'ÇAL KARASI’NDA HASAT DEVAM EDİYOR

'ÇAL KARASI’NDA HASAT DEVAM EDİYOR

Çal İlçesi’nde coğrafi işarete sahip ilçenin en önemli üzümü çeşidi olan Çal karasında hasat devam ederken; Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, bu yılki kilogram fiyat beklentisinin 40-45 TL olduğunu bildirdi.

A+A-

Üzümleriyle ünlü ilçelerden biri olan Çal’da üzüm hasadı devam ediyor. Bölgede uzun aradan sonra bu yılaşırı yağışlarla birlikte ortaya çıkan ve üzüm bağlarına büyük zarar veren ‘Mildiyö’ hastalığı nedeniyle ürün rekoltesinde büyük düşüş yaşanması bekleniyor. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil de ilçede toplam 380 bin dekar civarında tarım arazisi bulunduğunu, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇSK) kayıtlı 150 bin dekardan fazla üzüm bağının bulunduğunu dile getirdi. Bağcılığın Çal için bir kültür, bir hayat, bir üretim şekli olduğuna dikkat çeken Çil, “Bağcılık üzüm üreticiliği ilçemizin en büyük gelir kaynağı. En fazla üretildiği ürün özellikle de ‘Çal’ denilince tabii ki coğrafi işaretini almış olduğumuz Çal karası üzümümüz akla geliyor. Binlerce yıldır bu bölgede dünyanın en kaliteli üzümleri üretilmiş, tarihte de böyle günümüzde de böyle aynı üretim devam etmekte. Üzüm bizim için önemli. Maalesef bu yıl yakın zamanda görülmemiş, yaklaşık 60-65 yıl önce yaşanan bir hastalık, bağlarda Mildiyö hastalığı bizleri perişan etti. Yaklaşık üretimimizin çeşitlere göre yüzde 50 ile yüzde 80 arasında üretim, ürün kaybımız var. Devletimizin tüccarımızın özellikle bu yıl üzüm üreticisini koruması, fiyat konusunda büyük destek olması gerekiyor. Çal karasında 40-45 lira bandında, sultaniye çekirdeksiz üzümde de 25-30 bandında bir fiyat, çiftçimizi bu sene memnun eder diye düşünüyorum” dedi.

“BİR DEKAR ÜZÜM BAĞININ MALİYETİ 2 BİN TL”

Verime oturmuş bir üzüm bağının bir dekarlık maliyetinin 2 bin TL’yi bulduğuna dikkat çeken Haşim Çil, “Üzüm üreticimizin dekar başına maliyeti 2 bin TL iken ne yazık ki mildiyö hastalığı nedeniyle bir salkım üzüm alınamayacak bağlarımız var. Özellikle de bizde ki üzüm çeşitleri mildiyö hastalığından çok fazla etkilendi. Çiftçimizin, üreticimizin en azından bu masraf kısmını karşılayacak bir yardım yapılırsa gerçekten can suyu olacak. Bu üretici önümüzdeki yıllarda da üretimi devam ettirecek. Devam ettirmesi için de bu can suyunun bu ödemenin üreticimize mutlaka yapılması lazım. Maliyetler çok yüksek özellikle akaryakıtta, ilaçta, birçok kalemde, işçilikte geçen yıla göre çok büyük artışlar oldu. Bunun üzerine de ortaya çıkan mildiyö hastalığı tamamen belimizi büktü” ifadelerini kullandı.

 

“REKOLTEMİZ ÇOK AZ OLACAK”

Bağlardaki hastalık nedeniyle çok az miktarda üzüm hasadının yapılacağına dikkat çeken Çil, “Bu yıl üzümde rekoltemiz çok az olacak. Üzümün fiyatlandırılmasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu kuru üzüm fiyatlarında iyi bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Türkiye’nin her yerinden Çal’a gelip üzüm alan firmalarımız var. İlçemizde bulunan 12-13 yerel firmamız ciddi oranda üzüm alıp işliyorlar. Bu sene onlar kendi karlarını, kendi devamlılıklarını bir kenara bırakıp, özellikle çiftçimizin böyle yakın zamanda görülmeyen, tarihte de 1-2 sefer görülen bir hastalıktan dolayı bu derece muzdarip, mağdur olduğu bir yılda iyi bir fiyat vermelerini, çiftçimizin üretiminin devam etmesi için bekliyoruz. Çal karasında kilogram fiyatının 40-45 lira bandında, sultaniye çekirdeksiz üzümde de 25-30 bandında bir fiyat çiftçimizi bu sene memnun eder diye düşünüyorum. Şaraplık üretimin çeşitleri neredeyse tamamı ilçemizde mevcut onlar da bu Çal Karası ve Sultaniye’ ye verilen fiyata göre de arada derecelendiriliyor, fiyatlandırılıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.