Zatürre ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Zatürre ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Ölümcül sonuçları olan zatürre ile ilgili birçok doğru bilinen yanlışlar mevcut. İşte o yanlışlardan birkaçı...

A+A-

Zatürre, Türkiye'de ölüme sebep olan hastalıklar arasında 5. sırada, enfeksiyona bağlı ölümler arasında ise 1. sırada yer alıyor. Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan son derece ciddi bir hastalık olan zatürre hakkında toplumumuzda pek çok doğru bilinen yanlış var.

Zatürre hakkında doğru bildiğiniz yanlışlar

Yanlış 1: Antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir

Bu yanlıştır ve tedavisi zatürreye sebep olan etkenler belirlenerek planlanır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarda tedavi edicidir, oysa zatürre her zaman bakteriyel olmamakta. Yaygın sebebi bakteriler olsa da, mantar ve virüsler de akciğerleri etkilemekte ve zatürreye yol açabilmektedir.

Yanlış 2: Zatürre bir tür soğuk algınlığıdır

Bu ifade çok yanlış ve tehlikelidir. Halbuki zatürre, soğuk algınlığı durumundan çok daha fazlasını ifade etmekte. Başlangıçta soğuk algınlığına benzeyebilir, ancak ilerledikçe ağırlaşır ve ciddi tedavi gerektirir.

Yanlış 3: Yetişkinler zatürre konusunda bağışıktır

Bu da yanlış bir ifadedir. Doğrusu, bağışıklık sistemleri zayıflayan yetişkinlerin zatürreye yakalanma olasılıkları çok daha fazla. Bağışıklığın sağlıklı olması genellikle pnömaniyi önler, ancak yine de yakalanmayacağı anlamına gelmez.

Yanlış 4: Zatürre tedavisi kesinlikle hastanede yapılmalıdır

Bu herkes için doğru değildir. Zatürrenin şiddeti herkese göre değişkenlik gösterir. Bazılarında hafif seyreder bazılarında şiddetli olabilir. Ağır seyretmeyen zatürre hastalıklarının evde tedavileri mümkündür.

Yanlış 5: Yalnızca soğuk iklimde yaşayan kişilerde zatürre olur

Zatürreye yakalanma olasılığı iklimle oldukça az ilintili bir durumdur. Soğuklarda çok fazla dış ortama çıkmak istemezsiniz. Oysa kapalı ve sıcak ortamlar zatürreye sebep olan bakterilerin çoğalması için çok uygundur. Bundan dolayı da zatürre vakalarında kış mevsiminde artış görülmekte. Özellikle tropikal iklime sahip bölgelerde sıcak ve nem fazla olduğundan zatürre vakaları daha çok yaşanmakta.

Yanlış 6: Akciğerlerin ikisinde birden görülen zatürre, birinde görülmesinden daha tehlikelidir

Akciğerlerin yalnızca tekinde görülen akut zatürre, akciğerlerin ikisinde birden olan kronik bir durumdan daha etkili olabilmekte. Burada önemli olan pnömaninin mevcut durumunun belirlenmesidir.

Yanlış 7: Zatürre aşısı yalnızca yaşlılarda gerekir

Zatürreye yakalanma riski 65 yaşını geçen kişilerde daha fazladır, ancak yalnızca bu gruptaki kişilere aşı yapılmasının gerekli olduğu düşüncesi yanlıştır. Yaşlı olmayan her gruptaki kişiler eğerastım, diyabet, KOAH gibi sorunları varsa ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar ile aşırı alkol tüketen kişilerin de aşı yaptırmalarında fayda vardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.