1. Avrupa Oyunları Bakü’de Başladı!

1. Avrupa Oyunları Bakü’de Başladı!

Avrupa kıtasının yeni spor organizasyonunda 50 ülkeden6 bin sporcu, 20 branşta madalya almak için yarışıyor

A+A-

Birinci Avrupa Yaz Oyunları, dün akşam Bakü Ulusal Stadyum’da yapılan görkemli açılış törenleriyle başladı. Tüm şehirde havai fişek gösterileri yapıldı. Azerbaycan’ın tarihi, kültürü ve sanatının ön plana çıkarıldığı rengarenk gösterilere Avrupa’nın önde gelen birçok devlet ve spor adamı katıldı

 

Azerbaycan’ın ev sahipliğinde, ilk kez düzenlenen 1. Avrupa Oyunları, dün gerçekleştirilen açılış töreni, senkronize yüzme ve sutopu müsabakalarıyla başladı. Ülke tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları’nda dünden itibaren 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 20 branşta madalya kazanmak için sahalara inmeye başladı. Birincisi Bakü’de yapılan ve dört yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyatları öncesi önemli bir sınav verecek. Bazı branşlarda birincilik elde edenler olimpiyatlara doğrudan katılım hakkı, bazı branşlarda ise kota puanı toplayacak. Bakü’de beş’i yeni, yedisi yenilenen, altısı da geçici inşa edilen 18 tesiste yapılacak Avrupa Oyunları’nın açılış töreni, 68 bin seyirci kapasiteli Ulusal Stadyum’da gerçekleştirildi. Atina 2004’ün sanat yönetmeni Dimitris Papaioannou’nun yönetmenliğini üstlendiği açılış töreninde, 6 bin gönüllü oyuncuyla Azerbaycan’ın ünlü kültür ve sanat adamlarının da yer aldığı gösterilerde daha çok ülkenin tarih, kültür ve sanatı ön plana çıkartıldı. Bu arada Bakü’nün her yerinde muhteşem havai fişek gösterileri gerçekleşti.

Senkronize yüzme ile başladı

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Oyunlar Komitesi Başkanlığı’nı üstlenen eşi First Lady Dr. Mehriban Aliyeva’nın bizzat ilgilendiği ve konuklarını ağırladığı Ulusal Stadyum’daki gösteriler, salondakiler ile televizyon başındaki milyonlarca izleyeni adeta rüyalar alemine götürdü. Bakü’ye gelen bir çok devlet başkanıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlar açılış törenine katıldı. 1. Avrupa Oyunları’nın sportif alanda ise gündüz saatlerinde Bakü Su Sporu Merkezi’nde gerçekleşen ilk gün yarışlarıyla start aldı. Muhteşem bir şekilde dizayn edilen mekanda havuz senkronize yüzme sporcularının mücadelesine sahne oldu. Sıralama müsabakaları ile başlayan yarışmada Beyaz Rusya adına yarışan Anna Şulyina ve Dominika Tsıplakova, Avrupa Oyunları tarihinin ilk  sporcuları oldu. Daha sonra sırasıyla Slovakya, Polonya, Macaristan, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Türkiye, Ukrayna, İngiltere, Avusturya, Lihtenştayn, Yunanistan, İsviçre, Fransa, Bulgaristan, İsrail, Hollanda ve İtalyalı sporcular yarışmada hazırladıkları koreografiyi sergiledi. Dünyanın bir çok televizyonunda canlı olarak yayımlanan senkronize yüzme müsabakalarının finali 15 Haziran’da yapılacak. Öte yandan Türk yüzme senkronize takımı dün gündüz seansında takım olarak 11. oldu. Millilerimizin finale kalıp kalmıyacağı 14 Haziran’daki senkronize yüzme takım figür yarışmalarının ardından belli olacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile eşi First Lady Mehriban Aliyeva açılışa birlikte katıldı.

 

Haber: Ruşen Güven

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.