MAKSİAD Kalifiye Personel İçin Endişeli

MAKSİAD Kalifiye Personel İçin Endişeli

MAKSİAD kalifiye personel için meslek liselerini önerdi.

A+A-

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, her geçen gün meslek liselerine öğrenci kaydının azaldığını, sadece makine sanayicilerinin değil herkesin yetişmiş kalifiye personel sıkıntısı çektiğine dikkat çekti.  Başkan Sarı, “Hep birlikte bu gidişata dur demeliyiz, teknoloji üreten bir ülke olmak istiyorsak, yeter artık diyerek acil önlemler almamız şart” dedi.

Makina Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Sarı yaptığı yazılı açıklamada, “Hangi sektörde olunursa olunsun, eğitimli bireylerin üretimde yer aldığı sektörler hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye yol açmaktadır. Gelecek nesillerin başarılı, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir toplumda yaşayabilmesi adına meslek tercihleri de büyük önem arz etmektedir.  Maalesef bugün çocuklarımız ve aileleri meslek tercihlerinde, gelecekte hangi mesleğin önemli olacağını, hangi mesleğin revaçta olacağını ya da hangi mesleğin istihdamda tutunma oranından habersiz liselere kayıt yaptırmaktadır.” Dedi.

“Teknik meslek liselerinde gelecek çok parlak”

Çocukların sadece gözde meslekler diye belli mesleklere yöneltilmesinin öncelikle çocuğa ve ülkeye haksızlık yapıldığına dikkat çeken MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “ Veliler çocuklarını doktor, öğretmen, hemşire, avukat, savcı, mühendis gibi popüler meslek gruplarından birisini tercih etmeye itiyor. Çocuklarına meslek sahibi olmayı özendiren, alın teriyle, bileğinin hakkıyla ya da modern yazılım teknolojileri üretimi ile alakalı teşvik eden aileler, öğretmenler, kanaat önderleri hatta devlet politikası dahi somut mana da bulunmamaktadır. Doktor olunmasın, öğretmenlik yapılmasın kimse avukat olmasın demiyoruz elbet; Gaz altı kaynakçısı, CNC tezgah operatörü, Hidrolik-Pnömatik Teknisyeni, Otomasyon teknisyeni, Elektrik teknisyeni, yazılım uzmanı vb. makine, elektrik-elektronik, bilişim, metal ve diğer alanlarda nitelikli personele ihtiyaç inanılmaz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli dile getirdiği Kazan-kazan felsefesi ile sektöre yetiştirilen gençlerimiz, tatminkar ücretlere sahip olacağı gibi, kendileriyle birlikte, şirketlerimize ve ülkemize artı değer kazandıracaklardır. Mesleki ve teknik liselerimiz bugün birçok işletmeye kalifiye personel yetiştirmeye hazır, eğitmen, teknik donanım, fiziksel şartlara sahip maalesef yeterli sayıda öğrenciye sahip değil.  Görüştüğümüz okul müdürleri, öğretmen arkadaşlarımız öğrencisizlikten bir çok bölümün kapandığını, bir çok bölümünde kapanma tehlikesi yaşandığını ifade etmektedir.” dedi

“Devlet-millet hep birlikte bu konuyu çözmeliyiz”

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “ Bu konu hepimizi ilgilendiriyor, bugün makine, mermer, kablo, tekstil ve diğer sektörlerde yetişmiş personel sıkıntısı inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Fabrikalarda makinaları kullanacak, operatörlük yapacak yetişmiş insan gücü gün geçtikçe azalmaktadır. İşletmeler arası personel geçişleri büyük sorunlar yaratmaktadır. Ben de bir makina sanayicisi olarak, bizzat yaşadığım bir sorunu paylaşmakta beis görmüyorum. Elbette bütün okullarımız önemli ama Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, teknoloji üretmemiz şart ve bir öğrenci bile daha fazla meslek lisesine yönlendirebilirsek ülkemiz için kazançtır. Başta hükümetimiz, milletvekillerimiz, idarecilerimiz, Belediye başkanlarımız, bütün sanayi ve ticaret ve meslek odaları, dernekler, siyasi partiler, sendikalar ve bütün sivil toplum kuruluşlarını bu meseleye sahip çıkmalıdır, yumruğumuzu masaya vurmalıyız.

Bu konu öylesine yemeklerde, protokol masalarında açılışlarda konuşulacak basit bir sorun değildir. Herkes eşini dostunu, komşunu arkadaşını dahi bu konu hakkında bilinçlendirmelidir. Bu okula giden çocuklarımız pırıl pırıl, teknoloji üretecek, geleceğin mühendisleri, yöneticileridir. Meslek Liselerine giden çocuklar, kötü çocuklar değildir, zeki, kendinden emin ve ne istediğini bilen özel çocuklardır. Meslek Liseleri yalnız bırakılmasın, hak ettiği değeri bularak, geleceğimizin inşasında başrol oynasın.” Diye sözlerini tamamladı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.