Başkan Erdoğan: Uzun Zamandır Beklediğimiz Bir Müjdeydi

Başkan Erdoğan: Uzun Zamandır Beklediğimiz Bir Müjdeydi

DTO Başkanı Uğur Erdoğan DTO’nun YouTube kanalından mükelleflere seslenerek onlara yeniden yapılandırmayı anlattı.

A+A-

Denizli Ticaret Odası (DTO), 17 Kasım 2020’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ilgili YouTube kanalı üzerinden canlı yayın yaptı. Uygulamanın ayrıntılarını, mükelleflere ilk ağızdan anlattırdı. Denizli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Adnan Selçuk’a iş birliğinden dolayı teşekkür eden DTO Başkanı Uğur Erdoğan’a, Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin ile Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Abdullah Mersin eşlik etti. Başkan Erdoğan, “Üyelerimizin, işletmelerimizin her zaman her koşulda yanındayız. Onların yararına olan her türlü girişimi destekleriz. Bugün burada yine bir ilke imza atarak, dört kurum bir araya geldik ve online eğitim düzenledik. Emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

DTO’nun YouTube kanalı üzerinden gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören canlı yayına DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın yanı sıra Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürü Abdullah Mersin ile DSMMMO Başkanı Adnan Selçuk katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN: “UZUN ZAMANDIR BEKLEDİĞİMİZ BİR MÜJDEYDİ”

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Başkan Erdoğan, “Bu kanun, uzun zamandır beklediğimiz bir müjdeydi. Bununla ilgili olarak Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, siyasilerimiz ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın nezdinde, çok sayıda toplantı ve görüşmemiz oldu. Her buluşmamızda, her platformda, her fırsatta, böyle bir düzenlemeye gidilmesini istedik. Üyelerimizin içinde bulundukları şartların iyileştirilmesi adına atılacak önemli bir adım olacağını bizzat dillendirdim. Bu türdeki borçlarımızın ödemelerinin kolaylaştırılmasının hem kamuya hem de özel sektöre büyük fayda sağlayacağını, tahsilatı da hızlandıracağını belirttik. Bugün, çabalarımızın karşılıksız kalmadığını görmek, sizin kadar bizi de mutlu etti. En son geride bıraktığımız ayda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’la, ilçe bazlı teşvik sistemi, kalkınma ajansları ve OSB’ler nezdindeki sorunlar ve çözüm önerileri konulu bir toplantı yaptık. Bu toplantının sonrasında hem bakanımıza hem de TOBB başkanımıza, bu ve benzeri konularda ayrıntılı birer yazılı mesaj yolladım. Hemen akabinde, TOBB Ekonomi Şurası’nda, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya geldik. Vergi affı ve yeniden yapılandırmalarda olduğu gibi, özellikle oda ve borsalarımızdaki birikmiş aidat borçları ile gecikme zamlarının yeniden yapılandırmaya tabi tutulmasını talep ettik. Gerekli çalışmanın bir an önce başlatılmasının, büyük önem arz ettiğini kaydettik. Bugüne kadarki görüşmelerimizde, sadece bunları değil, özellikle pandemiyle ortaya çıkan 100’ün üzerinde konuda isteklerimizi anlattım ve bunların %90’ını bugüne kadar sonuçlandırdık. Taleplerimize kayıtsız kalınmadı; uzun zamandır bakanlıklar, siyasiler ve çatı birliğimiz TOBB nezdinde yürüttüğümüz çalışmaların, önemli oranda karşılığını aldık… TOBB aidatları, SGK prim borçları ve KOSGEB ödemeleri gibi kamu alacaklarıyla, vergiler ve cezaları ile gecikme faizlerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik yasal düzenleme olan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ÜYELERİMİZİN YARARINA OLAN HER TÜRLÜ GİRİŞİMDE BİZ DE YER ALIRIZ”

Uygulamanın sağlıklı işleyebilmesi için Vergi Dairesi, SGK ve DSMMMO ile, böyle bir etkinlik düzenlediklerini ve mükelleflerin en kısa ve kolay yoldan doğru bilgiye erişmelerin sağlamak istediklerinin altını çizen Başkan Erdoğan, başta DSMMMO olmak üzere hazırlık ve uygulamada katkı sağlayan kurumlarla temsilcilerine, üyeleri adına teşekkür etti.

