Denizli 40 Dereceyle Kavrulacak

Denizli 40 Dereceyle Kavrulacak

Uzmanlar, Türkiye'de yarından itibaren eyyamıbahur sıcaklarının görüleceğini açıkladı.

A+A-

Ülke geneliyle beraber Denizli'de sıcaklık artıyor. Uzmanlar kronik rahatsızlığı olanları uyardı. Yarından itibaren eyyamıbahur sıcakları görülecek. Denizli'de sıcaklık 40 dereyi bulacak.

işte Denizli'nin yeni haftadaki sıcaklık değerleri:

sss-014.JPG

Eyyamıbahur nedir?

Eyyamıbahur, en sıcak ve boğucu günlere verilen Arapça kökenli bir sözcüktür. Kuzey yarımkürede temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilir. Eyyamıbahur, Prof. Dr. Hüseyin Toros’a göreyse Türkiye’de ülkemizin konumu nedeniyle temmuz ayının son günleri ve ağustos ayının ilk günlerinde görülmektedir.

Sıcak günler için kullanılan eyyamıbahur, tarih boyunca diğer dillerde de karşılık buldu. Yaz aylarının en sıcak günleri için İngilizcede ‘dog days’, İspanyolcada ‘canicula’ ve Almanca’da ise İngilizce’yle aynı kelime dizilişini taşıyacak şekilde ‘hundstage’ terimleri kullanılıyor.

Eyyamıbahur günleri, tehlikeli günler olarak da biliniyor

Yılın en sıcak günlerini temsil eden eyyamıbahur, aslında halk için de bir uyarı niteliği taşıyor. Kendisine isim dahi verilecek kadar sıcak geçen bu günler, özellikle kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Pek çok kişide aşırı stres ve asabiyet görülürken, aşırı sıcaklar nedeniyle orman yangınları da başlayabilmektedir. Eyyamıbahurda enerji hattı kabloları esneyebilir, yollar eriyebilir, demiryolu rayları genleşebilir. Bu durumlar, dolaylı olarak can ve mal kaybına neden olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.