Denizli Türk Ocakları'nda Türkistanlılar gecesi

Denizli Türk Ocakları'nda Türkistanlılar gecesi

Ocak ayının son haftasındaki genel kuruldan sonra resmi ziyaretler hariç Denizli Türk Ocağı yaklaşık 2 ay içerisinde 8 konferans ve program, 2 Belgesel-Sinema Günü icra etti.

A+A-

Ocak ayının son haftasındaki genel kuruldan sonra resmi ziyaretler hariç Denizli Türk Ocağı yaklaşık 2 ay içerisinde 8 konferans ve program, 2 Belgesel-Sinema Günü icra etti. Ayrıca Ocak bünyesinde mevcut Hanımlar Heyeti faaliyetlerini sürdürülmekle beraber Gençlik Kolları, Danışma Kurulu ve Hars Heyeti oluşturuldu. 

Geçtiğimiz Cumartesi günü Denizli Türk Ocakları Konferans Salonu’nda 104. Yıl ve Kurtuluş Savaşı’nda Türkistanlılar konulu konferans gerçekleştirildi. 

Gençlik Kolları Başkanı Veysel Ayan’ın sunuculuğu üstlendiği konferansta Türk büyükleri ve şehitler için saygı duruşunun, Ocak Başkan Yardımcısı Eğitimci-İş Adamı-Şair Yusuf Kabukçu’nun yönetiminde okunan İstiklal Marşı’nın ardından 1912 yılında kurulan ve Türkiye’nin en eski sivil toplum kuruluşu olan Türk Ocakları’nın 104. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu bir konuşma yaptı.

Genel Merkez tarafından çıkartılan ve uzun yıllar Denizlili Prof. Dr. Çağatay Özdemir’in genel yayın müdürlüğünü üstlendiği Türk Yurdu Dergisi’ne bir çok makalesi ile katkıda bulunan, Denizli Türk Ocakları’nda bir çok kez konferans veren Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu 104. Yıl adına yaptığı konuşmasında “Türk Ocağı’nın 1912 yılında büyük bir imparatorluğun çöküşü esnasında, bu imparatorluğun bölüşülmesi ve Türk Milleti’nin yok edilmesinin planlandığı bir ortamda Türk Milleti’nin Beyni ve Kalbi olarak kurulduğunu, Balkan Savaşları’nda, 1. Cihan Harbi’nde ve Kurtuluş savaşında Ocaklılar’ın fikren ve fiziken büyük emekler verdiğini, fedakarlıklar yaptığını, Cumhuriyet’in kuruluşunda ve gelişmesinde Türk Ocağı’nın çok etkin olarak görevler üstlendiğini, bir çok aydın yetiştirdiğini, bugün yine 1912 yılındaki şartlara çok benzer bir süreçten geçildiğini, Türk Ocağı’nın geçmişten gelen bu tarihi misyonu bugün de taşıdığını ve hep birlikte Türk Milleti’nin sorunlarına çareler aranması gerektiğini” belirttikten sonra “Türk Ocağı inşallah hep yaşar, Allah Türk Milleti’nin korusun ve yüceltsin” diyerek konuşmasına son verdi. 

Daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda Türkistanlılar programına geçildi. 

Programda önce Türkçü Turancı Kazak Şair Mağcan Cumabay’ın hayatını konu edinen filmin Cumabay’ın Sovyet Dönemi’nde öldürülüşünü anlatan son kısmı gösterildi. 

Mağcan Cumabay’ın filminin ardından Doç Dr. Nergis BİRAY konferansına başladı. Konferansın ilk bölümü Kurtuluş Savaşı’nda Türkistanlılar’ın İstiklal Harbi’ne maddi ve manevi yardımları anlatıldı. Hacca giden Türkistanlılar’ın Osmanlı’nın yaşadığı Çanakkale ve İstiklal Savaşları’nı duyunca savaşa katılarak şehit olduklarını, Kurtuluş Savaşı’nda yeni Kurulan Buhara Emirliğinin 100 milyon altın rubleyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermek üzere Sovyetler Birliği Hükümeti’ne teslim ettiğini ancak bu yardımın yalnızca 11 Milyon Rublesinin 1920, 1921 ve 1922 yılında TBMM’ye ulaştırıldığını, Türkistanlı bir alayın Kurtuluş Savaşı’nda savaşmak için Anadolu’ya geldiğini, yine Buhara Emirliği’nden biri Mustafa Kemal’e biri İsmet Paşa’ya biri de İzmir’e girecek ilk kumandana verilmek üzere 3 kılıç gönderildiğini ancak 3. Kılıcın halen bulunamadığını ve o günlerde yaşanan bir çok duygu yüklü olayı anlattı. 

Konferansın ikinci bölümünde Doç. Dr. Nergis Biray, Türkçü Turancı Kazak şair Mağcan Cumabay’ın Alıstaki Bavırım’a (Uzaktaki Kardeşime) adlı şiiri Kazak Türkçesi ile katılımcılara dinlettikten sonra Türkiye Türkçesi’ne aktarılmış halini katılımcılara okudu. Konferansın devamında Mağcan ve Özbek Şair Çolpan gibi birçok Türkistanlı şair ve yazarın Kurtuluş Savaşı’na şiir ve yazılarıyla katkıları anlatıldı. 

Konuşmacıya programın hatırası olması amacıyla Denizli Türk Ocakları Teşekkür Belgesi önceki dönemlerde Hanımlar Heyeti Başkanlığı görevi yapmış olan Nihal Ercan tarafından, araştırmacı yazar Hasan Kallimci’nin hediye ettiği İskender ÖKSÜZ’ün Millet ve Milliyetçilik adlı kitap Yusuf Şenel tarafından takdim edildi.

Konferansın bitiminden sonra geleneksel sohbet kısmına geçildi. 

Sohbet esnasında Doç. Dr. Nergis Biray Çağdaş Türk Lehçeleri hakkında kendisine sorulan soruları yanıtladı. Ayrıca Nergis Biray’ın üzerinde “Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” sözünün Köktürk Abece’si ile yazılmış halini taşıyan yeleği konukların dikkatini çekti. 

Yine sohbet esnasında Türk Dünyası ve güncel sorunlar konuşulduktan sonra katılımcılara sürpriz olarak Denizli Türk Ocakları Başkanı Av. Adem SÜPÇİN dombıra ile Kazak “Aday” ve Nogay “Dombıra” ezgilerini çaldıktan sonra konferansta anlatılan İzmir’e giren ilk Türk Kumandanına hediye edilmek üzere gönderilen Kılıç anekdotunu hatırlatarak İzmir Marşı’nı dombırayla çaldı, katılımcılar tarafından hep birlikte İzmir Marşı Söylendi. 

Böylece tarih, edebiyat, sanat, fikir ve duygu dolu bir program daha Denizli Türk Ocakları’nda tamamlanmış oldu. 

Denizli Türk Ocakları, Yaz-Ar Bir Derneği ile birlikte 1 Nisan akşamı Denizli Şiir Akşamları Programı gerçekleştirecek. 

Ayrıca Denizli gündemine oturacak konferans ve programlara devam edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.