Değişen Çağ Onları Yenemedi

Değişen Çağ Onları Yenemedi

Son dönemlerde teknolojik gelişmelerin hızlanması ile bitme noktasına gelen komşuluk ilişkilerini yaşatmak isteyen kadınlarımız...

A+A-

Belki hatırlayanınız vardır. Küçük bir çocuk komşuya yollanır ve “müsaitseniz annemler akşam size gelecek” der; cevaba göre de ziyaret gerçekleşir. Ziyaret yapıldıysa artık misafir beklenirdi. Ya da salça yapılacaksa tüm mahalle her gün bir kişinin evinde toplanır o kişinin işini kısa zamanda bitirirdi. Bu ilişkiler dostlukları da pekiştirirdi.

Günümüzde ise apartman içine tıkılmış insanlar birbirini tanımıyor. Kimin ne derdi var? Kim ölmüş, kim kalmış kimsenin haberi yok! İki adım ötenizdeki komşunun (!) bile ne yaptığından bihaberiz. Ama her şeye inat Çivril’in Çatlar Mahallesinde komşuluk ilişkileri güçlü bir şekilde sürüyor.

Komşuluk Ölmedi

Aşure ayı'nın da içinde olduğu Muharrem ayının gelmesiyle beraber komşular bir araya gelip kazan dolusu aşure yapıp kapı kapı dağıttılar. Kendilerinde komşuluk ilişkilerinin ölmediğini ifade eden mahalleli kadınlar; kendilerinin yalnızca aşure ayında değil her hafta Cuma günleri de bir araya gelerek toplandıklarını, bugün aşure kazanlarını kaynatmak amacı ile yirmiye yakın komşunun toplandığını, herkesin evinden malzeme getirdiğini, hepsini karıştırıp aşurelerini pişirdiklerini ve dağıttıklarını aşure pişerken bir yandan bezdirme açtıklarını bir yandan da gömbe yaptıklarını ve yine hep beraber yediklerini, kendilerinin  komşuluk ilişkilerinin çok sağlam olduğunu, kimin neye ihtiyacı varsa hemen toplanıp yaptıklarını, şimdi tüm mahalleye kışlık yufka yapmaya başlayacaklarını ifade ettiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.