15-21 Mart Tüketici Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

15-21 Mart Tüketici Haftası Etkinliklerle Kutlanıyor

Etkinlikler çerçevesinde Ticaret İl Müdürlüğü görevlileri Valimiz Şükrü Kocatepe’yi ziyaret ederek hafta hakkında bilgi verdiler.

A+A-

Valilik makamında gerçekleşen ziyarete, Ticaret İl Müdür Vekili Abdullah Hasyıldırım ile müdürlük personeli katıldı.

 

Her insanın doğumundan ölümüne kadar yaşadığı süre içinde bir tüketici olduğunu söyleyen Ticaret İl Müdür Vekili Abdullah Hasyıldırım, “Bu bakımdan Tüketici hakları evrenseldir. Dünyada 1985 yılında Birleşmiş Milletler o yıl aldığı bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederken bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihini dünya Tüketici Hakları Günü ve 15-21 Mart haftasını Tüketici Hakları Haftası olarak ilan etmiştir. Ülkemizde ise tüketiciyi koruma faaliyetleri özellikle, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, 1995 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra yurt genelinde önemli bir hareket kazanmıştır. Ancak bu kanunda zamanla tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelmiş ve 2013 tarihinde 6502 sayılı yeni Tüketici Kanunu hazırlanmış ve Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Yürürlüğe ise 28.05.2014 tarihinde girmiş olup, uygulama ile ilgili 23 adet yönetmelik hazırlanmıştır. Yeni Kanun ‘Bilinçli Tüketici Basiretli Tacir’ sloganıyla dinamikliği ve daha kapsamlı oluşuyla tüketicilerimize birçok yenilik getirmektedir. Bu yeniliklere örnek verecek olursak;

 

Bankalar, tüketicinin talep etmesi halinde ‘Yıllık Üyelik Aidatı’ ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmak zorundadır.

 

Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin “Tüketici İhtiyaç Kredisi” sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

 

Kredi verenin ve varsa kredi aracısının, tüketiciye teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi “Bilgi Formu” nu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermesi zorunludur.

 

İş yeri dışında yapılan satışlar (kapıdan satışlar), mesafeli satışlar, ön ödemeli konut satışları gibi vs. satışlarda cayma hakkı 7 günden 14 güne çıkarılmıştır.

 

Eski kanunda olmayan bireysel sigorta işlemleri, ön ödemeli konut satışları, piramit satışlarda kapsama alınarak daha farklı konularda tüketicilerimizin sorunlarına çare olacaktır.

 

Ayıplı mallarda 30 günlük süre, cayma hakkı veya diğer seçimlik hakları kullanabilme süresi 6 aya çıkarılmıştır.

 

Garanti süresi içerisinde arızalanan bir ürün ilk arızada ücretsiz tamir edildikten sonra tekrar arızalanması halinde tüketicinin 4 seçimlik haklarından birini kullanabilecektir.

 

Hakem heyetleri, tüketici lehine karar vermişse bilirkişi ve posta ücretlerini kaybeden taraf ödemek zorundadır.

 

Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.

 

Vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmeleri için gümrüklerde yapılan denetimlerin yanı sıra piyasaya arz edilmiş ürünler üzerindeki denetimlerimizi Denizli, Muğla ve Uşak illerinde yürütmekteyiz” dedi.

 

Hasyıldırım ayrıca; tüketici hakem heyetlerine başvuru limitlerinin arttırıldığı bilgisini de vererek, “Değeri 2.200 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, 3.300 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, Büyükşehir statüsünde bulunan İllerde ise 2.200 TL ile 3.300 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için doğrudan Tüketici Mahkemeleri’ne başvuru yapılmak zorundadır” diye konuştu.

 

Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvuruların her geçen yıl daha da arttığına dikkat çeken Hasyıldırım, “Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan ve bugün sayıları Türkiye geneli 1003’e ulaşan Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan başvuru sayısı 2012 yılında 446.054, 2013 yılında 833.854 iken 2014 yılında bu sayı 5.445.308’e ulaşmıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.