"Azeri Diye Bir Millet Yoktur!"

"Azeri Diye Bir Millet Yoktur!"

Azeri diye bir millet yoktur. Azerbaycan Türkleri vardır. Azerbaycan bir milletin adı değil bir bölgenin adıdır. Azeri adını Türk milletini bölüp parçalamak için Türk düşmanlarının sonradan uydurdukları bir şeydir.

A+A-

Azeriler, Türkiye Türkleri gibi, asil ve soylu,  Oğuz boyuna mensuptur. Anadolu Türkleri Anadolu'ya Azerbaycan üzerinden gelmiştir. Türkiye- Azerbaycan bir millet iki devlettir. Bir elmanın yarısı Türkiye, diğer yarısı da Azerbaycan'dır. Bugün dünyada bulunan  bağımsız 7 Türk cumhuriyetinden birisi de Azerbaycan'dır. 300 milyon Türk dünyası içinde Azerbaycan Türkleri, 55 milyon nüfusları ile, ilk sırada yer alır. Azerbaycan Türk ve İslam Dünyası içinde demokratik Cumhuriyeti kurup, kadınlara da seçme ve seçilme hakkı veren, ilk Türk- İslam devletidir.

Kardeş Azerbaycan ile bizim can be kan bağımız vardır. Azerbaycan Türk dünyasını canlı tutan, ateşleyip harakete geçiren, Türk devletidir. Türkiye'nin 35 ülkede şehitliği olup, Azerbaycan ilk sıradadır. Azerbaycan mehmetçiklerimizi ve şehitlerimizi bağrına basıp, kendi evlatları gören, kadir şinas ve vefalı bir kardeştir. Azerbaycan kardeşleri olan Türk Mehmetçiklerini " Laleler, Çırpınırdı Karadeniz, Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa”  mahnıları ile karşılayıp bağrına basmıştır.

Azerbaycan Türkiye'nin en zor günlerinde hep yanında olmuştur. O kara günlerde I. Dünya savaşı ve Kurtuluş savaşında hep yanında, arkasında olarak maddi ve manevi tüm yardımları yapmışlardır. Azerbaycan Osmanlı- Rus savaşı, Kafkas cephesi Sarıkamış savaşında, esir düşen Osmanlı esirlerini, Hazar denizindeki Yılanlı ada ile, Iğdır- Aralık'daki esir kamplarından kurtararak, Anadolu'ya göndermiştir. Balkan, Çanakkale savaşlarında kardeşlerine yardıma koşmuşlar. Oluşturulan gönüllüler vasıtası ile kardeşleri ile omuz omuza savaşıp bu topraklarda şehit ve gazi olmuşlardır. Çanakkale savaşında 3000 Azerbaycan Türkü şehit olmuştur. 1920 yılında Şuşa’nın Bolşeviklerce işgal edilmesiyle, Şuşa’dan Firudin Bey komutasındaki, 1200 kişilik Azerbaycan süvari ve piyade alayı içinde 56 subayı ve silahları ile Kazım Karabekir Paşanın Şark ordusunda, Türk düşmanları ile savaşmak üzere gönüllü katıldılar.

Azerbaycan Türkü " Kardeş Kömeği Cemiyeti Hayriye vasıtası ile Anadolu'daki kardeşlerine yardıma koşarak yiyecek, giyecek, ilaç, silah, para yardımında bulunmuşlar. Yaşlı muhtaç, yetim, öksüz, sahipsizlere yardım edip, Bakü ve Tiflis'deki yetimhane ve bakım evlerine götürmüşlerdir. Gence Milletvekili 22 yaşındaki Seyidov yardıma koşup geldiği Erzurum'daki çamurlu sokak da Taşnak Ermenilerine hunharca şehit edilip, Tebriz kapıda çarmıha gerilmiştir. Iğdır'da Taşnak Ermeni zalimlerine direnen milislere silah, erzak yardımını yapmışlardır.

Azerbaycan kurtuluş savaşında, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kazım Karabekir Paşa vasıtasıyla borç istemesi ile, ilk etapta 500 kg altın ve ihtiyacımız olan petrol ürünleri göndermiştir. Azerbaycan Başbakanı Nerimanov Atatürk'ün borç istemesine 23 Mart 1921 yılında cevap verip şöyle söyler:  “Paşam, Türk milletinde bir anane vardır; kardeş kardeşe borç vermez, kardeş, her durumda kardeşinin elinden tutar. Biz kardeşiz, her zaman elinizden tutacağız, her zaman ve her şartta birbirimizin elinden tutacağız ve tutmaya devam edeceğiz bugün yaptığımız bir kardeşin yaptığından başka bir şey değildir.” Azeybaycanlı kadınlar alyansını kızlar küpelerini toplayıp Türkiye'ye göndermişler. Azerbaycan insanı yas tutup, düğün, eğlence yapmamış, gözünü kulağını Anadolu'da yapılan mücadeleye dikmiştir. Aydınlarımızın ve devlet adamlarımızın İngilizler tarafından Malta adasında sürgüne gönderilmesine çok üzülmüşler, Malta'daki Türk esirlere bir şey olursa, Bakü'deki İngiliz esirleri bırakmayacaklarını söylemişlerdir.

Azerbaycan her zaman Türk dünyasının öncü lokomotifi olmuş, Türklüğün ve Turan dünyasını tetikleyip canlı tutmuştur. Azerbaycan hemen her konuda kardeş Türkiye ile bütünleşip tek millet iki devlet olmuştur. Azerbaycan Bakü- Ceyhan petrol hattı ile kardeşinin yanında olmuştur. Azerbaycan Türk'ün ezeli düşmanı Ermenistan'ı 2020 yılında 44 günlük zaferle tarihinin en büyük darbesini indirmiştir. Kardeş Azerbaycan devleti hemen her konuda ordusu, milleti ile Türkiye'nin yanında olmuş, kardeşlik hakkını fazlasıyla yerine getirmiştir. Tüm Azerbaycan Türkü, Türk ve Turan dünyasının 3 Ekim Türk Dünyası Günü'nü kutlu olsun.

Yazan: Rufat Güler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.