ABD ve Çin Gerilimi Takip Ediliyor

ABD ve Çin Gerilimi Takip Ediliyor

Bayram tatilinden ötürü Türkiye piyasalarının kapalı olduğu zamanlarda  Dolar/TL sabah sularında hızlı bir şekilde yükseldi.

A+A-

Dolar güne 6 sınırından başladı ve bir ara dolar/TL 6.19'u aştı. Son verilere göre Dolar şu anda 6.13 düzeylerinde işlem görmekte.

Türkiye piyasalarının tatil nedeni ile kapalı olduğu geçtiğimiz hafta genel olarak sakin bir seyir izlemiş olan  dolar/TL bu sabah 6.00’nın üstüne çıkarken, TL’de zayıf seyre sebep olan Türkiye - ABD ilişkilerinin gidişatı ve ABD - Çin ticaret gerilimi gibi küresel gelişmeler takip ediliyor.

Dövize Yeni Talep

TL’deki hızlı değer kaybından sonra yeni bir haber olmadığını ifade eden uzmanlar, Bayramdan önce artan TL talebinin kuru baskıladığını gördüklerini, bu talebin bitmesiyle tekrardan dövize talep gözlendiği, henüz hacimlerin zayıf olduğunu, bu yüzden alıcı/satıcı dengesinde anlamlı bir durumun olmadığını ifade ediyorlar.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole’da yapmış olduğu ve güvercin algılanan konuşması küresel olarak dolarda değer kaybına  yol açmıştı. Piyasaların kapalı olduğu süreçte ise ABD ile münasebetlere yönelik negatif bir gelişme olmamasının da etkisi ile dolar/TL haftaya sakin bir şekilde başlamıştı.

Bu arada piyasalar hükümetin izleyecek olduğu mali politikalarla TCMB’nin para politikasını yakın bir şekilde takip ediyor. TCMB’nin evvelki hafta likidite ve BDDK’nın swap adımıyla önde gelen bankaların genel müdürlerinin yaptıkları açıklamalar piyasalarda genel olarak tansiyonu düşürmüştü.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.