2020'de Türkiye'de ve Dünyada Yaşanan Felaketler

2020'de Türkiye'de ve Dünyada Yaşanan Felaketler

İnsanlık 2020'ye tüm kötülükleri geri bırakmak ve güzellikleri karşılamak amacı ile başladı ama 2020'nin insanlığa cevabı çok kötü oldu. İşte Felaket yılı olarak adlandırılan 2020'de meydana gelen felaketler...

A+A-

Farklı dileklerle de olsa insanların 2020'den ortak beklentisi her şeyin daha iyi olmasıydı. Ama olmadı. Dünyanın korkuyla ve çaresizlikle teslim olduğu corona virüsü, düşen uçaklar, depremler, şehitler... İşte 2020...

İşte daha 2020’yi felaketler yılı olarak hatırlayacağımız olaylar…

1- ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMLERİ CANIMIZI YAKTI

24 Ocak akşamı Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 6,75 kilometre olan depremde 37’si Elazığ’da, dördü Malatya’da olmak üzere en az 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı. Arama-kurtarma çalışmaları sonucunda 45 kişi enkazdan sağ çıkarıldı.

2- VAN’DA ÇIĞ FELAKETİ

Türkiye’nin yüreğini yakan başka bir afet haberi ise Van’dan geldi. Van-Bahçesaray karayolunda 5 Şubat’ta üzerine çığ düşen minibüsteki 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken, can kurtarmaya gidenler bölgeye düşen ikinci çığda canlarından oldu. 11 asker, 9 korucu, 2 itfaiye erinin aralarında bulunduğu 41 kişi hayatını kaybetti.

3- İDLİB’DE HAİN SALDIRI

27 Şubat 2020’de Rusya destekli Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin, Suriye’nin İdlib şehrinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısında 34 askerimiz şehit düştü ve 32 askerimiz yaralandı.

4-SABİHA GÖKÇEN'DE FACİA

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı, 5 Şubat akşamı Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi sırasında pistten çıktı. İçinde ikisi bebek 177 yolcu ve altı mürettebat bulunan uçak savrularak üçe bölündü. Kazada üç kişi öldü, 180 kişi yaralandı.

5- MANİSA BEŞİK GİBİ

22 Ocak’ta Manisa’nın Aksihar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki ilk depremin ardından kent günlerdir sallanmaya devam ediyor. Zaman zaman 4’ün üzerine de çıkan sarsıntılar İzmir, Balıkesir ve İstanbul’dan da hissedilirken bölgedeki vatandaşların tedirginliği sürüyor.

6- BURSA'YI SEL VURDU

20 Haziran’da Bursa’nın Kestel ilçesinde aşırı yağış nedeniyle sel meydana geldi. Akşam saatlerinde etkili olan sel birçok aracın sürüklenmesine ve onlarca evin su altında kalmasına sebep oldu. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında yer alan selde 5 kişi hayatını kaybetti.

7- SAKARYA'DA PATLAMA

3 Temmuz’da Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Bu patlama sonucunda 7 işçi yaşamını yitirirken, onlarca işçi yaralandı.

8- GİRESUN'DA SEL FELAKETİ

24 Ağustos tarihinde Giresun’da sağanak yağış yüzünden sel meydana geldi. Yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda 7 kişinin cansız bedeni bulundu ve 127 kişi kurtarıldı.

9- ANKARA'DA KUM FIRTINASI

12 Eylül tarihinde Ankara’da meydana gelen kum fırtınası herkesi şok etti. Eşi benzeri görülmemiş olayda, şiddetli rüzgar nedeniyle havada uçuşan cisimlerin çarpmasıyla 6 kişi yaralandı.

10- HATAY'DA YANGIN

9 Ekim tarihinde Hatay’ın Belen ilçesinde meydana gelen yangın ormanlık alanda başladı. Daha sonra Arsuz ve İskenderun ilçelerine sıçradı. Sonunda kontrol altına alınan yangının “ateşin çocukları inisiyatifi” adlı örgüt tarafından çıkarıldığı iddia edildi. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında yer alan bu olay, dünyada yaşanan yangınlardan sadece biriydi.

11- İZMİR'DE DEPREM

30 Ekim tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Ege ve Marmara bölgelerinde hissedildi. İzmir’deki depremde ise 114 vatandaşımız yaşamını yitirirken, yaklaşık 1000 vatandaşımız yaralandı.