SELÇUK: “KAPSAMI GENİŞLETİLİRSE, DAHA FAYDALI BİR UYGULAMA OLACAKTIR”

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’dan sonra DSMMMO Başkanı Adnan Selçuk konuştu. Selçuk, “Bizlerle iş birliği yaparak, bizleri sizlerle buluşturan Denizli Ticaret Odası Başkanımız sayın Uğur Erdoğan ile ekibine teşekkür ederim. 7256 sayılı Yasa, önemli bir imkandır. Ancak, önceki benzer düzenlemelere göre, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, inceleme aşamasındaki kesinleşmemiş alacaklar, dava aşamasındaki kesinleşmemiş alacaklar bu yasal düzenlemede yer alamdı. O nedenle, beklentileri tam anlamıyla karşılamadı. Ayrıca, üst üste gelen ödemeler yüzünden mükellefler ödemekte güçlük çekecekler. Kapsamı bu saydığım unsurlar da eklenerek biraz daha genişletilseydi, daha faydalı ve verimli bir düzenleme olabilirdi. Pandemi, hem mükellefleri hem de bizleri yani üyelerimizi son derece olumsuz etkiledi. Taleplerimiz şu ana kadar karşılıksız kalmadı ancak, burada da mücbir sebep uygulaması yetersiz kaldı. Vergi dairesi aracılığıyla gönderdiğimiz MuhSGK Vergi Dairesi tarafındaki bildirimleri kapsam içinde değerlendiriliyor. Fakat, aynı sistem üzerinden gönderdiğimiz SGK bildirimleri, kapsam dışında kalıyor. Yine aynı şekilde elektronik defter beratları da kapsam dışında kaldı. Bunların da düzeltilmesini istiyoruz. Bu şartlar altında, toplum sağlığı açısından istenilmeyen bir ortama zorlanıyor, itiliyoruz. 2013 yılından bu yana var olan 6486 sayılı Teşvik Uygulaması, ocak ayı itibarıyla sona erecek. Ancak, her seferinde uzatılıyor; yüzde 6’lık bir destek sağlayan bu uygulamaya bu kez Denizli’nin de dahil edilmesini umuyoruz ve istiyoruz. Bu yöndeki bir düzenlemenin, işletmelerimize önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

TEKİN: “KURUMUMUZ, HER TÜRLÜ İMKANIYLA UYGULAMAYA HAZIR”

Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin de, konuşmasına, sunulan imkandan dolayı Başkan Erdoğan ile DSMMMO Başkanı Selçuk’a ve emek veren personellerine teşekkür ederek başladı. Yapılandırma Kanunuyla, vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağına ve yapılandırılan borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ayrıca indirimler yapılarak da ödenmesinin kolaylaştırılacağına dikkat çeken Tekin, “Toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan bu yeni yapılandırma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar var. Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Borçlar, taksitler halinde ödenebilecek. Borçların takibiyle ilgili vergi ihtilafları sonlandırılacak, 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yapılandırılan alacakların tamamının ilk taksit veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, kalan taksit tutarları için de yer alan Yİ-ÜFE tutarları üzerinden indirim yapılacak. Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden Kanun’u vatandaşlarımıza anlatmak, Kanun’dan azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlattık. Başkanlığımız, Defterdarlığımız tüm personeli ile Kanun’u anlatmak ve uygulamak üzere hazır ve çalışıyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla da yapılabilecek. Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatır ve öneririz. Taksitlerin ilk 2’sinin, zamanında ödenmesi şartı var. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesi. İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak. Kanunla ilgili her türlü sorunuza, Gelir İdaresi Başkanlığı’mızın www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca, Covid-19 pandemisi nedeniyle başvurularınızın www.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunun herkesin faydasına olacağını da hatırlatmak isterim. Herkese sağlıklı günler dilerim.” dedi.

MERSİN: “SGK İLE İLGİLİ KISIMLAR İÇİN HER TÜRLÜ HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK”

Son olarak SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, Kanun’un SGK alacaklarına dair kısmıyla ilgili ayrıntılı bir sunumda bulundu. Konuşmasının sonunda 7256 sayılı Kanun’la yürürlüğe giren uygulamanın herkesin yararına olacak bir düzenleme olduğunun altını çizen Mersin, emek veren herkese ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlıklara teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi. Uygulamanın kurumlarını ilgilendiren kısmıyla ilgili olarak merak edilen tüm soruların cevaplarının başta Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresleri ile SGK Denizli Müdürlüğü personelinden alınabileceğini hatırlattı ve uzman kadrolarının bu konuda hazır olduklarını belirtti.

Katılımcılar, mükelleflerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğin sonunda, DSMMMO Genel Sekreteri Mehmet Sarıgöl’ün de eşliğinde, izleyicilerden gelen soruları da yanıtladılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.