700 Yıllık Geleneğe Davet

700 Yıllık Geleneğe Davet

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Alaattin Mahallesi’nde yaklaşık 700 yıldan bu yana gerçekleştirilen ‘Taşkın Dede Yağmur Duası’ bu yıl 21 Nisan Pazar Günü saat 11.00’de Taşkın Dede Türbesi’nin bulunduğu bölgede yapılacak.

A+A-

Geleneksel duada 30 kazanda hazırlanacak, 5 bin kişilik yahni, keşkek ve aşure ikram edilecek.

Mahallede sakinleri tarafından imece usulüyle her yıl Taşkın Dede etkinliğinin düzenlendiğini belirten Alaattinliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Okcan, “Her yıl türbesinde hayır yaptığımız Taşkın Dede ismiyle bilinen ‘Alaattin Han’ Oğuz Beyi beyliğinin kurucusudur. Oğuz Beyi’n de oğludur. Alaattin Mahallemizin de kurucusudur. Mahallemiz ismini Alaattin Han’Dan almıştır. Lakabının ‘Taşkın’ olmasının sebebi ile o dönemde yapılan savaşlarda ordunun en önünde yer alarak gösterdiği kahramanlıklardan kaynaklanmaktadır. Mahallemizin ismini aldığı ve kurucu olan ‘Alaattin Han’ın her sene nisan ayı sonu veya mayıs ayı başında etkinliğimizi yaparız.

30 Küçükbaş

Etkinliğimizde en az 30 küçükbaş 2-3’te hayırseverler tarafından gönderilen büyükbaş hayvanlar bir gün önceden kesilip hazırlanır. Türbenin etrafında da duanın yapılacağı gün gönüllü olarak herkes görev alır ve yemekleri hazırlar. Öğle namazı türbenin etrafında kılınır. Namazın ardından okunan duanın ardından yemek dağıtımı yapılır. Yemeğin ardından etkinliğimiz son bulur. Yaklaşık 700 yıldan bu yana yapılan bu etkinliğimiz sayesinde birlik ve beraberliğimiz artıyor. Topraklarımız bereketleniyor. Bu etkinliğimiz bu yal daha geniş katılımlı yapmak istiyoruz. Hayrımızda bizimle birlikte olmak isteyenleri mahallemize davet ediyoruz. Bu etkinliğimiz bize dedelerimizden miras kaldı. Bizde çocuklarımıza bırakacağız. Taşkın Dede’yi mahallemizin kurucusunu her zaman hayırla yad edeceğiz. Etkinliğimize katılacak olanların yanlarında kaşıklarıyla gelmelerini istiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.