DÜNYADA 2020

12- BAŞ BELASI CORONA

Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp hızla tüm dünyaya yayılan ve henüz tedavisi bulunamayan corona virüsü nedeniyle bugüne kadar 618 kişi hayatını kaybetti. Virüs bulaştığı teşhisi koyulan kişi sayısı ise 28 bin 18'e çıktı. Yeni tip corona virüsü, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

13- KASIM SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ 

İran Devrim Muhafızları'nın lideri Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ABD tarafından öldürüldü. Ortadoğu’da dengeleri değiştirecek ve ABD ile İran’ın arasında var olan gerilimi daha da tırmandıran suikast sonrası ülkesinde kahraman olarak görülen Süleymani’yenin cenazesi oluşan izdiham nedeniyle birkaç gün boyunca gömülemedi. İzdihamda 50 kişi hayatını kaybetti.

14- UKRAYNA HAVA YOLLARI UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ 

Kasım Süleymani suikastından sonra İran, ABD'nin Irak'taki üslerine saldırdı. Ama başarılı olamadı. Sadece maddi hasar verebildi. İki ülke arasındaki gerginliğin ilk kurbanı Ukrayna Havayolları oldu. Boeing 737 tipi yolcu uçağı kalkışından kısa süre sonra düştü. Uçakta bulunan yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişiden kurtulan olmadı.

İlk yapılan açıklamalar uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğü yönündeydi; ancak İran'dan kalkan uçağı ABD füzesi sanan İran'ın düşürdüğü ortaya çıktı. İran özür diledi.

15- AVUSTRALYA’DAKİ YANGINLAR

Son dönemin en büyük yangınlarından birisi Avustralya’da meydana geldi. Eylül 2019’da başlayan ve ocak ayında etkisini arttıran yangınlarda 28 kişi öldü, 10.3 milyon hektar alan yok oldu, yaklaşık 2 bin ev küle döndü. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avustralya, yaptığı en son açıklamada 1,25 milyar hayvanın direkt yangınlarda ya da yangınlardan ötürü hayatını kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ülke yangınların ardından bölge sel felaketi, kum fırtınası ve ceviz büyüklüğünde doluyla karşılaştı. 2017’den beri yükselen sıcaklıklar, düşük yağış ve kuraklık koşulları, eski Avustralya başbakanı Kevin Rudd’un “ulusal kıyamet” olarak adlandırdığı felaketi yarattı.

16- KOBE BRYANT’IN ÖLÜMÜ 

NBA’in efsane basketbolcusu Kobe Bryant 26 Ocak'ta 13 yaşındaki kızı Gianna ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybetti. 5 kez NBA şampiyonluğu, 3 kez MVP ödülünü kazanan Bryant’ın ölümü tüm basketbol dünyasını hüzne boğdu.

17- ENDONEZYA'DA  SEL FELAKETİ

Endonezya’da şiddetli mason yağmurları yüzünden sel ve toprak kaymaları gerçekleşti. Sel yüzünden 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 53 kişi hayatını kaybetti. Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) 30 milyon insanın selden etkilendiğini açıkladı. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında bulunan afet, son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.

18- BİR ÇEKİRGELER EKSİKTİ

Orta Doğu ve Doğu Afrika’da son 70 yılın en büyük çekirge istilası yaşandı. Afrika’da başlayan çekirge istilası, büyük bir hızla yayıldı ve çiftçilerin hayatlarını zorlaştırdı. Çiftçiler, çekirgeler yüzünden ürün yetiştirememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

19- PAKİSTAN'DA UÇAK DÜŞTÜ

Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü. 22 Mayıs tarihinde yaşanan uçak kazasında 97 kişi öldü. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında yer alan uçak kazasının nedeninin pilot hatası olduğu açıklandı.

20- BEYRUT LİMANINDA PATLAMA

4 Ağustos tarihinde Beyrut Limanı’nda 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması nedeniyle 182 kişi yaşamını yitirirken, 6 binden fazla insan yaralandı. Patlamadan sonra Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed istifa etti.

21- YENİ BELA: 501.V2

İngiltere'de, Güney Afrika'dan gelen 2 kişide yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha da hızlı yayılan başka bir türünün daha tespit edildiği bildirildi. Yeni türün adı "501.V2"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.