Bu Da Samanyolu’nun Ablası

Bu Da Samanyolu’nun Ablası

Hubble Uzay Teleskobu tarafından, Samanyolu galaksisine benzerliği ille tanınan ama Samanyolu galaksisinden 2 katı büyük olan spiral galaksi "NGC 6744"yi görüntülendi.

A+A-

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, galaksinin Hubble'ın geniş alan kamerasınca çekilmiş olan yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını paylaştı. Tavus ( Pavo ) Takımyıldızı'nda bulunan Galaksi NGC 6744, biçimi ve özellikleri bakımlarından Samanyolu'nun benzeşiği ya da " ablası " diye de tanımlanıyor.

Galaksinin merkezi tıpkı Samanyolu gibi yaşlı ve sarı yıldızlardan meydana geliyor. Merkezden galaksinin çeperlerine doğru hareket edildiği zamanda mavi ve pembe tozlu spiral bölgelerin arttığı görülmekte. Mavi bölgeler genç yıldız öbeklerinin, pembe bölgeler ise yıldız oluşumunun alanlarının varlığını gösterdiği ifade ediliyor. Bunlar galaksinin hala dinamizmini koruduğu ile alakalı kanıtı olabilir.

2 Kat Daha Büyük

Boşlukta 200 bin ışık yılı mesafeyi kaplamış olan galaksi, 100 bin ışık yılı genişliğindeki Samanyolu'nun 2 katı büyüklükte. NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü ile ortak bir şekilde geliştirmiş olduğu Hubble Uzay Teleskobu, 1990 senesinden beri dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapmakta ve pek çok gizli kalmış noktayı açığa çıkarmaktadır..

Samanyolu Galaksisi

Bir teleskopla Samanyolu’nu incelemiş olan ilk astronom Galileo, Samanyolu’nun sayısız yıldızlardan meydana geldiğini keşfetti. 1780’lerde William Herschel gökyüzünün 683 bölgeye ayırarak, bu bölgelerin her birindeki yıldızları sayıp Güneş’in galaksideki yerini bulmaya çalıştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.