"Bu Yaz Zor Geçecek"

"Bu Yaz Zor Geçecek"

TÜİK’in, açıkladığı Nisan ayı tarım-ÜFE (üretici fiyat endeksi) verileri, tarım ürünlerinin ilk satış fiyatında olağanüstü artış yaşanmakta olduğunu ortaya çıkardı.

A+A-

Tarım kesimi üretici fiyat endeksi nisan ayında yüzde 17.76, yıllık bazda yüzde 119’luk bir artış oluştu. Verilerin açıklanması sonrası değerlendirmede bulunan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu “2021 Aralık ayı sonrası, tarımsal girdilerde olağan üstü fiyat artışları yaşandı. Bu artışlar düzenli olarak Tarım-ÜFE’ye yansıdı. Nisan ayında tavan yaptı. Pahalı girdilerle üretim süreci devam ettiği için vatandaşın yaz aylarındaki ucuz gıda beklentisi geride kaldı. Vatandaş bu yaz ucuz gıdayı unutsun” dedi.

TÜİK’in, hesaplamalarına göre, Tarım-ÜFE’deki, son beş aydaki artış yüzde 94’e ulaştı. Başkan Hatipoğlu “Tarım ürünlerinde üretici fiyatlarındaki, yıllık artış yüzde 119’u bulması genel bir değerlendirmedir. Ayrıntıya baktığımızda durum daha kötüdür. Gıda güvenliğini, birçok sektöre ham girdi sağlayan tek yıllık bitkisel ürünlerdeki aylık fiyat artışı yüzde 28, yıllık artış yüzde 191’dir. Bu şu demektir domates, biber, patlıcan, buğday, arpa, yulaf vb tek yıllık bitkiler pahalı üretiliyor. Ucuz ekmek, et, süt, sebze tüketme geride kaldı. Vatandaşları uyarıyorum. Bu yaz gıda tüketimi açısından zor geçecek. Tüketim alışkanlıklarını gözden geçirsinler” uyarısını yaptı.

Başkan Hatipoğlu açıklamasında, “Tarım ürünlerindeki maliyet baskısı yüzünden TÜFE kapsamındaki gıda maddelerinin fiyatındaki artış çok hızlanarak devam edecektir. Gıda grubunun yıllık artışı mayıs ya da en geç haziran ayında yüzde 100’ün üstüne çıkmasını ön görüyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.