BOĞAZ ÇOK ÇALIŞAN YOK

BOĞAZ ÇOK ÇALIŞAN YOK

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, işsiz sayısının arttığını, çalışan sayısının büyük bir kesime bakmak zorunda kaldığını söyledi.

A+A-

TÜİK tarafından Nisan ayına ait işsizlik oranları açıklandı. Geçen yılın Nisan ayına göre %0,6’lık bir artış gösteren işsizlik oranı, Nisan dönemi için %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 242 bin kişi artarak 2 milyon 821 bin kişi oldu.

 

 

Son 1 yıllık dönemde rakamsal olarak nüfusumuzdaki artış 884 bin, işgücümüzdeki artış 686 bin ve istihdamımızdaki artış 444 bin olarak gerçekleşti. Her dönemde olduğu gibi işgücü artışı, yine istihdam edilenlerin üzerinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Nisan ayı itibariyle 600 bin üniversiteli iş arıyor ve bunların çoğunluğunu da 35 yaş altı gençler oluşturuyor. İşgücüne katılma oranlarında da önemli bir değişiklik kaydedilemedi. İşgücüne katılma oranı geçen senenin aynı dönemine göre0,4 puan artarak %51,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı %71,2, kadınlarda ise %31,4 olarak kayıtlara geçti.

 

DEĞERLERİMİZİ KULLANAMIYORUZ

 

İşsizlik rakamları ile ilgili açıklamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “İşgücüne katılma oranı yükselmedikçe veya kayıtdışında azalma olmadıkça işsizlik oranının düşmesinin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Çalışan her 3 kişiden 1’i kayıtdışı çalışıyor. İşgücüne katılma oranı uzun zamandır %50 seviyelerinde dolaşıyor. İş gücü artışımız istihdam edilenlerin artışından hep daha fazla. Bu durum, büyüyen bir tehlikeye işaret ediyor. Genç nüfusun ve kadınlarımızın, işgücüne katılım oranını arttırmanın formülünü bulmalıyız. Üniversitelerimizden mezun olan gençlerimiz, daha mezun olmadan iş bulamama kaygısı yaşıyor” dedi.

 

Kadınların iş hayatındaki eksikliğine de değinen Keçeci, “Kadınlarımızın işgücüne katılım oranı hep %30’larda geziyor. Kadınlarımızın işgücüne katılımını teşvik edici projeler göremiyorum.  Siyasi iktidarların bu konudaki eksikliğimizi göz önünde bulundurarak, kadınlarımızı ev hanımı olmaya değil; işgücüne katılmaya sevk edecek projeler geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. Değerlerimizi kullanmasını bilmeliyiz. Bunları sağlayabilirsek, ancak o zaman ülke hedeflerimize ulaşabiliriz. ”diye konuştu.

 

 

ÜMİTSİZ İNSANLAR TOPLULUĞUNUN İÇİNDE YAŞIYORUZ

 

İşsizlik konusunda ciddi sorunlar olduğunu, bunların üzerinde durulması ve gerekenin yapılması gerektiğini vurgulayan Keçeci, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde önemli bir kurum, Türkiye’deki genç işsizlerin 6 milyon olduğunu açıkladı. SOCAR Turkey Enerji A.ŞBaşkanı Kenan Yavuz,“Bana gelen üniversite mezunlarının CV’lerininhepsini çöpe atıyorum” dedi.İzmir’den bir sanayicimiz, eski EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın“1300 TL’ye, hiçbir vasfı olmayan işçi arıyorum, bulamıyorum” dedi. Bunlar gerçekten çok önemli açıklamalar. 6 milyon genç işsizimiz var ama sıradan vasıfsız bir işçi bulamıyoruz. Bizim iş dünyası olarak aradığımız ara eleman dediğimiz, yetenekli insanları bulamadığımız gibi, vasıfsız işçileri de bulamaz hale geldik. İnsanlar artık işe küstüler,bulunan işleri beğenmeme duygusuyla iş aramıyorlar. Ocaktan bu yana işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 2’ye katlanmış. Her şeyden ümidini kesmiş ve mutluluğunu yalnızlıkta arayan insanlar topluluğunun içinde yaşıyoruz.” dedi.

 

ELBİRLİĞİ İLE YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ

 

İşsizlikle ilgili söylenebilecekleri özetleyen Keçeci, “Yetenekli insanlarımızı nasıl değerlendireceğiz, bu noktada insanlarımızı,nasıl yetenekli hale getireceğiz? Bunlar üzerinde durmalıyız. Eğitim sistemimizdeki aksaklık nedeniyle, maalesef gençlerimizi iş dünyası için yetiştiremiyoruz. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bu sadece devletin işi değil. Bunu el birliği ile yapmak zorundayız. Ülkemizin gelişmesi, sanayiye ve ihracatımıza bağlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun için de yapmamız gereken istihdam ve ihracat konusunda bizlerin desteklenmesidir. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sanayicilerimizi tamamen küstürmeden acil önlemler alınmalı.” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.