Bilinçaltı Temizliği Nedir? İşe Yarar Mı?

Bilinçaltı Temizliği Nedir? İşe Yarar Mı?

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Uzmanlarından Klinik Psikolog Kardelen Aydın, son dönemde öne çıkan “bilinçaltı temizliği” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

A+A-

Halk arasında Bilinçaltı diye bilinen “bilinç dışı” terimi, insanın doğumundan itibaren ailesinden, çevresinden, arkadaşlarından, okulundan gözlemlediği, öğrendiği ve deneyimlediği düşünce, davranış ve inanç kalıplarıdır. Bu süreçte beyin, iyi veya kötü aldığı verileri işleyip bilinç dışına kodlayarak yollar. Herhangi bir zaman diliminde bilinç dışında yatan veriler bir tetikleyici ile ortaya çıkabilir. Bunlar hatırlatıcılardır ve tetikleyicinin etkisi ile kişi geçmiş deneyimlerine ve yerleşmiş kalıplarına yönlenebilir. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Uzmanlarından Klinik Psikolog Kardelen Aydın, son dönemde öne çıkan “bilinçaltı temizliği” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilimsel açıdan herhangi bir dayanağı olmadığını belirttiği “bilinçaltı temizliği” için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Bilinçaltı Temizliği Nedir?

Klinik Psikolog Kardelen Aydın “bilinçaltı yıkama” kavramının düşünüldüğü gibi bir temizlik olmadığını söyledi. Bilinçdışı kavramı rahme düştüğümüz an başlayıp yaşadığımız, şahit olduğumuz, maruz kaldığımız her detayın kaydedildiği yerdir. Bu da bilimsel olarak bilinçdışı temizliğini mümkün kılmamaktadır. Tam aksine bilinçdışı ile çalışılan psikoterapiler uygulanabilmektedir. Bu süreç de istenmeyen, kişiyi mutsuz eden ve olumsuz duygular uyandıran anıların tamamen silinmesi olarak düşünülmemelidir. Kişinin geçmişindeki travmaları yeniden işlemek adına travma psikoterapisi ile kişinin işlevselliğini bozan ve stres oluşturan travmaların yeniden işlenmesi ile çalışan bir süreç söz konusu olabilir.

Alanında uzman psikoterapistlerden yardım alınması gerektiğinin altını çizen Klinik Psikolog Kardelen Aydın terapi süreçlerinde; kişilerin kendilerini olumsuz etkileyen duygu ve düşüncelerini kabullenerek ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenerek hayatlarına hafiflemiş olarak devam etmelerine yardımcı olunabileceğini söyledi. Bilinçdışının; yaşanılan tüm anı ve duyguların kaydedildiği alan olduğunu ve buradaki duyguların ilk günkü gibi yaşanıyor olmasının kişi için her anlamda çok zorlayıcı bir durum olabileceğini belirtti.

Bilinçaltı Yıkama Nedir? Mümkün Mü?

İnsanın doğar doğmaz ilk öğrendiği duygulardan biri korkudur. İnsanlar korkuyla başa çıkabilmek için bu duyguya yeni anlamlar yükleyerek korkuyu yeniden şekillendirirler. Bu süreçte insanın çağdaşlaşması, bilinçlenme ile ortaya çıkmıştır. Bilinç, görülen, duyulan, algılanabilen hayat içerisindeki olayları kişinin kendi düşünce tarzında farkında olarak deneyimlenmesi olarak tanımlanabilir. Bilinçdışı ise bu olayların, sesin ya da kokunun çağrıştırdığı ve tetiklediği duyguların, sebebinin çok farkında olmaksızın ortaya çıkmasıdır. Bu olayların kişiye kendini kötü hissettirmesi bilinçdışında yatan duyguların gün yüzüne çıkmasıdır. Klinik Psikolog Kardelen Aydın, bilinçaltı yıkama ya da temizleme kavramının yanlış kullanıldığını bunun temelde bilinçdışında gerçekleştiğini belirtti. Bilinçdışı çalışmalarının ise uzman bir terapist eşliğinde, psikoterapi yöntemlerinden uygun olanı belirlenerek duygu ve düşüncelerin iyileştirilmesi süreçlerini kapsadığını söyledi.

Neden İnsanlar Bu Tarz Şeyleri Tercih Ediyor?

Klinik Psikolog Kardelen Aydın, alanında eğitim almış kişilerden destek alınması gerektiğini vurgularken, terapi sürecinin kişiden kişiye değişiklik göstereceğinin altını çizdi. Kısa yoldan tedaviye ulaşmayı düşünmemek gerektiğini, kişinin uzman psikoterapist tarafından değerlendirildikten sonra girilen süreçte gerekli görülürse bilinçdışı diye yorumlanabilecek deneyimlerle çalışılabileceğini söyleyen Klinik Psikolog Kardelen Aydın; bilinçaltı uzmanları, bilinçaltı koçları ve yaşam koçları gibi kişilerden bilinçaltı temizliği konusunda destek alınmasının işlevsiz olduğunu ve bu kişilere başvurulmasının daha ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Bu tür mesleklerden kişilerin meditasyon ile psikolojiyi destekleyici yardımları olsa da kalıcı bir etkisi olmayacağını belirtti. Kendilerinden beklenen verimi sağlayamayacakları için kişilerin bu tür suistimallerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Bu kişiler tarafından bilinçaltı temizliği adı altında yapılan uygulamaların herhangi bir bilimsel dayanağının olmadığını vurgularken, istenmeyen sonuçlara da yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bu Tür İnsanlardan Sakınmak İçin Nasıl Hareket Etmeli?

Klinik Psikolog Kardelen Aydın kişinin bilinç dışı temizliği diye bir şey olmadığını söylerken bilinçaltı temizliği ya da bilinçaltı yıkama yaptığını vaat eden kişilere karşı dikkat etmeleri konusunda uyardı. Öncelikle bu kişilerin lisans, hatta yüksek lisans diplomalarına, uzmanlık alanlarına, ekstra aldıkları eğitimlere bakılması gerektiğini belirtti. Sertifikalarının olması bilinçdışı gibi hassas olan bir konuda ehil oldukları anlamına gelmediğini ve bu alanla ilgili çalışılması gerektiğini düşünen kişilerin öncelikle bir psikiyatrist ile iletişime geçmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür sertifikalara sahip kişilerin online eğitimler alarak konu hakkında genel bilgiler üzerinden yardımcı olmaya çalışmalarının uzun vadede işe yaramayacağının altını çizdi.

Buna Benzer Hangi Sahte Uzmanlık Alanı Var?

Son zamanlarda bilinçaltı koçu, yaşam koçu ve bilinçaltı uzmanları gibi birçok yeni meslekler çıkmıştır. Sertifikaları olan bu kişiler insanları tamamen iyileştireceği konusunda ikna etseler de yaptıkları yüzeysel iyileşmenin ötesine geçemez hata zarar verici bir noktada olabilir. Bioenerji uzmanlığı, kuantum ve nefes terapisi gibi bilimsel kanıtı olmayan bu meslekleri icra eden kişilerin danışanlarını maddi ve manevi olarak istismara uğrattığını belirten Klinik Psikolog Kardelen Aydın danışmanlık için bu tip kişilerden uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Kişilere Ne Önerirsiniz?

Klinik Psikolog Kardelen Aydın bilinçaltı temizliği gibi bir uygulamanın bilimsel olarak mümkün olamayacağını ve bilinçdışı çalışmaları için destek alınan kişilerin alanında uzman psikoterapistler olması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.