine Bir Kadın! Kadınlar için Harekete Geçtiler

Denizli’de bir kadın önderliğinde ve birkaç iyi adam desteği ile ‘’Kadına Şiddete Hayır’’ kapsamında bir araya gelerek kadının kendini savunması yolunda yeni bir adım atıldı.

A+A-

Denizli’de Sayokan Türk Savunma Sanatı ile uğraşan Leyla Zeren’in projesini hayata geçirerek, ilk adımda kadının kendini,  gelen şiddete karşı savunması konusunda bir adım atıldı. Hayata geçirilen proje kapsamında Kadınların kendilerini savunması konusu işlenerek,  savunma konusunda önemli teknikler gösterilerek, kendilerini savunmaları konusunda çalışmalar başlatıldı.

Yapılan çalışmaları projenin anası Leyla Zeren Şöyle anlattı

Adım Leyla ZEREN, uzun yıllardır Sayokan (savaşçının yolu ve kanı) isimli Türk Savunma Sanatı ile uğraşıyorum.

Yıllardır aklımda olan ve yaklaşık son 5 senedir yoğunluk verdiğim bir hayal / düşünce / projem vardı. ‘’Kadına Şiddete Hayır’’

Lakin düşüncemi büyük uğraşlarıma rağmen kimseye duyuramadım, duyurduklarımda ilgi ile dinleyip, beğenip, sonrasında unuttular.

Ta ki Denizli Airsoft Sporu Derneğinde spor kollarından sorumlu yönetim kurulu üyesi  Haydar Yıldırım beyle bu fikrimi paylaşıncaya kadar.

Sağ olsun kendisi bu konuyu hem çevresinde ki arkadaşlarıyla hem de derneklerinde paylaşmış. Gene bir Denizli Airsoft sporcusu olan eski  Jandarma Üstteğmen İbrahim Şirin bey de insan hakları ile meşgul olduğu, bu yönde bir tez çalışmasının bulunduğu ve onunda böyle bir ’’Kadına Şiddete Hayır’’ düşüncesi olduğu için bir araya gelerek 3 lü ekip olduk.

acadd854-6d95-46df-b304-11f9051a86b8.jpg


Bu arada Denizli Airsoft Sporu Derneği bize Sosyal sorumluluk projesi altında bir çatı oluşturdu. Dernek adına bu projemizi, vermek istediğimiz eğitimi yapabileceğimiz bir yer bakılmaya başlandı.  Bu esnada yine Denizli Airsoft sporcusu olan ve Pukka Spor salonunda sahibi Mehmet Koçdemir bey bize kapılarını açtı ve bu projenin kendi solonunda yapılmasından gurur duyacağını belirtti. Böylelikle yolumuza başladık ve ‘’Kadına Şiddete Hayır’’ adlı 3 derslik ücretsiz seanslarımızın tanıtımını yaptık.

Üçümüz ilk olarak kadına yönelik şiddet olaylarını inceledik ve bunları birkaç kategoriye ayırdık.

Bu yönde oluşan saldırı şekilleri üzerine yoğunlaştık ve kendi aramızda yaklaşık 12 antraman düzenledik ve belirlediğimiz kategoriler üzerinde SAYOKAN ağırlıklı öngörü çalışmaları yaptık.

91416493-82fd-47f3-b000-8db16e2be9da.jpg

Hiçbir ilgi duyan açıkta kalmasın

İlk etapta 3 derslik bir proje olduğundan dolayı, kendi aramızda adına ‘’köylü Fadime’’ dediğimiz, hayatında hiçbir şekilde spor yapmamış – kısaca sineğe bile vuramayan bir bayandan yola çıkarak, var olan ustaca teknikleri, hiçbir kuvvet gerektirmeyen, her kadının uygulayabileceği yöntemlere çevirdik.

Başlama tarihinde müsait olmayan yada geç duyan ve katılmak isteyen bayanlar için tekrar yeni tarihler belirledik, hiçbir ilgi duyan açıkta kalmasın diye.

8beacd74-a502-4a8b-bc6d-f33246bad3c1.jpg

Bu dersler sadece savunma ile sınırlı değil

Denizli Airsoft Sporu Derneği Başkanı Sayın Av. Ömer BAŞKAYA katılımcılara kadına şiddet konuları üzerine şiddete maruz kalınca yapılabilecek hukuki yönlerini dile getiren bir anlatım sunuyor.
Yine Denizli Airsoft Sporu Derneği desteği ile bir psikolog arkadaşımız da yardımlarını katılımcılarımızdan esirgemiyor.

Ayrı gurur verici durum ise, Projeye yoğun ilgi dolayısıyla başka lokasyonlarda  bulunan spor salonları da  projeyi  desteklemek istediklerini ve bizleri kendi spor salonlarında ağırlamak istediklerini iletmeleri oldu.

dd45d118-75a3-4cb1-95ae-6f1c39b85172.jpg

Projemiz bilinçli olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sonrası başlatıldı, çünkü;

Kadınlar sadece kadılar gününde  anılmamalı

Her gün her dakika kadınlar şiddete maruz kalıyor.  Şiddetten kastım sadece dövülmek öldürülmek değil. Sözlü, baskı altında olanlar da şiddet görenlerdir. Kadın kendini savunmalı, kendi gücünü öğrenmeli, bu gücün farkına varmalı.

Tabi ki bu yolda sesimi duyurabildiğim kadar devam edeceğim. Kadınlara siz de bu dünyada yaşama ve kendinizi savunma hakkına sahipsiniz diyeceğim . Kendilerini  nasıl savunabilirler ve korurlar konusunda elimden geldiği kadar öğretmeye devam etmeye çalışacağım.

Yardımlarından ve desteklerinden dolayı ilk önce Sayın Haydar Yıldırım, Sayın  İbrahim Şirin, Sayın Av. Ömer BAŞKAYA , Sayın Mehmet Koçdemir, Denizli  Airsoft Sporu Derneğine ve bütün desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum.

80194bf1-29bc-495c-88b1-2990911c0907.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.