Çal'da Yüzler Gülüyor

Çal'da Yüzler Gülüyor

Denizli’nin Çal ilçesinde belediye tarafından 3 sene evvel başlatılan “ Örtü Altı Seracılık” seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Kilogramı 3.5 - 3.8 TL arasında domatesin satıldığı ilçede seracıların yüzünü güldürdü.

A+A-

2015’te meydana gelen don olayında Çal’da binlerce dekar bağ arazisi hasar görmüştü. Bölge halkının ekonomik yapısına dokunuş yapma çabasında olan Belediye Başkanı Fethi Akcan, üzüm bağlarının alternatifi olabilecek tarım ürünü arayışında bulundu. Gerçekleştirilen fizibilite çalışmalarından sonra 800-850 rakımlı Çal’da yayla seracılığının yapılabileceği kararı alındı. Çal Belediyesi, kurs açtı. Çoğunluğu ev hanımı olmak üzere onlarca kadın seracılık kursuna katılımda bulundu.

BAŞKAN İLÇEYE KEFİL OLDU

Kurslar bittikten sonra seralar kuruldu.  Ziraat Bankasından düşük faizli kredi alın ama  pek çok üreticiye de farklı sebeplerden ötürü banka kredisi çıkmadı. Başkan Fethi Akcan, çok sayıda kişiye kefil olarak kredi çıkarılmasını sağladı. Sera kurulumunda üreticiler desteklendi. Fidan alımı Çal Belediyesi’nin şirketi Yeşil Çal A.Ş tarafından sağlanarak üreticilere dağıtıldı. Bu şekilde fidan alımı da daha ekonomik oldu.

DOMATES FİYATLARINDA REKOR

Çal’da seradan domatesin satış fiyatı 3.5 ile 3.8 arasında değişmekte. Geçtiğimiz sene ise, fiyatlar 40 kuruş ile 1 TL arasında idi. Domates bu sene Çal’da altın yılını yaşıyor. Birçok tüccar ve ihracatçı da Çal domatesi almak için sıradalar.

DOLU ÜZDÜ, DOMATES SEVİNDİRDİ

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan,  üretimde kalitenin yüksek, fiyatların çok iyi olduğunu, dolu yağışının bu sene çiftçilere büyük bir darbe vurduğunu, bu sebeple üzgün olduklarını, Çal’da ay çekirdeği, mısır ve hububat tarlalarıyla üzüm bağlarında milyonlarca liralık zarar oluştuğunu, Domateste altın yıl yaşandığını, Çal’a büyük yatırımcıların da gelmesini beklediklerini, iyi tarım uygulaması sebebi ile domateslerde ilaç kalıntısının olmadığını belirtti.

 “BİZ TEŞVİKTE BULUNDUK”

Başkan Akcan, kendilerinin teşvikte bulunduğunu, sera alanlarını çoğalttığını, Çal’da aynı sokağın çocukları olduklarını ve herkesin huzurlu bir hayat sürmesini istediklerini, üreticilerin yaşadığı mutluluğun kendilerine moral motivasyon sağladığını belirtti.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.