Azerbaycan Karabağ Zaferi'nin 1. Yılı Kutlu Olsun

Azerbaycan Karabağ Zaferi'nin 1. Yılı Kutlu Olsun

Iğdır’da Azerbaycan'ın topraklarını Ermeni işgalinden kurtardığı Karabağ Zaferi'nin birinci yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

A+A-

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu  Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun Ortaklaşa Düzenlemiş Olduğu “Karabağ Zaferinin”” Birinci Yıl Dönümü Kültür merkezi Konferans Salonu'nda , saygı duruşunda bulunulmasının ardından iki ülkenin milli marşları okunmasıyla başladı.

 Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu genel başkanı ve   Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı  Serdar Ünsal,  programda yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın özel gününü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Ermenilerin 30 yıl önce bir işgal gerçekleştirdiğini anımsatan Ünsal," Iğdır ovasından,oğuz yurdu yeşil Iğdır dan Karabağ’da kahramanlık destanı yazan Azerbaycan ordusuna selam ,30 yıldır hasret kaldıkları Karabağ topraklarına kavuşan Azerbaycan Türklerine Cennet Türkiye’mden ,Azerbaycana bütün Türk Turan ellerine, selam olsun.Tanrı Türk’e yar ve yardımcı olsun.

Bugün 44 gün süren savaştan zaferle çıkan 30 yıllık Ermeni işgaline son veren ,destan yazarak Karabağ'da zafer kazanan turan ordusunun bayram günüdür.

"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. "diyerek Allahu Ekber sesleriyle Karabağ’ı inleten Ermenilerin yüreğine korku salarak, vatan topraklarını kanlarıyla sulayarak şehit olan Türk askerlerinin ruhlarının şad olduğu gündür.

Bu tarihi zaferle, 28 yıl sonra Dağlık Karabağ semalarında yeniden Ezan sesi yankılandığı,her yerde 3 renkli Azerbaycan ve Türk bayrağının dalgalandığı gündür.

Bu kutlu vatan savaşı döneminde Türkiye hem devlet hem de millet olarak, tüm kalbiyle Azerbaycan'ın yanında yer almıştır. Bugün de bütün imkanlarıyla Azerbaycan'ın yanındayız. Bütün dünya bilsin ki  yarında yanında yer alacağız.

 Bugün Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir" ve Haydar Aliyev'in "bir millet, iki devlet" sözlerinin gerçekleştiği, Mehmet Emin Resulzadenin”Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez dediği,cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’in dosta güven, düşmana korku saldığı ve Turan’a ilk adımın atıldığı gündür”dedi.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev ise Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını kazandığını fakat dış güçlerin desteğiyle ülke topraklarının işgal edilmeye başlandığını 30 yıl boyunca bu işgali bitirmek için diplomasi savaşı verdiklerini belirtti.

Nuru Guliyev," Azerbaycan bağımsızlığını ilk kazandığında bu bağımsızlığı ilk tanıyan Türkiye olmuştur. Kanımız bir canımız bir tamam da bu birliği canlı tutan ve yaşatan iki tarafta da halkımız vardı. Unutmadılar, unutturmadılar. Savaş istemiyorduk ama maalesef lobilerinin desteğiyle Ermenistan'ın açıklamaları bizi son noktaya getirdi. Azerbaycan onlara karşı koydu ve 44 günlük savaşta yanımızda olan dünya diplomasi arenasında desteğini gördüğümüz canımız, kanımız bir olan dostumuz, kardeşimiz Türkiye devleti ve onun çok değerli Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklerini alarak savaşı yürüttük. Bu savaşı kazandık ama diplomasi savaşımız halen devam ediyor."şeklinde konuştu.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Milletvekili Elman Ceferli de 27 Eylül'den 10 Kasım'a kadar devam eden ve işgal altındaki toprakların kurtarılması ile sonuçlanan zaferin birinci yıl dönümü münasebetiyle Azerbaycan ve Anadolu halkını tebrik ederek, bu zaferin kardeş iki ülkenin zaferi olduğunu aktardı.

Programda Nahçıvan devlet üniversitesi konservatuarı sanatçıları , Iğdır kültürünü yaşatan Hüseyin Baydar ve arkadaşını Azerbaycan halk oyunlarından örnekler sundu.

Azerbaycanlı sanatçı Rasim Ağayev Zeynep Elmar ,Iğdırlı kültür bakanlığı sanatçısı Nevzat Turan birbirinden güzel türküler okuyarak konser verdiler.Program sonunda sahneye çıkan vatandaşlar oynayarak zafer bayramını kutladılar.

Programa, Vali H.Hüseyin Engin Sarıibrahim,Cumhuriyet Başsavcısı Serkan Başaran,MHP eski Milletvekili Sinan Oğan İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Karaca, İl Emniyet Müdür yardımcısı Raşit Özkan,Belediye başkan yardımcısı Ülkü Öcal,Ticaret Borsası başkanı Serhat Kumtepe,Azerbaycan Kars başkonsolosluğu Iğdır temsilcisi Elnur  Salayev,Türkiye Azerbaycan Derneği genel başkanı Enver Türkoğlu ,Iğdır şube başkanı İlteriş Kağan Taşkınsu,iş insanı Zafer Tarhan,Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkan yardımcısı Erhan Yaycılı, İyi parti başkan yardımcısı Süleyman Büyükdağ,Mustafa İz, Kadın kolları başkanı Emine Edebalı ,Organize sanayi Müdürü Hakan Aras,Kafkas Çeçen derneği başkanı Muharrem Çeçen, Kıbrıs Gazileri Dernek başkanı İsmet Tağal,Aralık Gençlik ve spor müdürü Şahin Yıldız,Kadınlar birliği başkanı Sabiha Sever,Kadem başkanı Hayrunisa Bakkıran,Şehit Gazi Sen genel başkan yardımcısı Ayşe Gölçek bazı kurum amirleri ve vatandaşlar da katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.