Çameli'de En Zor Ay Başladı

Çameli'de En Zor Ay Başladı

Denizli'nin Çameli İlçesinde yaz ayları işlerin en yoğun ve ağır olduğu aylardan biride Temmuz ayı Temmuz ayının gelmesi ile birlikte önce Arpaların ağarması ve sonra ekinlerin ağarması işlerin birbirini kovalama süreci başlar.

A+A-

İlçe genelinde Sonbaharda ekilen ekinlerin ermesi ile birlikte çiftçiler kolları sıvayarak hasat’a başladı. İlçenin merkeze yakın kısımlarında ekili araziler biçerdöver ile hasat yapılırken özellikle dağ köylerinde ki çiftçiler gerek biçerdöverin tarlalarına taşlık olması sebebi ile girememesinden gerekse çiftçiler hayvancılıkta yaptığından kışın hayvanlarına verecekleri samanı karşılamak amacı ile zahmetlide olsa hala patoz atarak harman kaldırma işini devam ettiriyorlar.

Tarlaların küçük olması ve ekim işlerinin ticarete değil de ihtiyaca yönelik yapılmasından dolayı tüm ekim, biçim ve harman kaldırma işi oldukça zahmetli olsa da çiftçiler yaptıkları işten memnun. Eski gelenekleri sürdüren köylerde çiftçiler biçtikleri ekinleri önce köyün harman yerine topluyorlar. Daha sonra ise köy dayanışması başlıyor, komşular ve akrabalar toplanarak patoz atma sırası geleninkini el birliği ile harmanlıyorlar.

Zorunlu Gelenek

Çiftçiler Atalarından bu yana devam edegelen harman geleneğini zorunlu olarak sürdürdüklerini belirterek “ Arazimiz küçük ve bizimde kışın hayvanlarımıza vermek için samana ihtiyacımız var. Bizim hayvanlar döver biçerin yapmış olduğu samanı yemiyor. Bizde mecburen biçtiğimiz ekinleri önce harman yerine topluyoruz daha sonra patoza atıp elde ettiğimiz samanı da kışın hayvanlarımıza vermek için samanlıklarımıza taşıyoruz. İhtiyacı olmayan komşularımız samanlarını diğer köyler ve kasabalardan gelen çiftçilere satıyorlar. Bu iş zahmetli olsa da dışarıdan saman almaya gitmemek için yapıyoruz” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.