Özcan PEHLİVANOĞLU

Özcan PEHLİVANOĞLU

Yazarın Tüm Yazıları >

NURİ PAŞA'YI TANIMAK!

A+A-
NURİ PAŞA'YI TANIMAK!
 
Tarihimizi bilmediğimiz ve geçmişin bugüne yansımalarını ve tesirlerini anlayamadığımız muhakkak! Bunların içinde Kafkas İslam Orduları Komutanı Nuri (Killigil) Paşa ve yaptıklarıda var...
Nuri Paşa aynı zamanda Enver Paşa'nın da kardeşi! Ailede Osmanlı'nın son dönemine tesir etmiş çok sayıda insan var. Her halde Nuri Paşa, Enver Paşa'nın kardeşi olduğu için unutturulmuş. Halbuki kaynaklarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin savunma sanayini kuran adam olduğu söyleniyor...
Benim bir tezim var. O da şu; tarihi okuyup, yaşandığı coğrafyayı ve mekanları göreceksiniz ki, olayları doğru yorumluyabilesiniz.
Bende Nuri Paşa'yı ve ifa ettiği görevin önemini; Azerbaycan'a ve Bakü'ye gidince anladım. Nuri Paşa'nın şehit düşmüş askerlerinin mezarları Rus işgalinde ve dinsiz Sovyet rejiminden onca zulme rağmen itina ile korunmuş ve adeta Azerbaycan Türklerinin minnetlerinin ifadesi olarak türbe haline dönüşmüştü.
Sebebi ise, Nuri Paşa, ordusu ile beraber Kafkasların Müslüman halklarını İngiliz, Rus ve Ermeni katliamlarından kurtararak, milli ve insani büyük bir iş yapmasıdır.
Daha sonra silah ve cephane üreten, yerli ve milli bir fabrika kurmuştur. Bunun hangi dış güçleri ve işbirlikçilerini rahatsız ettiğini tahmin edebilirsiniz!
Türkiye'nin yerli ve milli bir savunma sanayisinin olmasını istemeyenler, Nuri Paşa'yı nedeni meçhul patlamalarla İstanbul Sütlüce'deki fabrikasında 2 Mart 1949'da 28 kişi ile birlikte şehit etmişlerdir.
Cenaze namazı, vücudu tek parça bulunamadığı bahane edilerek dönemin idarecilerinin baskısı ile alınan fetva nedeni ile ailesinin başvurusuna rağmen kılınamamıştır. Ta ki, 28 Eylül 2016'da arkadaşları ile beraber yattığı şehitlikte bir avuç Türk tarafından kılınana dek!
İstanbul Edirnekapı Şehitliğindeki mezarları yakın zamana kadar, son derece garip ve mahsun bırakılmıştır. Azerbaycanlı milletvekili Ganira Paşayeva, Nuri Paşa'nın mezarını ziyaret etmek için il defa geldiklerinde mezarlık görevlilerinin bile mezarın yeri konusunda kendilerine bilmediklerinden dolayı yardımcı olamadığını anlattı.
Her halde bu ülkede yerli ve milli olmak büyük bir suç! Çünkü başınıza ne geleceği belli değil. Buna ölünüz de dahil!!!
Bu nedenle, Nuri Paşa'yı ve yaptıklarını ve de başına gelenleri anlatmak hepimiz için bir görev...
Araştırmacı yazar Atilla Oral'da bu görevi layıkıyla yapmış. Çok güzel bir araştırma ile yüzlerce sayfalık bir Nuri Paşa kitabı yazmış.
Türkiye ve Azerbaycan'dan bazı hamiyetperver insanlar ve idareciler, Nuri Paşa Şehitliği'nin yeniden ihyasını gerçekleştirmişler. Hepsine sonsuz teşekkürlerimi arz ederim.
Bizler de, Nuri Paşa'nın 67 yıl sonra cenaze namazını kılarak Müslüman olmanın gereğini yerine getirdik ve kendisi de Rumeli Balkanlardan gelmiş olması nedeniyle törende Balkan Türkleri adına bir konuşma yaparak minnetimizi ve şükran duygularımızı ifade ettik...
Ne kadar kızsak, üzülsek ve şikayet etsekte, bir gün geliyor sanki gizli bir el Türk Milletine hizmeti geçenleri unutturmuyor ve onlara hakkını teslim ediyor... Buna da şükretmiyor değilim...
O nedenle biliniz ki; Türk Milleti ve Türk Devleti; iyi yapılanı da, kötü yapılanı da hiç bir zaman unutmaz!
Rahat uyu Nuri Paşam; biz Türk çocukları her şeyin farkındayız...
 
Özcan PEHLİVANOĞLU
ozcanpehlivanoglu@yahoo.com
https://twitter.com/O_PEHLIVANOGLU
Bu yazı toplam 1330 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.