Denizli mücadele azmine önemli katkıda bulunmuştur

Denizli mücadele azmine önemli katkıda bulunmuştur

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “15 Mayıs Denizli Millî Mücadele Günü” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

A+A-

Mesajında, 15 Mayıs 1919 tarihinde yakılan Millî Mücadele ateşinin, bugün ve gelecekte de yanmaya devam edeceğine olan inancını aktaran Rektör Kutluhan, o günlerdeki kararlılık ve azim ile PAÜ olarak ‘Üreten Üniversite’ misyonunu sürdüreceklerinin altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, aziz milletimizin yürüttüğü Millî Mücadele, yokluklara rağmen yüreklerdeki vatan, millet ve bağımsızlık aşkı ile dönemin güçlü ordularına karşı devam ederken bir yandan da halkın bu işgallere karşı direnişi cephe gerisinde de sürdürülmüştür. 15 Mayıs 1919 tarihinde, İzmir’in işgal edildiği haberini alan Denizli halkı bağımsızlık ateşini yakmak üzere bir araya gelmiş, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin bugün Bayramyeri Meydanı olarak adlandırdığımız alanda verdiği fetva ile bu kutlu mücadelenin bir neferi olarak, düşmana karşı bölgesel uyanışa katılmıştır.

Yunanlı güçlerin İzmir'i işgalinden dört saat on dakika sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin verdiği ‘Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir’ sözleriyle başlayan ve Denizli’de milli uyanışı başlatan bu fetvası, Yunan işgaline karşı bölgedeki ilk protesto mitingi olmakla birlikte hiç şüphesizdir ki milli mücadelede canını ortaya koyan kahraman Denizli halkının mücadele azmine, manevi yönüyle, önemli katkıları olmuştur. Bu halk, düşmanın Denizli topraklarına ayak basmasına engel olmuştur.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 15 Mayıs 1919’da verdiği, düşmana karşı koymanın bir din ve devlet meselesi olduğuna işaret ettiği fetvası ve o dönem halkın verdiği bağımsızlık mücadelesi aradan geçen 103 yılın ardından hala daha Denizli halkının zihinlerinde ve yüreğindedir. O günlerde yakılan milli mücadele ateşi, sıcaklığını bugün de aynı şekilde korumakta ve 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanılan hain darbe girişimi sırasında, bu hainliğin karşısında verilen mücadele gibi yine Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin fetvasında geçen ‘Silahımız olmayabilir. Topsuz, tüfeksiz olarak, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız.’ sözünden hareketle bugün ve gelecekte de bağımsızlığa ve vatanın bütünlüğüne uzanan elleri yakıp yok etmeye muktedirdir.

Atalarından aldığı bu mücadele azmini hayatının her noktasına yaşatan Denizli halkı, tarımdan sanayiye ve ileri teknolojilere kadar farklı sektörlerde üretmeye, ihracatı ve turizm destinasyonu ile Ülkemizin kalkınma hamlelerinde aktif rol almaya devam etmektedir. Denizli ile birlikte üretmeye, gelişmeye devam eden; gücünü çalışkan ve mücadele azmi yüksek bu halktan alan Pamukkale Üniversitemiz, kimsenin şüphesi olmasın ki 15 Mayıs 1919’daki o kararlılık, o özveri ve o başarıya olan inanç ile ilimizin ve ülkemizin bugün bulunduğu konumdan çok daha iyi noktalara gelebilmesi adına bilimi kullanarak hayata rehberlik etmeye devam edecektir.

Bu duygu ve düşünceler ile Denizli’de Millî Mücadelenin başlatıldığı tarih olan 15 Mayıs 1919’un 103. yıl dönümünde bizlere bu vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, verdiği fetva ile İlimizde Millî Mücadele meşalesini yakan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Millî Mücadelenin kazanılmasında canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.